Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem a rekorder Béla volt a legnagyobb állat

Hódmezővásárhely - Már az első napon több ezren látogattak ki a vásárhelyi állattenyésztési napokra, amelyet Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyitott meg. Antal Gábor, a rendező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója üzent azoknak, akik el akarják venni a földet az állattenyésztőktől. Gőgös Zoltán szocialista politikus pedig kiállt a társas gazdaságok mellett.
– A magyar állattenyésztés gödörben van, ne ássunk tovább – mondta beszédében Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, majd azzal folytatta, akik el akarják venni a földet az állattenyésztőktől, rombolnak, pusztítanak. Ez az ágazat nem képzelhető el földterület nélkül. Ez fenyegeti a Hód-Mezőgazda Zrt.-t is, amely az elmúlt évtizedekben mintagazdaságot alakított ki Hódmezővásárhelyen.

A két évtizede életre hívott állattenyésztési és mezőgazda napok mára az ország legnagyobb ilyen kiállításává vált, érdekesség, hogy 13 ipari kiállító és 14 állattenyésztő vett eddig részt mindegyik eseményen. Almási István polgármester köszöntőjében arra emlékezett, hogy Hódmezővásárhelyen már 1904-ben rendeztek mezőgazdasági kiállítást, és volt idő, amikor a település lakosságának 70 százaléka a földből, az állatokból élt.

Vásárhelyi állattenyésztési napok. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Juhásztalálkozó

Vasárnap 9 órától 29. alkalommal rendezik meg a Szent György-napi juhásztalálkozót Vásárhelyen, a kiállítási centrumban, amelyre 1500 juhtenyésztőt várnak. A rendezvényen a tenyészállatok kiállítása mellett főzőverseny, számos érdekes program várja a látogatókat, és felsorakoznak a hazai kézművesek is termékeikkel. 

 
Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár megnyitójában arról beszélt, ha megteremtik – és ezért mindent megtesznek – a mezőgazdaság, azon belül az állattenyésztés alapjait, a genetikai állomány megőrzésétől a csúcstechnológiáig, akkor nem lesz akadálya a fejlődésnek. Megemlítette: a nemzeti érdek továbbra is a kis- és közepes vállalkozások, gazdaságok segítése, helyzetbe hozása. – A harmadik évezred nem a tömegtermelésről, hanem a minőségről szól; csakis így lehet megtartani a piacokat, valamint újakat szerezni. Bővíteni, fejleszteni kell, ehhez idén 500 millió forinttal több áll rendelkezésre – közölte Feldman Zsolt.

– Nagyon örülök, hogy megérhettem ezt a napot. Amikor kitaláltuk, nem sejthettük, hogy ilyen karriert fut be ez a kiállítás. Nem volt hiábavaló a sok munka. Kívánom az utódaimnak, hogy vigyék tovább sikerrel a kiállítást – mondta Egyed Béla, a Hód-Mezőgazda Zrt. korábbi igazgatója, aki nagydíjat kapott, festményt és egy szürke marhát ábrázoló szobrot. MÁSZ (Magyar Állattenyésztők Szövetsége) emlékplakettet vehetett át Fekete Balázs, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója, az állattenyésztési és mezőgazda napok másik ötletgazdája.

Vásárhelyi állattenyésztési napok. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Már pénteken több ezren – köztük óvodás és iskolás csoportok – látogattak ki a kutasi úton lévő kiállítási centrumba. Megcsodálták a különböző állatokat, a hatalmas gépeket, a kifőzdék felől pedig ínycsiklandó illat terjedt. A nap szenzációja, attrakciója Béla, a termetes disznó volt: a mérlegelésnél országos rekordot jelentő 530 kilót nyomott.

Olvasóink írták

 • 5. vajlingroka 2013. április 29. 14:49
  „1. balihoho: jó volt a kérdésfelvetésednek, utána is járta, a kulcs az április 16-án megjelent "Hód-Mezőgazda: Ha elveszik a földet, kárt okoznak" című cikkben van. Bemásolom: "Megvásárlása óta (...) a vásárhelyi önkormányzatnak több mint 500 millió forint helyi adót fizettek." A kapott 9 milliárdért cserében ez azért egész jó befektetésnek tűnik. Még úgy is, hogy az állam felé azért ennek többszöröse ment.”
 • 4. queenmargareth1 2013. április 27. 18:42
  „őrület, milyen forgalom volt!!!én csak ezt észleltem:)”
 • 3. Qllancs 2013. április 27. 17:23
  „1--2-
  Igazatok van !
  Nem Béla a legnagyobb állat ...hanem más !”
 • 2. Logaritmus 2013. április 27. 13:31
  „Ha a Fideszen múlik és jövőre hatalmon maradnak alighanem ez az utolsó ilyen kiállítás mert a csókosoknak kiosztott földeken nem élelmiszert hanem a szegedi mutyi erőműhöz energiafüvet fognak termeszteni! Szemét, korrupt banda, az egész országból rabszolgaságot akarnak csinálni.”
 • 1. balihoho 2013. április 27. 07:12
  „A vásárhelyi Fidesz, hirdetésekben támadja a Hód Mezőgazda Zrt t. Legutóbbi hirdetésük egy táblázat, "Bontsuk ki az igazság minden részletét" címmel jelent meg, melynek hibája, nem derül ki belőle, mennyi adót, közterhet fizet a Hód Mezőgazda Zrt a város felé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Céljáratok az állattenyésztési kiállításra

A vásárhelyi, Kutasi úti állattenyésztési szakkiállításra szombaton és vasárnap közvetlen céljáratokat indít a Tisza Volán Zrt. a városon belül. Tovább olvasom