Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Nem elég a 60 százalék adósságcsökkentés Vásárhelynek

Hódmezővásárhely - 15,5 milliárd forint főösszeggel elfogadta a vásárhelyi közgyűlés tegnap a város idei költségvetését. Napirend előtt az is kiderült, a 60 százalékos adósságcsökkentést nem tartják elegendőnek. Jelenleg ennyit vállalna át az állam a mintegy 20 milliárdos adósságállományból.
Vita nélkül, 15,5 milliárd forint főösszeggel, 9 igen és 4 nem szavazattal fogadta el a vásárhelyi közgyűlés tegnap az idei költségvetési rendeletet. A nem kötelező feladatokra 303 millió forintot fordíthat a város a helyi adóbevételekből. 3,5 milliárd forintból fejleszthetnek és 2,2 milliárd forint Vásárhely idei adósságszolgálata. Elsőbbséget élveznek a kötvény- és hitel-visszafizetések, működési hiány nem tervezhető, kizárólag a jogszabályban meghatározott bér, járulék és cafeteria adható, önerős beruházás nem indítható – többek között ezeket a prioritásokat tartalmazza a város 2013-as költségvetése.

Vásárhely pénzügyei már napirend előtt is szóba kerültek. Nem tartják elegendőnek a 60 százalékos adósságkonszolidációt – hangzott el. Jelenleg ennyit vállalna át az állam a mintegy 20 milliárd forintnyi vásárhelyi adósságállományból. Korsós Ágnes címzetes főjegyző elmondta: a napokban Szegeden, a kormányhivatalban tárgyaltak a konszolidációról. Ha marad a 60 százalékos besorolás, akkor nem biztos, hogy el tudják látni feladataikat. Kiegészítették az adósságcsökkentés kapcsán tett indokaikat, például azzal, hogy a lakosság már nem terhelhető tovább helyi adókkal. Még februárban újabb ajánlatot kaphat a város.

A vasárnap este történt emberölés ügye is szóba került napirend előtt a közgyűlésen. Rádi Norbert, a város rendőrkapitánya elmondta: este 9 órakor hívta a mentőszolgálat a rendőrséget. Az Ábrai Károly utcában egy fiatalember azt állította, az édesanyja öngyilkos lett. A rendőrség már ismerte a 20 éves férfit, a szemlebizottság is alátámasztotta, nem mond igazat. Néhány órával később beismerte: megölte édesanyját. Megírtuk: megfojtotta, majd késsel elvágta a torkát a 43 éves asszonynak. A folyamatban lévő ügy részleteiről nem mondhat többet – tette hozzá a rendőrkapitány. Megjegyezte viszont, hogy statisztikai adatok szerint továbbra is kiegyensúlyozott a közbiztonság Vásárhelyen.

