Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Nehéz költségvetési év vár Vásárhelyre is

Példaértékű lehetne a vásárhelyi büdzsé, ha a város lemondana az egymilliárd forintos önkéntes vállalásáról – például ösztöndíjakról, étkezési támogatásokról – és a fejlesztésekről – mondta Lázár János polgármester a költségvetési koncepció kapcsán. A mostani helyzetben viszont éppen ezek miatt önhikis támogatást sem kaphat az önkormányzat.
Minden önkormányzat nagyon nehéz év elé néz jövőre – így fogalmazott Lázár János vásárhelyi polgármester a minapi közgyűlésen a 2006-os költségvetési koncepció kapcsán, amelyet az idei büdzsé első háromnegyed éves beszámolójával együtt tárgyaltak. Ez utóbbi kapcsán idézte Havránek Ferenc munkáspárti képviselő a könyvvizsgáló szavait, amelyek szerint jelentősen növekedett a felvett hitel állománya, az intézmények saját bevételei és az önkormányzati vagyon értékesítése viszont jócskán elmaradt a tervezettől. Ez Havránek szerint hozzá nem értés vagy szándékos tévedés eredménye lehet.

A polgármester viszont azt mondta, például a kútvölgyi gyógyintézet eladásából származó összeg csak eztán folyik majd be a kasszába, ahogy több más ingatlan ára is. Egyébként pedig a vásárhelyi önkormányzatnak számos önként vállalt feladata van – tette hozzá –, ilyen például a képviselői alap és az ösztöndíjrendszer, amellyel a diákokat támogatják. A város évente mintegy 1 milliárd forintot költ ezekre, és 1,5-2 milliárd forint értékben fejleszt. Éppen ezért az úgynevezett önhibájukon kívül forráshiányos önkormányzatok pályázatán sem kaphat pénzt. Ha ezek az önként vállalt feladatok és beruházások nem lennének, Vásárhely költségvetése példaértékű lehetne – tette hozzá Lázár.

A bevételek növelése érdekében – áll a koncepcióban – folytatni kell az önkormányzati ingatlanok értékesítését. Öt százalékkal emelik a bérlakások bérleti díját, illetve tervezik az étkezési térítési díjak növelését is. Emellett pedig próbálnak lefaragni a működési költségekből, például megpályáztatták a közvilágítás működtetését, s úgy tűnik, 20–30 százalékkal olcsóbban kapja majd a város a villamos energiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkonykapcsolót igényelt Vásárhely

Jó negyedóráig sötétben kell botorkálniuk azoknak a vásárhelyieknek, akik korán reggel indulnak… Tovább olvasom