Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Nem minden a szentek

Hódmezővásárhely - Jóval kevesebb mécses égett idén a hódmezővásárhelyi temetőkben, mint a korábbi években. Az idő kellemesen enyhe volt, a temetőket szépen rendbe hozták, mégis több sír állt sötétségbe burkolózva.
- Egy évben egyszer tudunk csak kijönni - mondja szomorúan Szőke Ágnes, miközben nagyfejű krizantémokat rak egy virágtartóba a hódmezővásárhelyi Katolikus temetőben. - Nem vagyunk idevalósiak, a családból többen is az ország másik felén laknak.

November elsejét sokan tévesen Halottak napjának hívják. Pedig ez hivatalosan Mindenszentek, azaz az Üdvözült lelkek emléknapja, amelyet a katolikus keresztény világ ünnepel. Az emberek ilyenkor összegyűlnek és mécseseket gyújtanak, virágokat helyeznek el szeretteik sírjánál. Megkapó látvány látni a több ezer égő gyertyát, hiába; a hagyomány fontos egy család életében. Ilyenkor sok, távoli rokon is összegyűlik, ahogy Ágiéknál is.

- Kocsiba ülünk, körbelátogatjuk az unokatestvéreket, nagynéniket, azután közösen kimegyünk délelőtt a Dilinka temetőbe: nagyszüleim végső nyughelyénél csendesen megemlékezünk róluk. Este pedig ide, a katolikusba jövünk a szűk családdal.

Jóval kevesebb mécses égett idén a hódmezővásárhelyi temetőkben, mint a korábbi években. Fotó: A szerző
Jóval kevesebb mécses égett idén a hódmezővásárhelyi temetőkben, mint a korábbi években.
Fotó: A szerző

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján hatalmas a tömeg ilyenkor a temetőkben. Idén azonban mindössze néhány, szeretteire gondoló embert láttunk a síroknál. Nincs tumultus, és akad bőven olyan nyughely is, ahol teljes a sötétség: nincsen se mécses, se virág.

- Ünnep ide vagy oda, az embereknek dolgozni kell ilyenkor is - szólal fel Szőke Tamás - vagy csak ez az egy szabadnapjuk van és szimplán nincs idejük a temetőt járni - vélekedik a sokaság hiányáról.

Sokan, akik gyertyát gyújtottak nem elégedtek meg egy-egy darabbal: szív, kereszt és virág alakban is helyeztek el teamécseseket, amelyek gyönyörű látványt nyújtottak. A legtöbben odafigyelnek a sírok állapotára is: beültetik virágokkal, megkapálják, ha kell, kigazolják azokat.

- Bár ez egy szomorú ünnep, mégis szeretem, mert legalább ezen az egy napon összetart a család. Rendszerint együtt ebédelünk, és azokról beszélgetünk, akik már nem lehetnek velünk – meséli Ágnes.

Olvasóink írták

 • 5. sultane 2013. november 04. 09:05
  „4. abai 2013.11.02. 21:28
  Sztem csak szimplán egy régi cikket beollóztak ide :-)
  "Ünnep ide vagy oda, az embereknek dolgozni kell ilyenkor is - szólal fel Szőke Tamás - vagy csak ez az egy szabadnapjuk van és szimplán nincs idejük a temetőt járni - vélekedik a sokaság hiányáról."
  1. Nem kell dolgozni 1-én.
  2. Három napos ünnep volt...
  Mert valóban nagyon sokan voltak a temetőkben, még hétvégén is...”
 • 4. abai 2013. november 02. 21:28
  „Hát bizony akkora volt a tömeg a két református és a katolikus temetőben, hogy bizony sötétedés után is alig lehetett lépni. És ennyi kivilágított sír sem volt még. Nem tudom, hogy a szerző melyikben járt. hacsak nem az Arany temetőben, ott érthető, 1962-tő óta nem temetnek.”
 • 3. fenyő 2013. november 02. 16:59
  „Nemcsak provokatív, de semmi értelme sincs a címnek. Mit jelent az, hogy " Nem minden a szentek"?
  Mi két temetőben kerestük fel szeretteink sírjait, mindkét helyen emlékezők tömegével találkoztunk, igaz, nem Hódmezővásárhelyen. A jó időnek köszönhetően gyönyörű ( és nem drága! ) virágözön borította a sírokat, a mécsesekről nem is beszélve. Rokonok, barátok , ismerősök beszélgettek a sírok mellett csendesen, emlékezve az elhunytakra. Egyáltalán nem lehet sokaság hiányáról beszélni. Meg aztán, aki eddig nem tudott kimenni a temetőbe mécsessel, vagy virággal emlékezni, még holnap is megteheti. A rendre pedig rendőrök és polgárőrök vigyáztak mindenütt. Köszönjük.
  Nem is értem, mit akart a szerző ezzel a cikkel közölni. " Idén mindössze néhány szeretteire gondoló embert láttunk a síroknál ". Ez egyszerűen nem igaz. Két ember véleményéből sikeredett ezt összehozni, miközben a valóság teljesen mást mutatott.”
 • 2. hecsedli 2013. november 02. 14:25
  „Sajnos ez a cím egy provokatív cím,és nem az ünnepről akar szólni,hanem egész másról.Szégyen a cikkírótól, hogy még ezt az ünnepet is belekavarja az aktuális napi történésekbe.”
 • 1. egyvalaki1 2013. november 02. 10:11
  „Hát nem tudom, a szerzők hol jártak, de én voltam a Kincsesben is, meg este a katolikus temetőben is, és rendkívül szép látványt mutatott, nem volt olyan sok elhanyagolt sír, ahogyan azt írják (Kincsesben főleg), este a kat. temető szinte egyként világított a sok mécsestől. Szerintem ez az ünnep még most is fontos az embereknek, még talán van remény, hogy ez az ünnep nem fog elamerikaizálódni...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhely legromantikusabb helyei: a Népkert

Első állomásként a Népkertről írunk, amely egyike a város ízlésesen kialakított parkjainak. Tovább olvasom