Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem fértek fel az utasok a buszokra

Székkutas - Hiába várták többen is a buszt Székkutason a közelmúltban, két járatra sem tudtak felszállni az utasok. A harmadik is annyira zsúfolt volt, hogy csak 2 főt tudott felvenni – mesélte Szokolainé Kulik Erzsébet.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nyolcan-tízen várakoztak az egyik vasárnap a 17.50-es buszjáratra Székkutas főutcáján, hogy elmehessenek Vásárhelyre, Szegedre. Jött is a busz, de nem állt meg. Úgy láttuk, tele volt, valószínűleg ezért hajtott tovább. Pár perc múlva érkezett egy másik járat, ez sem állt meg. Valamivel 18 óra után jött a harmadik, a várakozók öröme azonban korai volt, mert a sofőr közölte: maximum 2 főt tud elvinni, annyira tele van, az szálljon fel, aki Szegedig akar eljutni – idézte fel a székkutasi Szokolainé Kulik Erzsébet, aki egyetemista lányát kísérte a buszhoz. Az asszony nem érti, miért kell ennyi utassal a bolondját járatni, miért nem lehet legalább a kritikus napokon több járatot indítani, vagy többnek megállni a faluban, hogy minden utas fel tudjon szállni.

Erzsébet szerint nem csak a hétvégékkel van gond. Hétköznaponként az iskolába igyekvő diákok sem mindig férnek fel a buszra. Előfordult, hogy a szülőknek kellett autóval bevinniük Orosházára a gyerekeket, mert önhibájukon kívül lemaradtak a járatról.

Felszállásra várva Székkutason. illusztráció: Imre Péter
Felszállásra várva Székkutason. Illusztráció: Imre Péter

A 17.50-es járat Gyuláról indul Békéscsaba–Orosháza–Székkutas érintésével Szegedre. A busz előre tervezetten nagy befogadóképességű, úgynevezett háromtengelyes, 94 fő szállítására alkalmas. Utasforgalmát a jövőben kiemelt figyelemmel kísérik, indokolt esetben gondoskodnak a többletkapacitásról, az esetet pedig kivizsgálják – tájékoztatta lapunkat a Tisza Volán Zrt. Idéztek a személyszállítási szerződésből is: „Ha a menetrendben (...) kiállított autóbusszal a jelentkező összes utas nem szállítható el, a szolgáltatót a szerződéskötési kötelezettsége az adott autóbusz befogadóképességéig terheli. Ilyen esetben a megállóhelyen várakozók részére az autóbuszjárat személyzete tájékoztatást ad az egyéb utazási lehetőségekről".

A Tisza Volán mellett a Körös, a Hajdú és a Bács Volán Zrt. autóbuszjáratai – egyes országos besorolású járatok kivételével – is megállnak Székkutason. A jelenlegi menetrend szerint az első tanítási napot megelőző munkaszüneti napokon Székkutasról Hódmezővásárhelyen át Szegedig 14, vásárhelyi átszállással további 5 közlekedik, Orosházára pedig 11. A tanév idején munkanapokon a faluból Orosházára 14, Szegedre vásárhelyi átszállással 10, átszállás nélkül 12 busz jár. A Tisza Volán új járatok forgalomba helyezéséről önállóan nem dönthet, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Szolgáltatási Főosztályához továbbítják a felmerült kérést – tudatták a társaságnál.

