Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Nem éri meg piacozni hétköznapokon

Egy hétköznap reggel kint jártunk a hódmezővásárhelyi piacon, hogy megnézzük, milyen a kereslet-kínálat. Megkérdeztünk több árust, és vásárlót; egyik félnek sem éri meg igazán hétköznap kint lenni.
– Nincsenek vevők, a zöldségek összefonnyadnak, tönkremennek – panaszkodik Kati néni, aki már több éve jár ki a vásárhelyi piacra árulni.
Hódmezővásárhelyen, a Kutasi úton gyalogolunk, már messziről látni, hogy nincs tumultus; üres parkoló, a biciklitárolóban alig néhány kerékpár árválkodik. Nem csak a vásárlók vannak kevesen, kofát is alig találunk.

Kellemes, meleg október van, az időjárás nem indokolja a csarnok ürességét. Kati néni szomorúan jegyzi meg, nincs már hagyománya a hétköznapi piacozásnak. – Régebben az emberek szerettek ide kijárni. Tudták, hogy amit itt vesznek, az első osztályú, egészséges áru, de a hipermarketek, olcsó külföldi áruk miatt az itteni termelők háttérbe szorulnak- folytatja.


A szerző felvétele
A szerző felvétele
A zöldség-gyümölcs tényleg szép, a portékával egy standnál sincs probléma. Az árak azonban valóban magasabbak, mint a nagy boltok polcain. A levesbe valókon kívül látunk még virágokat, koszorúkat, mécseseket is, nincs már egy hónap hátra Mindenszentekig. – Szeretek jó előre bevásárolni, hogy ne maradjon minden az utolsó pillanatra – magyarázza Sándor, aki az árvácskák között válogat. – Egyelőre elég kicsi a választék koszorúk terén, de vasárnap is kijövök, akkor úgyis nagyobb piac van, és több ismerőssel, cimborával futhatok össze olyankor.

Egy kofa elárulja, hogy sokan csak a társaság miatt járnak piacra. Szeretnek pletykálkodni, néha vesznek ezt-azt, de nem az a fő céljuk. Reggel hétkor vannak a legtöbben, innentől kezdve csak páran látogatnak ki, holott van olyan árus, aki már öt órakor kipakol.

A zöldségek hamar tönkremennek, fonnyadtan pedig már senkinek sem kellenek, ezért nincs más választásuk, ki kell menni, árulni hétköznap is. – Gyalázatos piac van, nem jövök többet a hét közben - zsörtölődik egy idős asszony majd gyorsan továbbsiet, persze az ő táskájában is ott lapul az ebédnek való.

Olvasóink írták

  • 1. Hód 2013. október 18. 07:47
    „Egyszerűen nem igaz, hogy a zöldségárak magasabbak a vásárhelyi piacon, mint a nagyáruházakban. Tessék már megnézni a krumpli, hagyma, paprika, paradicsom, stb. árait a nagyáruházakban, tájékozódni és utána cikket írni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy lakatlan házat gyújtott fel

A tettes a bizonyítékokat látva megtört és beismerő vallomást tett, azt mondta, családi problémái… Tovább olvasom