Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nem privatizálják a művelődési házat

Mégis önkormányzati fenntartásban marad a mindszenti Tisza Művelődési Ház – döntötte el a város képviselő-testülete. Korábban úgy döntöttek, privatizálni kell az intézményt, ezt az ötletet azonban nem támogatta a kulturális örökség minisztériuma. Zsótér István polgármester szerint a mostani helyzetben bölcs döntés született. Az intézményvezető, Fekete Emil nagyon elfáradt az elmúlt hónapokban.
A műsor vége. Fekete Emil belefáradt az elmúlt hónapokban lezajlott hercehurcába. Fotó: Tésik Attila
Ezután is az önkormányzat működteti a Tisza Művelődési Házat, a kisváros képviselő-testületének határozata értelmében mégsem adják ki vállalkozásba.

A művelődési ház körüli hercehurca egy tavaly év eleji testületi ülésen kezdődött. Az intézményvezető, Fekete Emil akkori beszámolóját többen kritizálták. Felróva neki a meghiúsult szilveszteri bált, melyen Pataki Attila lépett volna fel, ám a magas jegyárak miatt nem volt érdeklődő, s az elmaradt mulatság több százezres kiadást jelentett a művelődési háznak. Ugyanakkor a kulturális programok hiányát is kifogásolták. Néhány hónappal később a képviselők úgy döntettek, megpróbálják vállalkozásba adni az intézményt, és kiírják a pályázatot, ám végül csak annak szövegét hagyták jóvá. A bizonytalan helyzet miatt végül csak idén írták ki a pályázatot, melyre ketten adták be ajánlatukat.

Idő közben azonban az előírásoknak megfelelően a szaktárca véleményét is kérte a vállalkozásba adás lehetőségéről az önkormányzat. Erre is sokáig kellett várni, így a beérkezett pályázatokról nem döntöttek. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pedig nem támogatta, hogy közművelődési megállapodás alapján, vállalkozásban működjön az intézmény. A megyei közművelődési tanácsadó központ álláspontja szerint pedig az önkormányzat akkor járna el kultúrabarát módon, ha meglévő szervezetét fejlesztené. A vállalkozásba adás viaszfordíthatatlan és végleges folyamat, kudarc esetén nincs visszaút. Egy régóta vajúdó személyi döntés határozott felvállalása helyett mintegy odadobnák a település közművelődési feladatainak ellátását – olvasható az állásfoglalásban. Mindezek tükrében döntöttek most legutóbb a képviselők a kihelyezett ülésen.

– A körülményekre való tekintettel bölcs döntés született – mondta lapunknak Zsótér István polgármester, aki ennek ellenére úgy gondolja, egyik lehetőség sem túlzottan jó. Még mindig kétséges ugyanis, hogy a közművelődési normatíva megmarad-e, a vállalkozásban való működtetéshez is garantált összeg kellene. Továbbra is megpróbálják a város forráshiányos költségvetéséből kigazdálkodni a művelődési ház fenntartásához szükséges pénzt. Szakmailag igyekeznek valódi elvárásokat támasztani az intézmény felé. A létesítmény vezetőjének személyére vonatkozó megjegyzést pedig úgy kommentálta: annak idején a képviselők megerősítették posztján Fekete Emilt.

– Belefáradtam, s belefásultam az elmúlt hónapok hercehurcájába – fogalmazott érdeklődésünkre Fekete Emil, aki szintén azt hangsúlyozta: ha a személye miatt volt ez a „cécó", akkor nem kellett volna újra megbízni az igazgatói állással. Persze nem feltétlenül erről szólt a történet, hanem a pénzhiányról is, az önkormányzat megpróbált kiutat keresni, enyhíteni a költségvetés forráshiányát. Az ügy lezártával valamelyest megnyugodtak a kedélyek a művelődési házban – árulta el Fekete Emil, hozzátéve: egy-egy sikeres program szervezése, az új kihívások túllendítik az elmúlt hónapok kellemetlenségein.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határszemle – toronydaruval

Negyven méter magasból szemlélték a kukorica- és napraforgótáblákat a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt.… Tovább olvasom