Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Nem ragasztanak több matricát a vizsgabiztosok

Idéntől eltűnnek az érvényes műszaki vizsgát igazoló matricák a rendszámokról. Csak a forgalmiba kerül az igazolócsík, ami a rendőrök dolgát is megnehezíti bizonyos szempontból.
– A legjelentősebb változás, hogy január elsejétől már nem kell matricát ragasztanunk a rendszámokra – kezdte Mihály Dávid. A mindszenti Autóteszt-Mihály Kft. tulajdonosa az év elejétől a járművek vizsgáztatása után éppen az ellenkezőjét teszi, mint eddig: lekaparja a műszaki vizsga és a környezetvédelmi felülvizsgálat matricáját. Az európai országok közül egyedül nálunk lesz matricamentes a rendszám.

A jármű forgalmijába azonban a vizsgabiztosok továbbra is beragasztják a sorszámcsíkot, illetve ugyanúgy feltüntetik a műszaki vizsga érvényességének idejét.

Ezzel egy időben a rendőrök feladata nehezebb lett, ugyanis a matricák színéről eddig az autós megállítása nélkül is meg tudták állapítani, hogy érvényes műszakival közlekedik-e a jármű. Ezután a rendszámfelismerő programokkal van erre lehetőség, vagy a régi jól bevált módszerrel: megállítják az autósokat. Az érvénytelen műszakival közlekedők 5-től 50 ezer forintig terjedő büntetést kaphatnak.
 
Kifehérednek a rendszámok. Most nem ragasztani, lekaparni kell. Fotó: Antal Sándor
Kifehérednek a rendszámok. Most nem ragasztani, lekaparni kell. Fotó: Antal Sándor


– Változás még, hogy a sikeres vizsga után egy műszaki vizsgálati bizonyítványt kell kiállítanunk. A műszaki adatlap is megmaradt, de azt csak akkor adjuk oda a jármű tulajdonosának, ha egyéb okmányirodai ügyintézésre van szüksége. Például ilyen egy betelt forgalmi lecserélése – magyarázta Mihály Dávid.

Az év elejétől a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál nem lehet időszakos vizsgát tenni, azaz már csak a szervezettel szerződésben álló bázisokon lehet vizsgáztatni. Vannak kivételek: oktatóautók, taxik vagy külföldről behozott, átalakított és újra forgalomba állított járművek esetében kötelező az úgynevezett kpm-es vizsga. Ezzel drágult is a vizsgáztatás, amelynek a hatóságnál 16 ezer forint a díja. A magántulajdonban lévő állomásokon pedig a 16 ezer forinton felül felszámolják az autó átvizsgálásának költségét is. Mindszenten – ahol idén nem emeltek az árakon – egy személygépkocsit 26 ezer forintért vizsgáztatnak. A motor 10 ezer, az utánfutó 16 ezerbe kerül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a forgalmi rend az új mélygarázsnál

Kitiltják a helyi menetrend szerinti buszjáratokat a Hódi Pál utcáról - jelentette be csütörtökön… Tovább olvasom