Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Nem csak a 2005. szülinap

Jézus születését, a család legmeghittebb ünnepét fontosnak tartják reformátusok, a római katolikusok, az evangélikusok és az unitáriusok is. Vásárhely különböző felekezetei nagyjából azonosan készülnek a karácsonyra. A világi készülődésről az evangélikus lelkész azt mondta: jó lenne, ha kevesebb lenne a „látványelem" ilyenkor, és inkább a szívekben történnének nagy dolgok.
Az evangélikus közösségi házban énekkel és kis meglepetéssel fogadják a gyermekeket az ünnepek előtt Fotó: Tésik Attila
A keresztények és keresztyének számára karácsony Jézus születésének ünnepe. Az adventi készülődés során „ráhangolódnak" erre a fontos eseményre.

– Jézus születésének napján visszaemlékezünk a kétezeröt évvel ezelőtti történésre. Nekünk ez nem csupán egy évforduló, hanem ilyenkor átéljük, átérezzük a nagy titkot: a Megváltó lejött közénk, az emberek közé, hogy békességet hirdessen. Ezt a békét pedig megpróbáljuk saját életünkben, környezetünkben is megteremteni – nyilatkozta Seidl Ambrus római katolikus plébános.

A Szent István-templomban a gyermekek már pár napja gyakorolják azt a betlehemes játékot, melyet december 24-én délután négy órakor mutatnak be. Ezt követően előesti misére várják a híveket.
Mivel mind a belvárosi, mind a Szent István-templomban pontban éjfélkor kezdődik az éjféli mise, ezért Mártélyon két órával korábban rendezik meg.

– A karácsony az isteni szeretet ünnepe. A megváltás titka, hogy Isten nem egy szuperhős által szabadítja meg a világot, hanem azzal, hogy magára veszi az emberek sorsát. Az Úr arca megmutatkozik Jézusban, aki az új Ádám, mert az első elbukott. Az advent pedig a bűnbánó idő, ugyanis arra készülünk, hogy méltón fogadhassuk Jézust – mondta Demeter János a tabáni református templom lelkésze.

A Szerencse utcai imaházban szombat délután három órakor ünnepi istentiszteletet tartanak. Karácsony napjaiban pedig az idén 100 éves fennállását ünneplő tabáni templom október elsején felszentelt új harangjátéka hívogatja majd a hívőket.

– Karácsony első napján délelőtt tíz órakor a Vöröskereszt utcai imateremben a közösség gyermekei karácsonyi műsort adnak, amit ajándékosztás követ – tudtuk meg Kiss Mihály unitárius lelkésztől.
Az unitáriusok számára a karácsony a szeretet és a család ünnepe. Ebből az alkalomból a vásárhelyi istentiszteletre még az úgynevezett szórványból, vagyis a város 70-80 kilométeres körzetéből is érkeznek hívek.

– Azt fogalmaztam meg az idén, hogy nagy szavak helyett kis tetteket kell elérnünk. Így például a Szántó Kovács János utcai anyaotthonban élő négy családot már megajándékoztuk, tegnap a Kozmutza Flóra gyermekotthon kis lakóit láttuk vendégül, pénteken pedig a hajléktalanok karácsonyán fogok prédikálni – árulta el Deák László evangélikus lelkész.

December 24-én délután három órától a Márton utcai közösségi ház imatermében közös ünnepre várnak mindenkit. Karácsony első és második napján délelőtt kilenc órától rendeznek ünnepi istentiszteletet. A másodikon Zakar Ödön nyugalmazott református lelkész fog prédikálni.

– Karácsony egy nagy problémát is felvett: ilyenkor mindenkinek megnyugszik a lelkiismerete, de az év többi napján nem így él. Ezért lenne jó, ha kevesebb lenne a külsőség, a látvány, inkább azzal foglalkoznánk, ami a szívünkben van – mondta végül Deák László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bútorokat hozott lapunk Jézuskája

Bútorokat, ágyakat ajándékozott kiadónk a négy gyermekét szerény körülmények között nevelő… Tovább olvasom