Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem adják fel a mártélyi holtág védői

Bár Mártély tisztított szennyvize nem veszélyes, a horgászok mégse szeretnék, ha a holtágba ömlene. A környezetvédelmi hatóság, a falu önkormányzata és a kivitelező a jövő héten ismét egyeztet. A tisztítóból kikerülő minimális mennyiségű víz eddig el sem érte a holtágat: már az árokból elszivárgott.
Még nem készült el az a tanulmány, mely azzal foglalkozik, milyen hatást gyakorolhat a mártélyi szennyvíztisztítóból kiengedett tisztított víz a helyi holtágra. Mint arról korábban beszámoltunk, eredetileg arról volt szó, hogy ez a dokumentum május végéig megszületik. A mártélyi szennyvíztisztítóból származó tisztított víz ügye már eddig is viharokat kavart, annak ellenére, hogy a község önkormányzata engedélyt kapott arra, hogy a mártélyi holtágba engedje, ha a darvasszéki csatorna vízállása ezt indokolttá teszi. A holtág kezelésével megbízott vásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesület és az üdülőterület tulajdonosa, a vásárhelyi önkormányzat fellebbezett az engedély ellen, ám sikertelenül.

A tisztítómű vize mellett a festői szépségű holtágat tisztítatlan szennyvíz is terheli: az utóbbi nem a faluból, hanem a part menti négyszáz üdülőből kerül a holtágba.

A Dobó Ferenc Horgászegyesületnél elfogadják: lehet, nincs káros hatása a bevizsgált, ártalmatlanított szennyvíznek, ők mégis szeretnék, ha valami másféle megoldás születne. A város álláspontja szerint a jelenlegi megoldásnál ésszerűbb az az eredeti javaslat, mely szerint a szennyvíztisztítóból származó víz egy másfél kilométeres nyílt csatornán keresztül a Tiszába kerülne.

Balogh Jánosnétól, Mártély polgármesterétől megtudtuk, ez ügyben a környezetvédelmi hatósággal és a kivitelezővel közösen újabb egyeztetést tartanak. Kérdésünkre hozzátette, a tisztítóból kikerülő minimális mennyiségű víz – naponta átlagosan 30-60 köbméter mozog – teljes egészében felszívódik, elpárolog a növényzettel telenőtt csapadékelvezető csatornában.

A vízjogi engedélyt hónapokkal ezelőtt megkapta a tisztító, de a feszültség a helyi képviselő-testület előtt is ismert. A testület előtt már szóba került, hogy egy alkalommal valaki vízmintát is vett az üzemi területen belül, azután, hogy egy ott dolgozó beengedte a telepre. Hogy ki volt a bejutó, az azóta sem derült ki, ahogy az sem, hogy mi lett a minta sorsa, s azt vajon szabályosan gyűjtötték-e be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2009-re megújul a vásárhelyi belváros

Jelentős, 2,6 milliárd forintos felújítás indul Vásárhelyen. A Tornyai János kulturális… Tovább olvasom