Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

˝Nem te szültél, de te szeretsz˝

Hódmezővásárhely - Három értelmileg sérült gyermekről gondoskodik egyedül Krajnyákné Horváth Margit. A vásárhelyi nevelőszülő szerint a legfontosabb, hogy a lányok megtapasztalják: mit jelent a szeretet, az otthon, a család.
„Tudom, hogy nem te szültél, mégis te vagy az anyukám, mert te szeretsz" – idézte fel Krajnyákné Horváth Margit nevelt gyermeke, a 9 éves Kitti szavait. A vásárhelyi nevelőszülő gondoskodik a 18 éves Kittiről és a 12 éves Nikiről is. Mindhárman értelmileg sérültek.

– Mindig nagy családot szerettünk volna a férjemmel. Négy gyermekem született, két fiú és két lány. Ahogy egymás után repültek ki, üres lett a ház. Elhatároztuk, nevelőszülők leszünk – mesélte Margit. A házaspárhoz öt év után kerültek az első gyerekek, két fiú, ők is értelmileg sérültek voltak. – 25 évig dolgoztam tanárként a Kozmutza Flóra speciális intézményben, nem volt kérdés, milyen gyerekeket szeretnénk – jegyezte meg Margit.

Krajnyákné Horváth Margit három sérült gyermekről gondoskodik nevelőszülőként. A szerző felvétele
Krajnyákné Horváth Margit három sérült gyermekről gondoskodik nevelőszülőként.
A szerző felvétele

Férje elvesztésekor sem mondott le a missziójáról. Párja halála után néhány nappal került hozzá a 9 éves Kitti. – Beszélgettem a nevelőotthonban, amikor az egyik szobából kilépett egy kislány, és az ölembe ült. A hangom tetszett meg neki. 3 évesen 6,5 kiló volt, és számos műtéten esett át. A protokoll szerint hónapokig jártunk hozzá. Először hetente, majd naponta. Amikor a férjem meghalt, nem mondhattam a kislánynak, hogy nem hozom haza – magyarázta az asszony. Mindhárom nevelt gyermeke anyának szólítja.

Lelki támogatás

Időről időre a nevelőszülők is tréningen vesznek részt, ahol nemcsak egymással beszélhetik ki a problémájukat, hanem volt állami gondozottaktól is kapnak segítséget. Például abban, hogyan kezeljék a konfliktusokat, mit tegyenek, ha egy újonnan érkező gyerek nehezen illeszkedik be.

Margit szerint a szeretet, az otthon, a család, a következetes nevelés a legfontosabb a lányok számára. Mire nevelőszülőhöz kerülnek, olyan lelki sérüléseket szenvednek, hogy elvesztik a bizodalmukat. A vásárhelyi nevelőszülő ezt szeretné visszaadni, megmutatni: mit jelent a család. Ebben saját gyermekei és négy unokája is partner.

– A lányokkal mindent közösen csinálunk. Együtt főzünk, ünnepeljük a születés- vagy névnapokat, a karácsonyt. Közösen vásárolunk, ami nem kis feladat. Mindegyik gyerek más: fekete, szőke, fiatalabb, idősebb. Egyszerre beszélnek, kiabálják: anya, figyelj! Így álltunk a sorban a minap is. Ahogy a pénztáros végigmért, láttam rajta, megvan rólam a véleménye. Jó kis firma vagyok ennyi gyerekkel, akiken látszik, még csak nem is testvérek. Nem bírtam ki szó nélkül, és megjegyeztem: úgy van, ahogy gondolja – mesélte nevetve a vásárhelyi nevelőszülő.

Olvasóink írták

 • 7. zsuzsa1 2012. január 02. 17:12
  „És ez még nem minden, évente nagyon sok esetben végez társadalmi munkát is, természetesen a gyerekekkel együtt, elképesztő, hogy mennyi energiája van! Gratulálok és boldog, sikeres Új esztendőt kívánok nekik és családjának.”
 • 6. újév2012 2012. január 01. 13:44
  „Nagyon megható volt olvasni, hogy tényleg vannak hihetetlenül nagy lelkű emberek. Ilyen Krajnyákné Margitka. Sok kitartást, nagyon jó egészséget, hosszú életet és nagyon sok boldogságot kívánok az egész családnak!”
 • 5. szentjanosbogar 2012. január 01. 09:18
  „Jo egeszseget, es kitartast a holgynek.
  Bekesseget es sok-sok szeretetet nepes csaladjanak 2012-ben is.”
 • 4. andrisne 2011. december 31. 14:53
  „BOLDOG ÚJ ÉVET a családnaK!!!
  Ilyen emberekből kellene nagyon-nagyon sok....minden elismerésem a kedves hölgyé! Sok erőt és boldogságot kívánok neki és a gyerekeknek.Csodálatos,amit csinál!”
 • 3. csillogás 2011. december 31. 12:47
  „minden elismerésem!”
 • 2. állatbarát3 2011. december 31. 09:20
  „Ez nem semmi. Minden elismerésem a mai világban, így gondolkozni.
  Nagyon jó egészséget és boldogságot kívánok.”
 • 1. santaclaus29 2011. december 31. 06:00
  „Van még mit tanulnom...látom !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törölték a vásárhelyi szégyenlistát

Törölni kell a vásárhelyi "szégyenlista" adatait, mivel az Ab alkotmányellenesnek mondta ki és megsemmisítette a város közgyűlése által alkotott szabályokat. Tovább olvasom