Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Nem támogatja az Unió a mindszenti bankpalota felújítását

Mindszent - Mivel nagyon kicsi az önkormányzat tulajdoni hányada a mindszenti bankpalotában, nem fogadták el az épület felújítását célzó pályázatot. A palota közel 80 százaléka magánkézben van, s az Unió így nem támogatja a beruházást.
Egyelőre megfeneklett a mindszenti bankpalota felújítását szorgalmazó program: az Új Magyarország fejlesztési terv támogatási rendszeréhez elküldött pályázatot visszadobták. Lapunkban több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy a helyi városvédők a lakosokkal és az önkormányzattal összefogva megszépítenék a város központjában álló, 1911-ben átadott patinás épületet. Mivel a költségek igen magasak – az előzetes számítás szerint 37 millió forint –, a város egyedül nem tud ekkora összeget előteremteni, ezért uniós segítségre vártak.

A beküldött pályázati anyag még az értékelésig sem jutott el, mivel be se fogadták. A hivatalos indoklás szerint ennek az az oka, hogy a megfogalmazott jogosultsági követelményeknek nem tett eleget a mindszentiek pályázata, mivel az útmutató szerint lakáscélú épületek felújítása nem támogatható, valamint a támogatásban részesülő partner magánszemély nem lehet.

A mindszentiek 2011-ig akarják felújítani a bankpalotát. Fotó: Tésik Attila
A mindszentiek 2011-ig akarják felújítani a bankpalotát. Fotó: Tésik Attila

A bankpalota területe összesen 1603 négyzetméter. Ebből a nem lakáscélú ingatlan nagysága csak 462 négyzetméter, ami a fejlesztendő résznek csupán 28,8 százaléka. A fejlesztési terv pedig csak társadalmilag hasznos, de a magántőkét nem helyettesítő beruházásokat finanszíroz.

A Városvédő és Szépítő Egyesület e célra elkülönített számláján lakossági összefogásnak köszönhetően 1 millió 252 ezer 631 forint gyűlt össze. A pénzt természetesen csak a palota felújítására szabad fordítani, így a legelőnyösebb kamatozás mellett lekötötték. Ez azonban nem akadályozza a további befizetéseket.

A lelkes civil közösség, valamint az önkormányzat továbbra sem adja fel a palota rendbetételét: más forrásokat, más pályázati lehetőségeket keresnek.

