Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nem sugárzott a vásárhelyi bőr

Hódmezővásárhely - Nincs összefüggés a Vásárhelyen feldolgozott és a kunszentmártoni, sugárfertőzött bőrszállítmány ügye között. Vásárhelyre 1991-ben érkezett szovjet eredetű, 2100 tonna nyersbőr, de a vizsgálatok szerint nem tartalmazott radioaktív anyagot. Az akkori alpolgármestert viszont életveszélyesen megfenyegették, mert nyomozott.
Két családi ház árát, azaz 3 millió forintot is felajánlottak Nagy György Jánosnak, Vásárhely egykori, 1990–1994 közötti alpolgármesterének, csak szálljon le a bőrügyről. A napokban a TV2 Napló című műsora foglalkozott azzal, hogy az 1990-es évek végén sugárzó, Csernobil környékéről származó állatbőröket tárolhattak Kunszentmárton egykori szőrmegyárának területén. Bemutattak egy kamionsofőrt is, aki feltehetőleg a sugárfertőzés miatt kialakult betegségben szenved. Az ügy kapcsán megkereste szerkesztőségünket Gombár Pál, aki 1990–94 közt önkormányzati képviselő volt Vásárhelyen, és elmondta: az ATEV-telepre is érkezett annak idején bőrszállítmány.

A vásárhelyi és a kunszentmártoni bőrügy azonban nem kapcsolható össze – Nagy György János szerint. Már csak azért sem, mert mintegy 10 év különbség van az esetek között.

Nagy György János is nyomozott az ATEV-telepre érkezett bőrök után. Fotó: Tésik Attila
Nagy György János is nyomozott az ATEV-telepre érkezett bőrök után.
Fotó: Tésik Attila

– A vásárhelyi történet is óriási felháborodást, visszhangot keltett. Az emberek féltek, akkoriban minden gyanús volt. Ki akartam deríteni, valóban összefügg-e a csernobili katasztrófával a bőr. Darázsfészekbe nyúltam. Nemcsak megvesztegetni akartak, meg is fenyegettek, hogy eltesznek láb alól – idézte fel Nagy György János, aki azonban nem hagyott fel a nyomozással. Kiderítette: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Demecserből érkezett a bőr az ATEV Fehérjefeldolgozó kéktói telepére.

Nem született háromfejű borjú

Nem született mutáns jószág azon a Vásárhely közeli tanyán, amely az ATEV kéktói telepének szomszédságában található. A tulajdonos – azt kérte, ne írjuk le a nevét – több mint 30 éve él ott. Ő is látta, amikor hordták a telepre a bőrbálákat. Mindenfélét lehetett hallani a bőrről, persze hogy megijedtek – mondta –, de sem ő, sem pedig a családja nem betegedett meg.

– Elutaztam Demecserbe, ahol egy juhhodályban bálaszámra álltak a kötegelt, szőrös nyersbőrök. Úgy emlékszem, volt ott tevétől kezdve birkáig minden. Állítólag egy kereskedelmi cég hozta be az akkori Szovjetunióból, valószínűleg Ukrajnából az országba. Demecserben válogatták külön a feldolgozható és a selejtes példányokat. Ez utóbbiakat hozták Vásárhelyre. Jártam az ATEV telepén is, ahová éjjel-nappal kamionszámra hordták a bálákat – mondta a volt alpolgármester.

A bőröket több intézet, így a sugárbiológiai kutató is megvizsgálta, radioaktív szennyeződés maradványait keresték. Nagy György János maga is kezdeményezett ilyen vizsgálatot – ő a honvédség segítségét kérte. Minden vizsgálat azzal zárult: a bálák nem tartalmaznak az egészségre veszélyes radioaktív anyagot. Nincs is tudomása arról, hogy bárki megbetegedett vagy meghalt volna a bőr miatt. Az alpolgármester inkább gazdasági bűncselekményt gyanított az ügy mögött. Már csak azért is, mert az a cég próbálta megvesztegetni, később pedig fenyegetni, amelyik szállította a városba a bőrt.

– Nem vagyunk betegek, és nem is világítunk – utalt mosolyogva az esetleges sugárfertőzésre Szabó Gábor, az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vezérigazgató-helyettese. Műszaki főmérnökként már akkor is a cégnél dolgozott. Mint ahogy Oláh Mihályné is, aki termelési vezető volt. Az ATEV-nél előkeresték és megmutatták lapunknak azokat a dokumentumokat is, amelyekben többek között az olvasható: a bevizsgált minták nem tartalmaznak veszélyes radioaktív anyagot, takarmányozásra felhasználhatók. Vásárhelyre mintegy 2100 tonna nyersbőr érkezett, és ezt fehérjelisztnek fel is dolgozták az üzemben.

