Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem kell a mártélyi polgárőrök segítsége

Egyoldalúan felbontotta a mártélyi polgárőrökkel kötött szerződést Lázár János vásárhelyi polgármester, mondván, nem akarnak többé százezreket fizetni az egyesületnek. Eddig a mártélyi polgárőrök felügyeltek a városi önkormányzathoz tartozó üdülőterület biztonságára is, ám erre mostantól nem tart igényt Vásárhely. A polgárőrök vezetője azt mondta, hogy átlagosan havi hatezret kaptak Vásárhelytől.
Ez már a múlté. Mostantól már nem járőröznek a mártélyi lovas polgárőrök az üdülőterületen Fotó: Tésik Attila
A csatornázás körüli vita a jelek szerint rányomja bélyegét Hódmezővásárhely és Mártély egyéb kapcsolatára is. Pár napja már nem látni járőröző polgárőrt a mártélyi üdülőtelepen. Ennek oka, hogy a terület tulajdonosa, a vásárhelyi önkormányzat már nem tart igényt a Mártélyi Polgárőr, Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület munkájára: Lázár János vásárhelyi polgármester a napokban levelet küldött az egyesület vezetőségének, melyben egyoldalúan felbontotta azt a szerződést, amelyet 2003. március 28-án kötöttek.

– A mártélyi oktatóbázison napközben állandó ügyfélszolgálatot működtetünk az üdülőtulajdonosok érdekében. Az éjszakai őrzést pedig saját hatáskörben kívánjuk megoldani, s nem külső cégre, szervezetre bízni – tájékoztatta lapunkat a döntés okairól Vásárhely első embere.

A városban működik közterület-felügyelet, mezőőri szolgálat, valamint polgárőrség is. Így az önkormányzatnak nem kell mást megbíznia az őrzési feladatokkal. Már ki is nevezték az üdülőterület gondnokát. Hegedűs Zoltán lett a terület felelőse, hozzá tudnak fordulni az üdülőtulajdonosok.

– Éves szinten több százezer forinttal támogattuk eddig a mártélyi polgárőrséget. Szerintem nem Vásárhely feladata, hogy eltartsa a szomszédos község közhasznú egyesületét – tette hozzá Lázár János.

Rózsa János, a mártélyi egyesület elnöke megdöbbenve olvasta a polgármester levelét. A polgárőrök vezetője nem érti a szerződésbontást. Elmondta, hogy semmi előzménye sem volt ennek a hirtelen jött ötletnek. Az egyesület 32 tagja közül senkivel sem beszéltek erről korábban, nem említették, hogy valami probléma lenne a munkájukkal.

– Nem értem a vásárhelyi polgármesternek azt az indoklását sem, hogy évente több százezer forinttal támogattak minket. Megkértem a pénzügyeinket intéző könyvelői irodát, hogy öt évre visszamenőleg nézze át, mennyi pénz jött Vásárhelyről. Kiderült, hogy 2001 januárjától mostanáig összesen 360 ezer forintot kaptunk a várostól. Ez átlagosan havi hatezer forint támogatást jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenéves a vásárhelyi tájfutás atyja

Véletlenül lett kémia–fizika szakos tanár, de végül huszonnyolc évig igazgatta azt az iskolát,… Tovább olvasom