Olvasóink írták

 • 19. Dongó 2013. február 10. 17:41
  „Üdv!
  Ebgondolat-nak! Határozottan vissza kell utasítani az első mondatodat. Nem Vásárhely cselekedete az arcátlanság, hanem egy harácsoló, mindent letaposó és eltipró diktátor és a talpát nyaló képviselőké.
  Vásárhely csak annyiban hibás, hogy még mindig hitt ennek a bandának.
  Tisztelettel: Dongó”
 • 18. airwaves 2013. február 06. 11:28
  „17. booo
  Lesz a fenét!
  Eddig volt?”
 • 17. booo 2013. február 05. 06:12
  „16. Qllancs - Milyen igazat írtál! Én titkon abban reménykedem egyszer lesz ebben az országban elszámoltatás!”
 • 16. Qllancs 2013. február 04. 22:39
  „A fennmaradt 8 milliárdot..pedig lázárjani a saját vagyonából fizesse ki ! Aki felvette az elmúlt 10 évben , az mind legyen felelős --saját vagyonával !
  Igaz jani men ment el a bársony székből..most ő irányít ...
  MIKOR számolnak el a lakosság felé---mire költötték ezt a sok pénzt ???
  Körforgalom?? sétáló utca?? szobrok, járda. művház ????
  Vajon a 20 milliárdból--HÁNY munkahelyet lehetett volna létrehozni ???”
 • 15. gthomek 2013. február 03. 10:18
  „Aki ért a jogi és pénzügyi dolgokhoz kérem segítsem nekem, szeretném ha az állam átvállalná a 1.500.000 tartozásomat. Egyrészt nincs kedvem fizetni másrészt ha nem vállalja át az állam akkor akkor nem biztos, hogy el tudom látni a feladataimat.”
 • 14. deszkás 2013. február 02. 16:44
  „EBGONDOLATOT ismétlem: nincs még egy ilyen pofátlan társaság az országban. A Jánosunkét meg merik e szagolni. ? Nála reklamáljanak ja ahhoz is pofa kell. Értem.”
 • 13. tobaccoroad 2013. február 02. 13:24
  „Botka megmondta neki nem köll az alamizsna, akkor azt is adják ide oszt akkor lössz nekünk 120%”
 • 12. lisa01 2013. február 02. 12:04
  „Vazzeh, minimum az egészet elengedni, aztán gázt neki a következő húszmilliárdos adósságig. A helyi közgyűlésnek sikerdíj járna az átvállalt adósságállomány után. Mi vagyunk a sikerre ítélt város, ti pedig vidékiek, majd tejeltek a mi "jólétünkért".”
 • 11. ossian33 2013. február 02. 12:04
  „És a 40milliós zongora megvan már?”
 • 10. TrombiFrédi 2013. február 02. 11:55
  „Lassan már Hmvhely is felzárkózik a BKV, és a MÁV mellé "az adóforintokból kötelezően eltartandók listájára", miközben a közép-és felső vezetése kezei között elfolyt a pénz...!?”
 • 9. xenopus 2013. február 02. 11:36
  „Mindenesetre illene megköszönni az országnak( Szakonyfalutól Nagyhódosig minden egyes magyarországi adófizetőnek!) a támogatást, jöjjenek el Vásárhelyre és nézzenek itt körül, érezzék jól magukat nálunk!”
 • 8. Ebgondolat 2013. február 02. 11:16
  „Elképesztő arcátlanság, amit Vásárhely csinál! Eladósítják a várost, majd az egyik legmagasabb (60%.os) adósságátvállalást kapják. Erre mit tesznek? Nem, nem megköszönik, hanem tovább követelőznek!
  Miért gondolják azt, hogy az ország lakosainak kellene összedobniuk a felhalmozott tartozásuk kiegyenlítését? Ráadásul az adófizetők pénzéből már milliárdokat költöttek annak a fantasztikus múzeumnak a finanszírozására is.
  Ilyen pofátlan társaság nincs még egy az országban!”
 • 7. Qllancs 2013. február 02. 10:42
  „5. roxper..ne írj ilyet..mart orsós Á. feljelenent ,becsületsértésért!
  Az ország Legszebb, legélhetőbb városa! Csak is pozitív kommenteket fogadnak el ! lázárjani meg felvette..elb...ta a 20 milliárdot...van szép sétáló utca, körforgalom, szobrok, parkok, Emlékpont, Műv.ház ..igaz 40 millás zongora nélkül !
  lázárnak viszont itt a kánaán !
  12 ingatlan, 43hektár föld, szántó Vásárhely..Mártély..Mindszent . Kötvényt vett 1 év alatt: 8 millióért...ez ma:30 millió A kp is nőtt: 4,2..ről...8,2 millióra !
  Tehát 1 év alatt : 12 millió spórolt meg ! ügyes !
  Megmondta a felcsúti maradóna : " Magyarország egy sikertörténet ! " Ez év az aratás éve lesz ! " ---NEKIK !!!”
 • 6. Bendegúz007 2013. február 02. 09:09
  „Egyetlen egy várostól nem vettek el 60% adósgát ekkora összegben az országban,és ne feledkezzünk el amit kapott Vásárhely 2 év alatt több mint 4 milliárdot amit , adósság csökkentésre fordított.
  E felháborodása szerint az összes város felháborodhatna jogosan.mert ők nem kaptak ekkora támogatást közel se az államtól.”
 • 5. roxper 2013. február 02. 09:05
  „Tetszettek volna előre gondolkozni és akkor most nem lenne probléma, érdekes hogy ezalatt mégis jó páran meggazdagodtak a trükközések során, ezt kellene vizsgálni és nem további "segítségért" sápítozni, hmvh az ország egyik szégyenfoltja!”
 • 4. kristóf65 2013. február 02. 09:04
  „Azt nem kellene vizsgálni, hogy mire ment el az a 20 milliárd?
  Nagyon sok pénzről van szó.”
 • 3. Lázárhelyi 2013. február 02. 08:35
  „A mi kis l<moderálva>, tudja ám mondani, hogy nem elegendő mértékű az eddigi rezsicsökkentés, még nagyobb mértékű kellene hogy legyen, de a vezetése alatt álló városban (remélem efelől senkinek nincs kétsége) ennek még nyomát sem látni.
  Semmilyen önkormányzathoz tartozó szolgáltatás ára nem csökkent!!!
  Érdekes, eddig azt mondták, hogy a város anyagi helyzete stabil és biztonságos. S most? "Ha csak 60%-ot vállal az állam nem tudjuk ellátni a kötelező feladatainkat sem!"
  Akkor most mi is a helyzet?
  Persze az eladósodástól függetlenül, az akinek ezt az adósságállományt köszönhetjük jelentősen meggazdagodott.”
 • 2. balihoho 2013. február 02. 08:16
  „Az adósságot, amelynek még a megmaradó csekélyebb része is nyomasztja a városvezetőit, nem mi, városlakók hoztuk létre, nem mi produkáltuk, hanem a város vezetői, élükön Lázárral. Ez sok mindent elmond. Nem csak látvány beruházásokon kellene törniük a fejüket, mert az csúnyán vissza tud ütni, mint most is, és a városlakók isszák meg a levét, és viselik következményét.”
 • 1. tothis18 2013. február 02. 06:22
  „Hány ember lakáshitelét lehetett volna ebből rendezni (csak a megnőtt árfolyam és a régi közöttit), ahelyett,h semmit nem hozó, látványberuházásokra költöttek volna s még egy MIKOR látható a tételes elszámolás MI MIKOR, és MENNYIBE került s KI, mikor és MENNYI hitelt vett föl a városban és milyen feltételekkel, szerintem ez megérne egy különszámot a Délmagyartól is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalay Ferencre emlékeztek

Gyertyagyújtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt jeles festőművészre, Szalay Ferencre tegnap a Tornyai János Múzeumban Vásárhelyen. Tovább olvasom