Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Nem szednek drosztpénzt a taxisoktól

Jövőre nem kell közterület-használati díjat fizetniük a vásárhelyi taxisoknak. A közgyűlésen felvetődött, cserébe a fuvarozók – a tömegközlekedés hiányosságait enyhítve – piaci napokon kedvezményesen szállíthatnák az utasokat. Az általunk megkérdezett taxisok nem zárkóznak el az ötlettől, az ügyről hamarosan tárgyalást kezdeményez az önkormányzat.
A taxisoktól azt remélik, valamilyen szinten kiegészítik a tömegközlekedést. Fotó: Tésik Attila
Idén januártól emelte, jövőre pedig felére akarta csökkenteni a taxisok évi 16 ezer forintos közterület-használati díját a vásárhelyi közgyűlés. Ez utóbbi szándék olyannyira jól sikerült, hogy az eredeti javaslat helyett Almási István alpolgármester módosító indítványát szavazták meg a képviselők – e szerint jövő januártól a taxisoknak – akikből 30-40 van a városban – egyáltalán nem kell fizetniük a droszt használatáért.

Almási azzal indokolta javaslatát, hogy a város sok fontos pontja tömegközlekedéssel nem közelíthető meg, így a taxisok tulajdonképpen komoly szolgálatot teljesítenek Vásárhelyen. Horváth László képviselő úgy folytatta a felvetést: a fuvarozók ezért cserébe például piaci napokon és péntek esténként kedvezményesen, mondjuk 5 százalékkal olcsóbban szállíthatnák az utasokat. Lázár János polgármester azzal zárta le a kérdést, hogy még az idén egyeztetést tartanak az ügyben.

Az általunk megkérdezett taxisok egyike sem zárkózik el az ötlettől. Kapu József, aki önálló vállalkozóként fuvarozza a vásárhelyieket, azt mondja: most sem dolgoznak drágán – ő például kilométerenként 164 forintot kér –, de belemenne egy ilyen kedvezményes tarifába. Ugyanígy vélekedik Jovány Gyula, aki szintén szabadúszó. Az 5-10 százalékos díjcsökkentés szerinte elfogadható lenne. Ő most kilométerenként 140 forintért viszi az utasokat, s úgy véli, ez az összeg olyan városokban, ahol a taxisoknak van munkájuk, valóban alacsony, Vásárhelyen viszont, ahol nagyon kevés a fuvar, még ez is magasnak tűnhet sokak számára. Hozzátette: több kollégájával együtt már most is olcsóbban viszik az időseket.

Mikulai József, aki a Kockás Taxinál dolgozik, kérdésünkre azt válaszolta, úgy érzi, most is alacsony a tarifájuk. 100-120 forint közti kilométerárral dolgoznak, így lehet, hogy nincs itt az ideje ennek a kedvezményes fuvarozásnak – bár ő sem zárkózik el teljesen az elképzeléstől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koller Zsolt most is kiállta a próbát

Második nekifutásra is sikerült teljesítenie a vásárhelyi Koller Zsoltnak a 24 órás történelmi… Tovább olvasom