Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Négyszázmillió forint a vásárhelyi Erzsébet-kórház adóssága

Vásárhely - A vásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet az egészségügyi reform miatt viharos hónapokat élt át. Az elmúlt időszakról, valamint az intézmény lehetőségeiről, jövőképéről beszélgettünk Kallai Árpád főigazgatóval – két nyertes pályázatot követően.
– A közelmúltban, áprilistól kritikus időszakot élt át a kórház, borúlátóbbak azt is feltételezték, hogy 2008-ra teljesen összeomolhat a rendszer. Hogyan tekint vissza erre időszakra?
– Nehéz hónapok vannak mögöttünk. Jelentős érvágás volt, hogy rendelettel megszűntették az aktív ágyaink 63 százalékát, összesen száztizenhatot, és ez három osztály – szemészet, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat – halálát jelentette. A többin is drasztikusan csökkent az aktívágyszám, ami kritikussá tette a fekvőbeteg-ellátást.

– Ön szerint miért sújtotta az ágyszámcsökkentés Vásárhelyt az országos átlag feletti mértékben?
– Erre nem tudok válaszolni. Amikor az illetékeseknél rákérdeztünk, olyan szakmai érvekkel, indokokkal hozakodtak elő, melyeket nem fogadhattunk el. A határozatot bírósági úton megtámadtuk és azonnali felfüggesztését kértük, pillanatnyilag ítélőtáblai szakaszban van az ügy, még bízhatunk a kedvező döntésben.

– A rendelet következményeként kétszáz státust szüntettek meg, százhetven dolgozót bocsátottak el, épületek állnak részben, vagy teljesen üresen. Nem túl rózsás a helyzet...

– Lehet hogy visszafordíthatatlan folyamatok indultak el... Vissza kell fognunk a teljesítményünket, szigorú keretgazdálkodást valósítunk meg, mert különben elúszna a költségvetésünk, rohamosan nőne az adósságállományunk, és a hiány pótlására, a kiesett bevétel fedezésére önkormányzati forrásból sincs lehetőség. Meg kellett tennünk a kényszerű lépéseket: az összevonásokat, az épület-kiürítéseket és a létszámleépítést.

– A kórház tartozik a gyógyszerszállítóknak, de a város kezességet vállalt, fizet, így megvásárolhatók a szükséges medicinák. Meddig tarthat ez?

– Az önkormányzat mindig is figyelt intézményünkre, de hosszú évekig nem volt szükségünk ilyen típusú segítségre, beavatkozásra. Most is a külső körülmények határozzák meg, hogy a fejlesztéseken túl a működési költséghez is hozzá kell járulnia a városnak. Egyezség született, hogy a gyógyszerbeszállítók számláinak fedezését a város átvállalja, ez átmeneti segítséget jelent. A meglévő adósságállományt sikerült stabilizálni, nem nő rohamosan. Már tavaly, a megváltozott feltételek miatt, volt 150 milliós bevételkiesésünk, de sikerült annyit megtakarítanunk a rendszeren, hogy ez nem jelentkezett hiányként a szállítói állományban.

– Jelenleg mennyi az Erzsébet-kórház adóssága?

– Négyszázmillió forint. Ez várhatóan még nőni fog. A betegek közül kevesebbet tudunk ellátni, egyre hosszabb lesz a várólista, az olcsóbb eszközöket vesszük meg, nem azt, amelyik szakmailag indokoltabb lenne. Mindennel spórolni kell...

– Két pályázaton, a struktúra-átalakításra kiírton és az egynapos sebészeti ellátással kapcsolatban is nyertek. Ez mit jelenthet?

– A struktúra-átalakításon nyert 260 milliót egyfajta kompenzációnak is tekintem, talán a kormányzat belátta, kórházunk többet érdemel. Az összeg okos felhasználásával új irányt vehetünk, és az egynapos sebészeti ellátás – melyről hétfőn írtuk alá a végleges szerződést – is nagy lehetőségeket rejt, osztályok éledhetnek újjá. Bár az összeg, amit az egyes beavatkozásokhoz rendeltek, kevésnek tűnik.

– Összességében milyen a jövőkép? Pozitív, vagy még fenyeget a megszűnés, az összeomlás, melyet áprilisban emlegettek?

– Mindenképpen meg kell tartanunk az intézményt, de sok külső körülmény befolyásolhatja a sorsát, a későbbi működést. A két pályázati eredménnyel pozitívnak látom jövőt. El kell helyezni az egészségügyi ellátó rendszerben és ügyesen pozícionálni magunkat, több lábon állva – aktív ágyak fekvőbeteg-ellátással, krónikus ágyak, rehabilitáció – ahhoz, hogy a ránk háruló feladatokat optimálisan és szakmailag professzionálisan végezhessük el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz motoros gyűlt össze a mindszenti Tisza-parton

Az egykori keletnémet csodától, a Simsontól kezdve a Suzuki Marauderig szinte minden motorosztály… Tovább olvasom