Olvasóink írták

 • 14. okoskaaa 2013. november 11. 11:55
  „Hódmezővásárhely buszpályaudvaron(!) se mindig fér fel mindenki a Szegedre tartó buszra! Főleg a reggeli órákban. Szegedről vissza Hódmezővásárhelyre szintén, délután, esti órákban. DURVA! Miért kellett a Hód-Mezőt leépíteni????”
 • 13. xenopus 2013. november 10. 11:46
  „4. achilleus - A vasút -sajnos- fel sem veheti a versenyt az autóbuszokkal! Hogy miért?
  1, Kötött pályás jármű a vonat, nem arra "kanyarodik" amerre igény van rá!
  2, Ésszerűtlen menetrend, és sajnos higéniai problémák is sokszor előfordulhatnak.
  3, A városokban a helyi buszjáratokat is megszüntették, tehát elég problémás A-ból eljutni B pontba ha a vasútállomás pont az ellenkező irányban van.
  Ezért nem tartom jó ötletnek a TramTraint sem!
  Igenis, ha kell, járjon egy vonalon egy időben 2-3 autóbusz hogy minden utas célba érhessen! Ez a szolgáltatófeladata!
  Tényleg! A csuklós buszok már "kihaltak"?”
 • 12. queenmargareth1 2013. november 09. 09:11
  „11, az tudom, van, aki még most is és nem fiatal!!!”
 • 11. történész 2013. november 08. 22:14
  „Margit !!!
  Azt a buszt az adónkból finanszírozzák..Tizede sem járna busszal ha a valós költséget kellene fizetnie.Valamikor volt bicaj azzal nem a vasúthoz jártunk hanem bizony vásárhelyre...ha kötött volt a vonat”
 • 10. történész 2013. november 08. 22:11
  „De szerintem ez hír lenne az egyetemista fiam nélkül?? A vasút állomás ott van a sportpálya túloldalán ahonnan kényelmesen lehet menni Szegedig vonattal. Mi is jártunk évekig vonattal igaz nem egyetemre de a km az annyi volt akkor is mindenkinek.Ez a csóri állam mindent elbír, vonat meglett buszokkal utaztat? Minek? Még cocialista mintaközség idején jó volt a vonat.”
 • 9. balihoho 2013. november 08. 21:18
  „Fura egy nép a magyar, mert mindeközben, a személyvonatok, szinte üresen nyargalásznak. Vonattal is lehet utazni, vásárhelyre szegedre.”
 • 8. queenmargareth1 2013. november 08. 18:07
  „7. zero 2013.11.08. 17:11 Azért édes, mert befut Orosházán a csatlakozás, és kedves 4 évet dolgoztam ott vasutasként. és SzéKKutas, ennyit normálisan is leírhatnál.”
 • 7. zero 2013. november 08. 17:11
  „Székutastól utazol de Orosházától látod.”
 • 6. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. november 08. 17:05
  „1. _csutak_ 2013.11.08. 13:15
  Lehet, hogy nam nagyon van itt idő bíróságra rohangálni, meg pereskedni, bár lehet, pár nyugger aki ráér rászánhatná a drága idejét.”
 • 5. queenmargareth1 2013. november 08. 16:02
  „Lehet, hogy azért nem vonatoznak, mert a busz olcsóbb, vagy a buszmegállók közelebb állnak meg.Pl Szeged-Rókuson, mikor leszállt az a rengeteg diák, az most kapkodhat, hogy elérje az 1-es villamost:)Szegeden.
  Székkutasról vasárnaponként utazok, így látom, hogy dugig van Orosházától...De, ha busszal LEHET és AKAR menni, akkor nehogy már ne engedjék meg!”
 • 4. achilleus 2013. november 08. 14:47
  „Biztosan van előnye a busz használatának, de rátekintve a mav.hu honlapra látom, hogy:
  Székkutasról Szegedre napi 10 vonat, Székkutasról Orosházára napi 9 vonat (közvetlen) megy.
  Bizonnyal van a nagyszámú utas között olyan, akinek a vonat is megfelelne, de ha csak tizedük átmenne a vonatra, mindenki felférne a buszra.”
 • 3. eldorádó 2013. november 08. 13:48
  „Tramtraint Székkutasnak is!”
 • 2. queenmargareth1 2013. november 08. 13:24
  „nevetséges...és, örülhet, hogy végigállhatja az utat pénzért., nem baj, van falumúzeum, meg minden csoda szobor, csobogó stb...”
 • 1. _csutak_ 2013. november 08. 13:15
  „Felvenni videóra, taxit hívni és a költséget a szolgáltatóra terhelni.
  Neki SZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉGE van a meghirdetett időpontra!
  Ennyi és nyerő az ötlet, mert ha perre teszi az ember akkor azt a bíró azonnal megítéli!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett alpolgármester

A település várossá válásának 20. évfordulóján kapta meg Kecskeméti János alpolgármester a Mindszent Városért díjat. Tovább olvasom