2011-ben lesz 100 éves

A szentesi Dobovszki József építészmérnök tervei alapján épült fel 1911-ben a bankpalota. A helyiek csak „emeletösháznak" hívták, mert akkor ez volt az egyetlen ilyen Mindszenten. A szecessziós épület földszintjén bank és üzletek működtek, fent pedig bérlakások voltak. Jelenleg lent két pénzintézet üzemel, s a fenti lakásokat azóta megvették bérlőik. A jubileumra mindenképpen rendbe akarják hozni a palota homlokzatát.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. egyszeru polgar 2008. augusztus 06. 07:18
  „En is csak megkoszonni tudom Urbaniczkine hozzaszolasat.
  Biztos vagyok benne, hogy lesz meg olyan palyazat, ami lehetove teszi a szukseges munkak elvegzeset. Tovabbra is keresni kell a lehetosegeket. Jomagam is szeretnek hozzajarulni a koltsegekhez, legkozelebbi hazautazasom soran. Tiszteletem a "varosvedok" munkajaert.”
 • 20. a volt galiba 2008. augusztus 04. 21:56
  „Kedves Jenei Jánosné !
  Elég gúnyos a megfogalmazása.Mintha nem is Mindszent lenne a szülővárosa !Nem tudom,a 40-50 ezer Ft a keresete, v. nyugdíja,de ez nem tartozik ide,mert magától, sem mástól,senki nem kért pénzt.
  Ez,mint tudom,tapasztaltam önszántú adakozás volt.Amennyiben a háza műemlék,v.valami nevezetesség,jelentse be,és felterjesztik ,mint műemlék felújításra.
  Különben,ne sajnáltassa magát,mert mint látom számítógépe van,és rendelkezik nettel is,sőt,megtanulta kezelni is !Tehát ne legyen ilyen dúrva azokkal,akik a városért tenni akarnak !Nincs rászorulva az adakozásra úgy látom,de nem is érdemelné meg !”
 • 19. a volt galiba 2008. augusztus 04. 19:53
  „Köszönjük a tájékoztatást,és azt a sok munkát amit ezért az épületért,és városunk szépítéséért tettek,és tesznek !
  Külön köszönöm Dr Ávéd orvosunknak az önzetlen fáradságos munkáját.Mindenki aki városunkért akár csak egy fát ültet is, többet tesz,mint aki számonkéri azoktól a munkát.
  Önzetlen,köszönetet sem igénylő jószéndék vezeti őket.
  Bizonyára ha nem most,később több sikkerrel járnak.Kérjük,tájékoztassanak közben bennünket.és aki tenni akar / mert ezek többen vannak / fognak jelenkezni,és szivesen készek segíteni.
  Városunkért tesszük,és a gyerekeink,unokáink örömére.
  Mégegyszer köszönjük,egy mindszenti a sok közül,aki
  szereti a szépet,és városát !”
 • 18. biborka 2008. augusztus 04. 06:23
  „Vegyünk példát a pontos és tisztességes tájékoztatásról,hozzászólásról! /testületnek is szolgáljon példa értékűnek !!!!/Köszi Urbaniczkiné!”
 • 17. Urbaniczkiné 2008. augusztus 03. 22:26
  „Bocsánat,még kis pontosítás:
  a Városvédő és Szépítő Egyesület vállalta fel a pénz gyűjtését önzetlenül,sok munkával.A kp a számláján elkülönítve,más ,kívülálló számára nem hozzáférhető módon van lekötve,SEMMI MÁSRA nem költhető
  nem a mindszentiek "úrhatnámsága" miatt hívják így,hanem ezt a nevet kapta 1911-ben,amikor építették
  a tervező egyik épületén sem rontottak az évek során annyit,mint ezen.Több info a web oldalon.”
 • 16. Urbaniczkiné 2008. augusztus 03. 21:32
  „Pontosítok:
  a pályázat műemlk jellegű,városképileg meghatározó épületekre szól
  csak az önkorm.pályázhatott
  az önrészt kellett összehozni,erre vállalkoztak a civilek,a ház írataiban 51:49 a lakástulajdonosok és önkorm. aránya(nem tudom ,hogy lett a cikkben említett arány)
  az ittélők,az elszármazottak adakozásából,a bevonásra kerülő apró pénz begyűjtéséből 1421877ft. gyűlt össze,vállalkozók,a ház tulajdonosai(a lakásuk homlokzati részének arányában) és az önkorm. ígérvényt adtak,hogy nyertes pályázat esetén 2202000ft.-ot utalnak
  ha sikerült volna a pályázat,kb.30 milliót lehetett volna nyerni,és szebb lett volna a falunk,mindenki örömére
  bízunk további lehetőségben
  dr Ávédtól,tőlem bármikor lehet kérdezni,csak nem kell irígykedni”
 • 15. egyszeru polgar 2008. augusztus 01. 19:22
  „Az epulet karakteres, hozza tartozik a varoskephez. A tulajdonosok kotelesek a tulajdonukat kepezo ingatlanok karbantartasara, ezert kell a kozoskoltseget fizetni. Neha bizony meg hitelt is vesznek fel lakokozossegek. Gondolom, az ingatlan muszaki allapotanak megfelelo arban vettek a lakasokat. A homlokzat felujitasa noveli az ingatlan erteket, igy a lakasok arat is. Az allami tamogatas indokolatlan kivetelezes lenne a bankpalota resztulajdonosai szamara. Kotelezni viszont csak abban az esetben lehet a lakokat, ha kozvetlen elet- vagy balesetveszelyrol van szo.”
 • 14. Jenei Jánosné 2008. augusztus 01. 18:10
  „Én is Szeretném ha gyüjtenének a Házam felújítására!
  Örömmel el fogadom 40-50-ezerből nem tudom felújítani.
  Sok kis nyugdíjassal együtt várom a gyüjtés elkezdéséről az értesítést,
  .Mindenki vagy senki nem kaphat potyát!!!!
  Tereza47”
 • 13. epiktetos 2008. július 30. 18:53
  „"nem különbözik a többitől" Azért ez eléggé egyedi épület.

  Javaslom tanulmányozni: http://bankpalota.rockfesztival.hu/bankpalota.php?menu=03&lang=hu”
 • 12. Kassai 2008. július 30. 17:23
  „Re epiktetos