Olvasóink írták

 • 5. idir 2009. december 17. 22:30
  „En is nagyra ertekelem Nagy Gyorgy Janos volt alpolgarmester ur munkajat.Ezek a borok nem veletlenul lettek olcson piacra dobva.Lehet,hogy celtudatosan is. Az ugyet en nem gazdasagi,vagyis nem PTK-s ugynek tartom,hanem alkotmanyellenesnek,allamellenes ugynek,mert masok eletet,egeszseget veszelyeztettek.Mivel a gyanu fennall es az erintettek nem megbizhatok,a valosagot tagadhatjak ,ezert ki kell vizsgalni,mert sok ember hosszutavu egeszseget fenyegetheti.Meg kell tudni,hogy kik adtak be a mintakat bevizsgalasra es a vizsgalt mintak a kerdeses borok kozul valok voltak-e.Ha sugarzo anyagot tartalmazott,a felhasznalas es a raktarozas helyen,kornyeken meg ma is kell,hogy a sugarzas merheto legyen.Nem olyan helyen kell merni,ahol a borok biztosan nem jartak.A kornyezo asottkutak iszapjaban is ki lehet mutatni a sugarzo anyagot ma is.A feheren-feketen leirt bizonyitas nem megbizhatosag eseten csupan hamisitas.Ha az alpolgarmester ur nem fogadta el a halpenzt,lehet,hogy az o fopolgarmestere elfogadta.Ugyanis o tette szemetdombba vasarhelyet es kornyeket.Szepen gazdagodott is belole.Az allamot is meglopta,mert hataskorevel visszaelve halapenzt fogadott el.Mivel a hala-keszpenzt az adohivatal elol is eldugta,igy o is kimeritette a jogalap nelkuli gazdagodas bunet.Azert,mert sokat tett a "varosert",a fomuve tetejere kellene athelyezni a szobrat,a Rapcsak hegyre,a szemethegyre.
  En orulnek a legjobban,ha nem maradt volna sugarszennyezodes.Azt mondja a kozmondas,hogy : Nem mozog a haraszt,ha nem fuj a szel...”
 • 4. Dalpen 2009. december 12. 17:28
  „Személyesen láttam a bőrt szállító teherautókat Rárósi úton közlekedni . Szabó Gábor urat ismerem
  nem kételkedem a nyilatkozatában , mely szerint a feldolgozott bőr nem tartalmazott radioaktiv anyagot .Felmerül bennem a kérdés a teljes mennyiség feldolgozásra került-e , és amit nem dolgoztak fel azzal mi lett?
  Filctoll olvasónak írom : sajnos a fák koronája már akkor is kiszáradt , beteg volt .”
 • 3. renicsi15 2009. december 11. 21:07
  „Én személy szerint nem nagyok hiszek a ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vezérigazgató helyettesének, hisz ők is mondhatnak bármit csak van pár ismerősöm akik mást állítanak. De örömmel hallom hogy az akkori alpolgármester Nagy György Jánost legalább érdekelte, hogy mit hoznak a városba.”
 • 2. hetedik 2009. december 11. 16:09
  „Minden tisztelet N. Gy. Jánosé, hogy van bátorsága szembemenni az ilyen-olyan lobbival.
  Igaz, tartunk erre polgármestert vagy éppen országgyűlési képviselőt is.”
 • 1. Filctoll 2009. december 11. 15:42
  „"Vásárhelyre mintegy 2100 tonna nyersbőr érkezett, és ezt fehérjelisztnek fel is dolgozták az üzemben."
  Ezekután már csak 1 kérdés fogalmazódott meg bennem:
  Vajon akkor mit ástak el a Rárósi úton a Kék-tóban?
  Emlékszem hogy oda hordták a bőröket, egyik ismerősöm tanyájára és a Kucsera tanyára sűrűn kijártunk és teritve volt a Rárósi út széle a szana szétszórt bőrrel. Idén kimentem kamillát szedni arra a környékre és meglepődve láttam hogy egy lánctalpas, tolólapos traktor dúrja a földet ott ahol régen elástak valamit. A szél meg pont a város fele kavarta a port.
  Hazafele jövet feltünt az út menti fák nagyrésze ki volt száradva, betegek voltak. Lehet hogy ez csak egy véletlen egybeesés? Annakidején a Királyi TV is foglakozott a témával és ott ha jól emlékszem nem pont arról volt szó amit most olvastam.

  De ha valakik már megvizsgálták és nem sugároz akkor biztos megnyugodhatunk, kacsa volt az összes eddigi ilyen jellegű felvetés és számos dolog csak a véletlen műve.

  Mindenesetre örülök hogy Nagy György János Úr nem felejtette el a dolgot és utánnajárt !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatási tilalom Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A városban és a környező kistelepüléseken mérsékelt influenzajárvány alakult ki. Tovább olvasom