Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Négy óra várakozás – tíz percért Vásárhelyen

Akár négy órát is sorban állhat a vásárhelyi okmányirodán az, aki most szeretne útlevélhez jutni. Az öntudatos kérelmezők nézik az időt, számolják az órákat, és azt mondják, a rendőrségen mindez gyorsabban ment, nem kellett kivenni egy nap szabadságot. Az irodában ötvenezer főre egy útlevél-ügyintéző jut. Azok a kevesek, akik interneten kérnek időpontot, jóval kevesebbet várnak.
A 2-es és a 3-as ablak előtt állnak mindig a legtöbben. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi okmányiroda még zárt kapujánál tegnap egy óra előtt néhány perccel már 10-15-en várakoztak. Mikor pontban 13 órakor kinyílt az ajtó, az emberek sietve felmentek a lépcsőn, hogy minél kedvezőbb helyük legyen annál az ablaknál, ahol az útlevélkérelmüket intézik.
Pázsik András délelőtt négy órát állt sorban, hogy beadhassa kérelmét. Most a kollégáját kísérte el, aki ugyancsak útlevelet szeretne magának.

– Direkt többször megnéztem az órám, hogy mérjem az időt. Reggel nyolckor álltam be a sorba. Háromnegyed tízkor ültem be a fülkébe, hogy lefotózzanak. Megkaptam a csekket, amivel átmentem a postára. Tíz után tíz perccel értem vissza az irodába, ahol negyed egykor sikerült is aláírnom a kérelmet. A várakozások összesen négy órát tettek ki, viszont maga az ügyintézés csak tíz percet – foglalta össze Pázsik András útlevele ügyét.

Egy megoldás: internetes ügyfélkapu

Nem eléggé ismert a vásárhelyiek körében az xr-rendszer, vagyis internetes ügyfélkapu. Pedig ennek segítségével időpontot kérhetnek az ügyfelek az okmányirodába, így elkerülhető a sorban állás. A www.magyarorszag.hu honlapon péntek 11 és 12.30 közt lehet időpontot kérni kifejezetten a vásárhelyi irodába. Aki ezt megteszi, azt soron kívül, név szerint szólítja a megjelölt időpontban az ügyintéző. Hetente csupán öten-hatan élnek ezzel a lehetőséggel. 
Juhász Sándor a múlt héten pénteken két órát állt azért sorban, hogy megkapja a csekket, melynek befizetésével útlevelet szerezhet még kiskorú gyermeküknek.
– A szelvénnyel most jöttünk vissza. Furcsa, hogy mindkét szülőnek alá kell írnia a papírt, de hát ez van! – magyarázta az édesapa, miközben tegnap délután várakozott az irodán.

A két megkérdezett férfi meg is jegyezte, hogy egy nap szabadságot kell kivenni ahhoz, hogy ezt elintézhessék. Szerintük addig, amíg a rendőrségen foglalkoztak az útlevélkérelemmel, gyorsabb és egyszerűbb volt az egész.

– A nyári szezonban természetes, hogy megnő az útlevéligénylések száma. Ez az emelkedés azonban nem olyan jelentős, hiszen két éve mi is tagjai vagyunk az uniónak, s most már személyi igazolvánnyal is utazhatunk a tagállamokba – nyilatkozta az okmányiroda vezetője.

Vér Trisztiántól megtudtuk, hogy Hódmezővásárhelyre, Mártélyra és Székkutasra – több mint ötvenezer főre – egy útlevél- és személyiigazolvány-ügyintéző jut. Havonta 700-800 ügyfél fordul az irodához útlevél vagy személyi igazolvány ügyében. Az irodavezető szerint ezeken a területeken – amennyiben torlódás következik be – körülbelül két órát kell várniuk az ügyfeleknek, hogy sorra kerüljenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szívtájéki lövés tíz pontot ér

Petrecz Zsolt az őzet, a vaddisznót és az oroszlánt is szíven tudná lőni. A vásárhelyi postás két… Tovább olvasom