Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Nem mindennapi házszámozás Vásárhelyen

Szokatlanul, az épületek elkészülésének sorrendjében számoztak a hatvanas-hetvenes években több vásárhelyi utcában a házakat. Így aki nem a belváros közvetlen közelében, vagy a Kertváros érintett részén lakik – vagy nincs GPS az autójában –, csak hosszas keresgélés után találja meg az általa keresett házat.
Szokatlanul, az épületek elkészülésének sorrendjében számoztak a hatvanas-hetvenes években több vásárhelyi utcában a házakat. Így aki nem a belváros közvetlen közelében, vagy a Kertváros érintett részén lakik – vagy nincs GPS az autójában –, csak hosszas keresgélés után találja meg az általa keresett házat. Az átszámozás azonban az érintett utcákban élők okmányainak cseréjével járna.

Nem mindennapi házszámozással találkozik, aki meg szeretné találni a vásárhelyi Kodály Zoltán, az Oldalkosár, esetleg a Munkácsy utca egy-egy épületét. Annak idején ugyanis a házakat nem sorban, hanem elkészültük ideje szerint számozták. De az is zavarba jön, aki a Medgyessy utcát a Megyesiben keresi. Az utóbbiban csak a két utcanév kiejtésbeli azonossága az elbizonytalanító, ám az előbbiekben a téglablokkos, illetve panelépületek sorrendje.

A belváros kellős közepén álló Oldalkosár utcában haladó gyalogos például a 8. szám után éppen az óvoda mellett halad el, mely egyébként a 14. szám alatt áll. Persze a hiányzó házszámokat is meg lehet találni, ha már az ember letér az Oldalkosárról az Árpád utca felé. Hasonló a helyzet a Kertváros több utcájában, az említett Kodály Zoltánon például tényleg művészet eligazodni. Ez nem csak azoknak jelent nehézséget, akik vidékről érkeznek, de bizony azoknak a vásárhelyieknek is, akik a város más részein élnek.

– Egy ideig mi is kerestük, hol is van a Kodály Zoltán utca 7. számú ház, s mentünk is két-három kört, amikor végre megtaláltuk – árulta el Martonosy Béla, akinek visszafelé az okozott nehézséget, hogy megtalálja, melyik parkolóban is hagyta kocsiját.

– Az elmúlt évtizedek alatt megszoktuk, tudjuk melyik ház melyik, számunkra nem jelent ez nehézséget. Igaz, kicsit zavaró, amikor telefonon kell elmagyarázni valakinek, hogy a 2. szám alatti házunkat ne a páros oldalon keresse, hanem a páros és a páratlan oldal között. És ne lepődjön meg, hogy a két oldal között egyáltalán nincs út, csak járda – osztotta meg velünk tapasztalatait Kovács Ernőné. A tricikliző unokáját őrző nagymama szerint a számozásnak van előnye is: ide nehezebben találnak el a „hivatalos", ám vidéki emberek. Nevetve tette hozzá, hogy végrehajtókra, meg pénzbehajtókra gondol.

Mint kiderült, a GPS nevű berendezés segítségével kiválóan meg lehet találni az ilyen utcákban is a házakat, ilyen szerkezete azonban még nem sok autósnak van.

Kószó Péter alpolgármester, a Kertváros egy részének települési képviselője elmondta, nyitott a kérés előtt, azaz, ha az érintett utcák lakóinak többsége szeretné rendbe tenni a házak számozását, akkor azt támogatja. Az alpolgármester szerint azonban a házszámozás rendbetétele meggondolandó, már legalábbis abból a szempontból, hogy ez az érintett lakók okmányainak cseréjével jár. Egyébként amikor még gyermekorvosként dolgozott, megtörtént vele is, hogy nehezen talált oda egy-egy kertvárosi címre.

Olvasóink írták

  • 1. .. 2008. október 12. 14:34
    „Hát igen! Alapos átalakításra szorul Vásárhely teljes házszámozása. Sajnos a sarki házak csak az egyik utca felől vannak beszámozva. Így ha a másik utcán keresem az 1. szám alatti házat, akkor az tulajdonképpen a második ház.

    Nagyon jó példa erre az Új-kishomoki Nádtető utca. Mivel az utcában több olyan telek is van amely "átér" egyik utcáról másikra, - és ezért csak az egyik oldalról kapott számozást, - az 1-es számot a Nyikos utca - Nádtető utca kereszteződéstől kb. 300 méterre kell keresni. Holott ennek véleményem szerint közvetlenül a sarkon kellene lennie.

    Képzelhetik mit érezhet az aki keresi a 3-as számot, - már majdnem végig ér a fél km. hosszú utcán és még mindig nem találja.

    Érdemes lenne a város vezetőinek áttanulmányoznia néhány más város ilyen vonatkozású rendeletét és tanulni belőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elküldött tanárok máshol kezdenek új életet

A vásárhelyi iskolákban eddig száz közalkalmazotti jogviszony szűnt meg, ennek a kétharmada… Tovább olvasom