Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Neked adom! - hasznos holmik ingyen

A Neked adom! nevű hódmezővásárhelyi facebookos csoportban olyan holmik találnak gazdára, amik csak a szekrény alján porosodnának, másoknak viszont nagy szüksége lehet rájuk.
- Kedveseim! Egyszer már összefogtunk egy egyedül maradt kismama miatt, most újra erre lenne szükség! - olvashatjuk a Neked adom! Facebook csoportban, ahol a poszt kiírása után rövid időn belül több mint 10 felajánlás érkezik a nehéz sorsra jutott, áldott állapotban lévő anyukának.

A csoport teljesen közhasznú, non-profit kezdeményezés, céljuk, hogy adományozók és rászorulók egymásra találjanak. A tagok felajánlják a már nem használt, számukra felesleges holmikat, ami másnak jól jöhet még.

A nagycsaládosoknak jól jöhet az ingyenes ruhacsomag.
A nagycsaládosoknak jól jöhet az ingyenes ruhacsomag.

Egy ilyen tranzakció nem több öt percnél; aki kap valamit az elmegy az adományozóhoz érte. Semmiféle anyagi juttatást nem kell cserébe adni, egy tojástartótól kezdve bútorokig sok minden felajánlásra került már.

A csoport alapító tagjával, Szűcsné Koncz Szilviával a háza előtt beszélgetünk, megtudjuk sokan nem hajlandóak betartani a szabályokat. Például havonta csak 5 adományt lehet elfogadni, és nincs érkezési sorrend. Ha valaki deviáns viselkedést mutat, vagy felmerül, hogy nem tisztességes szándékkal lépett be, azonnal kitiltják - magyarázza. Vannak ugyanis olyanok, akik notóriusan kéregetnek, majd máshol eladják a cuccokat.

Szilvia naponta több órát is eltölt azzal, hogy az ilyen tagokat kiszűrje majd kidobja a közösség védelmében. - Hatszázan voltunk, mostanra háromszázan maradtunk - folytatja, amikor arról kérdezzük, hogy hányan vesznek aktívan részt az adományozásban. Szilvi ottjártunkkor éppen Katit várta, aki kisruhákért jött.  - Nagyon szépen köszönöm - mondja hálásan Kati, amikor megkapja a csomagot. – Hatalmas segítség, hogy létezik a Neked adom!, sokat kaptam itt és adtam már én is természetesen. Elmeséli, hogy unokái számára viszi a ruhacsomagot, akiknek nagyon jól jön, hogy van ilyen lehetőség, hiszen nagycsaládosok, így előfordul, hogy nem jut minden gyermek új ruhához.

Az alapító tag maga is három gyerkőc édesanyja, folyton töri a fejét, mivel segíthetne másokon. Ha éppen nincs mit adnia, tanácsokkal látja el a tagokat, hogy hová fordulhatnak, merre található a Máltai Szeretetszolgálat kirendeltsége, milyen juttatásokat vehetnek igénybe. Az ünnepeket is szebbé szeretné varázsolni: közösségi Karácsonyt hirdet, kisgyermekeknek adományoznak apróságokat.

Olvasóink írták

  • 1. xanadu 2013. október 07. 07:55
    „Facebook nélkül már nem is lehet adni? Nekem is van jó néhány felesleges cuccom (főleg női ruhák), de a gyüjtőkonténerekben nem nagyon bízom.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kószó Péter Zenta díszpolgára lett

Kószó Pétert, Vásárhely alpolgármesterét szeptember 11-én, a Zenta napján tartott díszközgyűlésen díszpolgári címmel tüntették ki, elismerve az elmúlt két és fél évtizedben a településért végzett munkáját. Tovább olvasom