Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nem mentség a botláb: mindenki megtanulhat táncolni

Hódmezővásárhely - Ha tetszik, ha nem, a társasági élethez tartozik a tánc is. Olyan nemzetközi nyelv ez, amelyben nem kell beszélni, de bárhol a világon megértik és minden szónál többet elárul. Ma már ciki, ha a férfi a pultot támasztva üldögél, ahelyett, hogy hölgy ismerőseit kérné fel táncolni. A botláb sem mentség: mindenkit meg lehet tanítani táncolni, csak hosszabb időbe telik. Ellátogattunk egy táncórára, ahol haladó szinten perdültek-fordultak a párok.
Félve dugta be a fejét az ajtón a vásárhelyi Éva. Az 50 éves eladó érdeklődőként toppant a terembe, de Móczó János tánctréner rögvest táncba vitte a hölgyet, aki a mozgás és a zene miatt vett magán bátorságot és jött el. Sokan furcsállják, hogy miért akar táncolni tanulni a fiatalabb korosztály között- meséli-, de úgy érzi, a teljes kikacsolódást a tánc is megadhatja az embernek.

Nem mentség a botláb: mindenki megtanulhat táncolni - GALÉRIA

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Régen a szülői neveltetés alapvető része volt, hogy a lányokat-fiúkat tánciskolába küldték az anyukák, akik élvezettel figyelték a sarokból, melyik fiatal hogyan lépeget a párjával. Ma is így kellene- véli Móczó János, a Promenád Táncsport Egyesület többszörös magyar bajnoka, aki szerint az hazánkban sokáig a néptáncos mozgalmakat támogatták, a nyugat társastáncai jóval kevesebb elismeréssel bírtak. Pedig van nagyjából 15 olyan társastánc, amelyek elsajátítása a kulturált szórakozáshoz tartozik. A manapság táncként művelt karrángatás lassabb, illetve gyorsabb verzióban nem állja meg a helyét.

Ha a zenei érzékkel és a mozgáskoordinációval gond van, nehezebben tanulunk meg táncolni, de egyik sem kizáró ok, kivéve, ha versenytáncosnak készülünk. Százból csupán 1-2 párból válik profi, de a maradék 80 is megtanul tisztességesen mozogni. Egy felnőtt tanfolyamon heti egy lakalommal nem Fred Aster-eket képeznek, de segítenek felfedezni a táncot, mint örömforrást. A mai fiatal generációnak el is kélne ez a segítség, mert nagyon nehéz őket kimozdítani a számítógép és televízió okozta tunyaságból. Ez utóbbinál még a népszerű táncos műsorok sem motiválták a közönséget a tánciskolák megrohamozására- árulta el Móczó János.

Nem mentség a botláb: mindenki megtanulhat táncolni - GALÉRIA

Hiába vannak többen a lányok a tánctanfolyamon, egy-két próbálkozástól eltekintve mégsem talált eddig párra Szunyi András, aki szerint nemcsak a testnek, hanem az élet több területén is tartást ad a tánc- állítja a 23 éves gépész. A mindszenti fiatalember szeptember óta a második tanfolyamot „tapossa", kedvence a cha-cha-cha. A latinos lüktetés kedvéért még a munkahelyéről is korábban megpattan, de nem bánja, hiszen jó közösség alakul itt ki, miközben kulturáltan szórakozhat. Sajnos nincs erre lehetőség máshol, esetleg a bálokban, de ott a táncosok töredéke tud csak táncolni, és ez siralmas arány. A középiskolás éveiben is a társastáncokat ropta, a diszkókat messziről elkerülte. Népszerűsíteni kellene a kulturált táncokat- mondja András, aki a táncórán bizonyította is lelkesedését.

Állítása szerint botlábú a sajtóreferens munkakörben dolgozó Katalin, de az oktatónak hála, nagyon jól érzi az órákon magát. Móczó János ugyanis nemcsak türelmes, de nagyon jó a humora is, így a hangulat garantált. Egyedül jár táncolni, de ez itt nem akadály, hiszen a párok cserélődnek, a csoport összes férfi tagjával szokott táncolni.

Olvasóink írták

 • 4. mazsolaszolo 2013. február 15. 18:39
  „Idézem a Klasszikust: "Táncolni minden vadember tud."

  Abszolút hallásom van, klasszikus koncertekre járok, de hogy engem rá nem venne senki emberfia, hogy táncikáljak, az ziher. De aki szereti, az csak táncoljon bátran. Nem vagyunk egyformák.”
 • 3. nyuszmusz 2013. február 15. 07:41
  „Kedves 12evigegyemistaPista! Képzeld el, hogy akik oda járunk, (igen én is oda járok) szeretünk hetente egyszer megmozdulni, egy baráti közösségbe eljárni, és azt is képzeld el, hogy mind, egytől egyig dolgozó emberek vagyunk. Van aki piára, cigire és még sorolhatnám mire költ, mi erre. Nekünk ez a fontos. És igen, sajnállak, hogy a szellemi színvonalad nem elég magas hozzá, hogy ezt megértsd.”
 • 2. 12evigegyemistaPista 2013. február 15. 04:57
  „ma már ciki ilyen cikket irni
  akik nem dolgoztak életükben semmit azok táncikálnak”
 • 1. tatam 2013. február 14. 13:48
  „"Százból csupán 1-2 párból válik profi, de a maradék 80 is megtanul tisztességesen mozogni. " Akkor 1-2 +80 = 100%:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverropogás Vásárhelyen

Fegyverropogástól volt hangos szerdán a vásárhelyi laktanya, ahol az afganisztáni kontingens sajtónyilványos zárógyakorlatát tartották. Tovább olvasom