  Már nem olyan jelentős terület a régi piac környéke. A jövőben inkább a szolgáltatóház környékét kellene fejlszteni, hiszen az az igazio gazdasági központj a városnak (piac, gyógyszertár, vasút, busz, csomópont, diszkont, tűzép, vasbolt, stb.) A városképnek nemcsak a mostani központ a meghatározó tényezője, hanem legalább ilyen fontos a Tisza Áruház, a ph-val szemközti lakások, és szinte minden épület az úton. Mivel a "belvárosnak" nem egységes az építészeti megjelenése, így nem lehet csak egy épületet kiemelni. Összességében úgy gondolom, hogy elveszette a jelentőségét a "bankpalota", nem különbözik a többitől.”
 • 11. epiktetos 2008. július 30. 14:30
  „/Minibusz/ Valószínűleg a lakóházad nem járul hozzá a településkép formálásához, de hidd el ez az épület helyileg jelentős, csak nem ebben az állapotában. Vagyis akár hiszed, akár nem, van a felújítás támogatásra lehetőség.”
 • 10. Mermedo 2008. július 30. 12:01
  „Kassainak teljesen igaza van. Az ott lakók évtizedekig szarért-húgyért laktak ott, most sem mozdítanak meg egy szalmaszálat sem. Össznépi adakozásból felújítanák, ők meg röhögnének a markukba, hogy már megint jól jártak. Amúgy támogatnám a külső homlokzat felújítását, rendbetételét, valamint a környezetének városhoz illő felújítását.”
 • 9. Minibusz 2008. július 30. 07:51
  „Ezért nem is adományoztam.
  Megjegyzem a saját házam fejlesztését, renoválását sem finanszírozza az EU meg a Leader program.
  De ugyanez a véleményem a gázár támogatásról, panel programról, meg sok egyébről.”
 • 8. liló 2008. július 29. 16:30
  „Miért kell mindenből ilyen nagy hírt csinálni. Ha nincs meg a pénz, nem újítunk. Bele kell törődni, hogy sokkal fontosabb dolgokra sincs pénz. Szép gesztus lenne a felújítás, de az ott lakóknak kellene megfizetni. Ugyan is ők lakják az épületet. Ők viselik a terheket és aratják a gyümölcsöt. Igazságtalanság lenne Uniós pályázatból felújítani. Akkor a családi házakat is így kellene rendbe hozni.”
 • 7. epiktetos 2008. július 29. 12:18
  „Mindszenten egy kezemen meg tudom számolni az értékes épületeket. Szép gondolat a felújítás. Az, hogy ebben a konstrukcióban az adott EU-s alap nem támogatta a beruházást nem jelenti azt, hogy ne lehetne később más forrásból felújítani (van rá példa szép számmal, akár teljesen magánkézben lévő épületek felújításához adnak támogatást, pl. LEADER).

  A pályázatos támogatási rendszerrel gondok vannak, az EU támogatásokkal méginkább. Adott évi befizetéseinket évek múlva tudjuk vissza hívni, ha egyátalán.”
 • 6. Kassai 2008. július 29. 09:49
  „Helyes, hogy nem támogatja most az Unio, hiszen ilyen alapon bármelyik társasház rendbetételére gyűjtést lehetne szervezni. A lgnevetségesebb, és önteltebb dolog a városvezetés részéről, hogy "bankpalotának" nevezik az épületet, éppúgy mintahogy a strandot "plázsnak" hívták. Azért így néz ki az épület, mert a századelőn ez az építészeti stílus volt az uralkodó, éppúgy mint a 70-es években a panel, így nemmivel se különbözik, mint egy pesti bérház. A project célja nem volt más, mint szinte magánkézben lévő ingatlant a város és az Unio és az adományozók által felújítattni. Ez aztán a koncepció (a benne érdekeltek szerint biztosan)! A project vesztesei azok a megánszemélyek akik összeadták a cca. 1,5MFt-ot, melyre keresztet vethetnek, hiszen 100%-hogy fel lesz használva, de biztosra veszem, hogy olyan karbantartási munkálatokra, amelyek a lakókat terhelnék (kémény, strang, stb.). Így ha egyszerűsíteni akarom, jópár jószándékú, ámde megvezetett lakos beszállt egy társasház ktg.vetésébe. Remélem a felelőtlen, (öncélú) szervezők visszajuttatják a befizetett összegeket az adakozóknak.”
 • 5. Írástudatlan. 2008. július 29. 09:29
  „Hát igen!Úgy látszik hogy Mindszentnek is hozzá nem értő városvezetése van!Halvány fogalmuk sincs hogy mire lehet Úniós pályázatot benyújtani.Ha annyira szemrontó az úgy nevezett bankpalota akkor az ott műkodő pénzintézettel karonőltve újítsa fel a városvezetése.De nem tudom hogy miért nem jó a jelenlegi állapota a palotának? Nem csúny az! Ne akarjon már Mindszent is beleesni a Vásárhelyen is tőrténő értelmetlen rongyrázásba.”
 • 4. Dózer34 2008. július 28. 21:43
  „Addig, jó, amíg nem ismerik, Te szegény ember!
  Biztos jót röhögne - elsőre, aztán meg szánakozva hátat fordítana....”
 • 3. Ismerős 2008. július 28. 20:06
  „Hogyhogy nem támogatja? Az Unió nem ismeri Mindszentet? Éppen ideje lenne, hogy megismerje! Ez így nem jó!”
 • 2. oskar 2008. július 28. 18:42
  „Miért nem, miért nem?
  Mert akkor az országgyűlési képviselő nem tudna kampányolni azzal a süketeléssel, hogy mennyit lobbizik a térségért!
  Na meg, a pályázati pénzekből el lehet tenni a sikerdíjat.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmérték a romák helyzetét Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen vizitált, és mérte fel a helyi cigányság szociális helyzetét, iskolai… Tovább olvasom