Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Nem kóbor ebek gyilkoltak Öreg-Kishomokon

Feltehetően nem kóbor, hanem csak időnként elszökő, nagy testű kutyák téptek szét február elején több mint ötven baromfit Öreg-Kishomokon. A terület mezőőre most azt próbálja meg kideríteni, ki lehet az ebek tulajdonosa. Mivel a kutyákat nem sikerült tetten érni, gazdájuk nem kötelezhető kártérítésre.
A mezőőrök megpróbálják kideríteni, kinek a kutyái öltek. Fotó: Tésik Attila
Február elején lapunkban beszámoltunk arról, hogy az öreg-kishomoki Pap-dűlő egyik udvarában harminchét kacsa, négy csirke és tíz japán tyúk tetemére bukkantak a tulajdonosok. A terület korábbi mezőőre, Komoly Tamás utódjával, Rózsa Istvánnal közösen helyszínelt. Megállapították, hogy kutyák voltak a tettesek. Akkor még úgy tudták, hogy kóbor ebek. Ugyanis a környéken lakók többször is jelezték, hogy három nagy testű állat, két német juhász és egy keverék csavarog a dűlőkben.

Az új mezőőr – most már egyedül – nyomozni kezdett az ügyben. A tavaszi hóesésnek köszönhetően megtalálta a kutyák nyomait, s követte azokat egy kiskertig. Feltehetően az ebeknek itt van a szállásuk, s innen járnak időnként portyázni.
– Most azt kell kiderítenem, ki lehet a gazdájuk. Az épületen látszik, hogy nincs állandó lakosa, csak alkalmanként jön ki valaki – mondta Rózsa István.

Ha sikerül is a kutyatulajdonost megtalálni, kártérítésre nem kötelezhető. A széttépett szárnyasok gazdái csak akkor kaphatnak pénzt, ha a pusztítás után azonnal elfogják az ebeket, s addig ott tartják, míg meg nem érkezik egy hivatalos személy. Ezt követően neki egyértelműen be kell bizonyítania, kié a kutya. Ha ez is megvan, akkor jár a kártérítés.
Miután kiderül, kinek az ebei tépték szét a kishomoki kacsákat, a tulajdonost felszólítják, kösse meg az állatait. Ha az előzetes értesítés után a kutyákat újból a külterületen látják, a hivatásos vadász használhatja a fegyverét.


Vajháti eset

A kishomoki vérengzés után nem sokkal a közeli Vajháton tíz tyúkot öltek meg, s több birkát is megsebesítettek elkóborló kutyák. Négy „tettest" – egy foxi keveréket, valamint három kölykét – sikerült azonosítania a mezőőrnek. A kutyák gazdáját arra kötelezték, kösse meg állatait, valamint szerezze be az anyaállat oltási igazolványát. A tulajdonost a törvény kártérítésre nem kötelezte, de ő ennek ellenére kifizette az elpusztított tyúkok árát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra felállítják Ivánt

Ismét felállítják az 1990 áprilisában az akkori ellenzék által eltávolított felszabadulási… Tovább olvasom