Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Negyven urnafülkét váltottak meg Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 125 ezer forintért reformátusok, evangélikusok is válthatnak urnafülkét a vásárhelyi Szent István katolikus templomban. Földesi Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori igazgatója is ott szeretne nyugodni. A 462 urnafülkéből eddig negyvenet vásároltak meg.
Negyven urnafülkét váltottak meg az elmúlt két évben Vásárhelyen, a Szent István katolikus templomban kialakított temetkezési helyen, ahol már több helybelit helyeztek örök nyugalomra. Az egykori keresztelő kápolnában 462 kegyeleti hely található.

– Sokan a jövő temetkezési formájának tekintik az urnafülkéket. Olcsóbbnak, kulturáltabbnak és biztonságosabbnak tartják. Szeretnék levenni a családjuk válláról a terhet, megkímélni a rokonságot a sír gondozásától – állapította meg Kiss Zoltán, a katolikus templom gondnoka.

Vásárhelyen korábban egyáltalán nem volt hagyománya az ilyen nyughelynek. Most is csak a Szent István-templomban lehet váltani urnafülkét. Annak idején Tóth Lajos atya kezdeményezésére, 11 millió forintból alakították ki, az önkormányzat 4 millióval járult hozzá a munkálatokhoz. Az egyház akkor hirdetőújságban is tájékoztatta az új lehetőségről a vásárhelyieket. Kiss Zoltántól megtudtuk: manapság havi egy-két urnafülkét váltanak. A két- vagy háromszemélyeset minimum 25 évre, 125 ezer forintért lehet megvásárolni. 500 ezer forintért pedig 100 évre, úgymond örökös hely váltható.

Sokan biztonságosabbnak vélik az ilyen kegyeleti helyet. Fotó: Tésik Attila
Sokan biztonságosabbnak vélik az ilyen kegyeleti helyet. Fotó: Tésik Attila

Az urnafülkés temetésnél a templomban végzik a szertartást is, az oltár előtt ravatalozzák fel az elhunyt hamvait. A hozzátartozók bármikor leróhatják kegyeletüket szeretteik nyughelye előtt. A kegyeleti helyet egyébként Moldvai Sándor főorvos adományával, Sonkoly Tibor olajfestményeivel díszítették. Nem csak a katolikusok választhatják a Szent István-templomot, minden megkeresztelt temetkezhet oda.

– Ha lehetőség van ökumenikus temetkezésre, akkor azt választom – mondta el érdeklődésünkre Földesi Ferenc. A vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori igazgatója is előre megváltotta nyughelyét. Szerinte nagyon sok idős ember saját maga igyekszik elintézni ezt. Elárulta: legszívesebben a Tiszában nyugodna, mert imádja, és nagyon sok szép, gyermekkori élmény fűzi a folyóhoz. Ez azonban különböző okok miatt nem lehetséges, ezért döntött a Szent István-templom kápolnája mellett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csoportos rablás elkövetőit fogták el Vásárhelyen

Hódmezővásárhely központjában pénteken a délutáni órákban fiatalkorúakat rabolt ki két felnőtt… Tovább olvasom