Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Négygyermekes apa az új lelkész

Bán Csabát választották a vásárhelyi ótemplomi gyülekezet lelkészévé. A 41 éves, négygyermekes férfi Németországban, Svájcban is tanult, szolgált a Somogy megyei Nagybajomban, s hét éven keresztül rendszeresen járt kórógyi menekültekhez. Vásárhelyre a gyülekezet, az egyházkerület és az önkormányzat hívására érkezett.
Bán Csaba a felújított lelkészi hivatal előtt. Fotó: Korom András
A napokban iktatták be hivatalába Bán Csaba református lelkészt. A vásárhelyi ótemplomi gyülekezet élére kinevezett egyházfi Budapesten született 1965-ben. Miután leérettségizett a debreceni református gimnáziumban, teológiára vették fel. A kápláni, s a papi vizsga megszerzése után a fővárosi Kálvin téri gyülekezet lelkésze lett.

– Két esztendő után kimentem Németországba nyelvet tanulni. Egy kelet-berlini öregek otthonában dolgoztam, s annyi zsebpénzt kaptam, hogy át tudtam menni a város nyugati részébe is. Szinte előttem zajlott a berlini fal leomlása, s a két Németország újraegyesítése – mesélte.

Miután visszatért, nem sokat töltött otthon. Ösztöndíjjal a berni egyetemen tanulhatott, majd 1992-ben hazajött, s a Dunántúlon helyezkedett el.
– Mivel nem kerülhettem a családommal egy egyházkerületbe, ugyanis édesapám, bátyám is szinte egy helyen lelkész, s a húgom is itt egyházi könyvtáros, távolabbi települést választottam – folytatta.
A Somogy megyei Nagybajomban egészen 2005 augusztusáig szolgált. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, s itt született négy gyermeke, köztük egy ikerpár is.

– Úgy érzem, hogy eddig az Úristen a tenyerén hordott! Életem legszebb tizenhárom esztendeje volt a nagybajomi, hiszen itt találkozhattam kórógyi menekültekkel, akiket hét éven keresztül minden vasárnap felkerestem. Ennek ellenére váltani akartam – mondta.

Miután Dányi József, a vásárhelyi ótemplomi gyülekezet lelkésze nyugdíjba vonult, az egyházkerület kereste az utódját. Bán Csabát egyszerre három helyről is megkeresték. Az egyházkerület mellett a gyülekezet, sőt az önkormányzat részéről is beszéltek vele. A fiatal lelkész tavaly járt először Vásárhelyen, mikor eljött megismerni a várost, a református iskolát, a templomot, a közösséget, egyszóval a leendő szolgálati helyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonai rendészet Hódmezővásárhelyen

Július elsejétől ismét működik katonai rendészet Hódmezővásárhelyen. A feladat: a katonai járművek,… Tovább olvasom