Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nem szégyellni, kezelni kell a fejtetűt

Csongrád megye - A fejtetű nem válogat, ezért nem szégyenkezni, hanem kezelni kell – hívta fel a figyelmet Patócs Judit vásárhelyi iskolai védőnő. A tanévkezdéssel indul a „tetűvadászat" az intézményekben, a gyerekeket rendszeresen ellenőrzik.
Megüzente a pedagógus, hogy valószínűleg fejtetve van a gyereknek, erre visszaüzent a szülő: neki is viszket a feje – mesélte a szentesi kistérség vezető védőnője, Facsar Sándorné utalva arra, hiába szűrik ki az ilyen diákot, ha otthon nem foglalkoznak az apró élősködő jelenlétével. A tanévkezdéssel startol a tetűvadászat is. Az iskolai védőnők szeptember végére minden tanuló haját – általános, középiskolás – átnézik az úgynevezett tisztasági vizsgálaton, amit legalább negyedévente, de szükség szerint gyakrabban is megismételnek.

Hajmosás után ajánlatos átnézni a gyerek fejét. A szerző felvétele
Hajmosás után ajánlatos átnézni a gyerek fejét.
A szerző felvétele

Szegeden iskolafüggő, hol tetvesek a gyerekek

Szegeden minden gyereket negyedévente legalább egyszer megvizsgálnak. Akiknél visszatérő a tetvesség, őket gyakrabban – mondta el Baloghné Fűrész Veronika vezető védőnő. Hogy mekkora a fiatalok fertőzöttsége, az a tapasztalatok szerint iskolafüggő: van, ahol ez alig fordul elő, máshol folyamatos probléma. Globálisan azonban nem éri el a tetves gyerekek aránya a 10 százalékot sem. – Ahol nem sikerül felszámolnunk a gócokat, ott ez javarészt anyagi problémákra vezethető vissza – tette hozzá a vezető védőnő. – A családnak egyszerűen nincs pénze arra, hogy megvásárolja a tetűirtó szert.

– A fejtetű mindig probléma volt, marad, és lesz is. Csupán az egyik évben több gyermeknél, a másikban kevesebbnél jelentkezik. A tetű elleni küzdelem kicsit szélmalomharc. Merthogy hiába szűri ki a védőnő, szülői nyilatkozat nélkül nem érhet a gyerekhez, azaz nem kezelheti. Így aztán a szülőre vár a feladat. A családi környezettől függ a visszafertőződés – magyarázta Facsar Sándorné. Szentesen, Csongrádon és a kistérségükben egyébként az előző tanévben a 2540 általános iskolást 18 ezer 900 szűrővizsgálaton nézték át, és 290-szer találtak fertőzöttet. A 3780 középiskolás közül pedig 6-nál találtak fejtetűt. Makón az általános iskolásokat 13713 alkalommal ellenőrizték, 384-szer találtak tetvet, a középiskolások 1080 vizsgálatából mindössze 8 esetben akadtak a védőnők tetűre a diákok hajában.

Patócs Judit iskolai védőnő szerint Vásárhelyen nem tragikus a helyzet. Tavaly a 7221 (általános és középiskolás) diákot 22527 vizsgálaton nézték meg, és 681 fertőzött akadt. Azokat a gyerekeket, akiknek haján találtak bogarat, a kezelés után újra megvizsgálják. Nem biztos ugyanis, hogy egy kezeléssel orvosolható a probléma.

– Minden hajmosás után ajánlatos átnézni a gyerekek fejét, főként a fül mögötti részeket és a tarkónál – javasolta Patócs Judit. – A tetű mozgékony, ezért inkább a serkét lehet látni. Megelőzésképpen a népi gyógyászat diólevélfőzetet ajánl öblítésre, de a patikában is lehet kapni erre a célra szereket. A tetűirtó készítményekből is egyre többfélét lehet vásárolni, pár száz forinttól az ezer forintosig. Fontos azonban tudni, nem elég csak átkenni a hajat, egy speciális fésűvel át is kell fésülni. A serke egyébként könnyebben eltávolítható ecetes öblítéssel. A gyerek ágyneműjét, sapkáját, fésűjét szintén fertőtleníteni kell. A tetű nem válogat, ezért nem szégyenkezni kell miatta, hanem kezelni – jegyezte meg a vásárhelyi védőnő. A szociálisan hátrányos helyzetű családoknak egyébként a szentesi kistérségben, Makón és Vásárhelyen is ingyen biztosítják a tetűirtó szert.

Olvasóink írták

 • 5. lizusss 2011. október 11. 16:21
  „Hiába szűrik ki az ilyen diákot, ha otthon nem foglalkoznak az apró élősködő jelenlétével!

  Itt az igazság szerintem. Nálunk is tavaly 2x fertőzte vissza ugyanaz a gyerek a többit. Nagyon kíváncsi vagyok idén mi lesz. Mindenesetre megvettem már a Picksan sampont mert ez természetes összetevőjű nem olyan büdös mint ami az amivel engem kezeltek gyerekkoromban. Tavaly ezt használtuk van mellé speciális fésű is, nagyon elégedettek voltunk vele.”
 • 4. deszkás 2011. szeptember 16. 23:44
  „Védőnéni! Miért szégyenlős? A koszos fejen terem és könnyen átvihető a tiszta hajra mivel az tiszta nem zsiros. Úgyhogy én (nem védőnőként a diólevél helyett is mint gyakorló apuka) a hajmosást javaslom. Amihez még a főzött szappan is megfelelő! Persze nem évente! A diólevélről még annyit: mivel is öbliti le a diólevet? Mert nyomot hagy azaz pácként működik azaz barna lesz. DIÓPÁC”
 • 3. VásárhelyiÁgi 2011. szeptember 16. 21:17
  „Kisebbik lányomnak egyszer volt, alsós korában, utána sokáig rendszeresen ecetesvízzel öblítettem a haját, nem is lett többször bogaras! (Bár ez lehet, hogy csak a szerencsének és annak volt köszönhető, hogy az iskolában minden gyereknek komolyan vette a szülője a tetűirtást!)”
 • 2. bubuska73 2011. szeptember 16. 19:40
  „Igen,az a probléma,hogy régen elterjedt,hogy a koszos fejen van a tetű.Gyerekkoromban nálam is előfordult.Anyám mindig titkolta mások előtt,mert,hogy ez szégyen! Sajnos ez nagyon sok mai felnőttre átragadt. Az én gyerkőceim haján is volt már párszor. Én nem örülök neki,de nem is tartom szégyennek. Lekezelem és szólok a tanárnak,hogy nézzék,mert jelen van a probléma! Nem tudom egyesek miért nem képesek erre,pedig ez egyszerre saját és közös érdek is!”
 • 1. Nyomozo 2011. szeptember 16. 09:44
  „Rühességről nem esik szó, pedig előfordul az is Szegeden! Azok még csúnyább élősködők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszentek Egyesülete

Mindszent - Tavaly decemberben alakult meg – Takács Judit kezdeményezésére, országosan… Tovább olvasom