Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Nem tisztelik a stopot

Hódmezővásárhely - Tapasztalatunk szerint tíz kerékpáros közül csak kettő állt meg annál a stoptáblánál, amely a vásárhelyi Vajda és Damjanich utca találkozásánál, a Vajda utcai sarkon áll, s a Hódi Pál utca felől érkezőket késztetné megállásra.
„Nem láttam! Nem figyeltem! Milyen tábla?" – ilyen válaszokat kaptunk azoktól a kerékpárosoktól, akik figyelmen kívül hagyták tegnap reggel a vásárhelyi Lázár utcai kerékpárút végén, azaz a Vajda utca sarkán álló stoptáblát. Aki gyakran jár arra, az tudja: a kerékpárúton a Hódi Pál utca felől érkező biciklisek egy része itt fordul el jobbra derékszögben a Damjanich utca felé, ezért akaratlanul is meg kell állnia. Néhány méterrel később viszont a Vajda utca sarkánál csak úgy mehetne tovább egyenesen, ha előtte megállt a stoptáblánál. Tíz kerékpáros közül azonban csak ketten torpantak itt meg, a többiek egyszerűen átsuhantak a kereszteződésen. Az autósok már edzettek: nagyon óvatosan, araszolva érkeztek a kereszteződéshez.

– Korábban, míg nem volt itt a kerékpárút, egyszerű volt a helyzet: aki egyenesen akart menni vagy jobbra kanyarodni, az minden körülményeskedés nélkül megtehette. Most meg csak az igazodik ki, aki jól ismeri a KRESZ-táblákat – mondta Lados József, egy szabályosan közlekedő biciklis. A nyugdíjas vasipari munkás hozzátette: nem a forgalmi rend változtatásával, hanem a biciklisek tájékozatlanságával és figyelmetlenségével van baj. Ráadásul megzavarják őket az új, az utca mindkét oldalára kitett, nyilakkal borított, a közlekedési rendet mutató táblák.

Stoptábla a kerékpárút és a Vajda utca sarkán. Sok biciklis meg sem látja. Fotó: Tésik Attila
Stoptábla a kerékpárút és a Vajda utca sarkán. Sok biciklis meg sem látja.
Fotó: Tésik Attila

Egyetértett ezzel a véleménnyel az itt naponta többször is végigautózó Kardos Ferenc, aki helyeselte azt is, hogy a bicikliseket a kerékpárútra terelték.

– Jobb és védettebb helyen vannak ott, mint amikor itt csellengtek az idősebbek és a gyerekek is, hol az úttest jobb szélén, hol meg a felezővonalnál. Ráadásul nagyon nagy a forgalom, rengetegen hajtanak itt, hogy rákanyarodjanak a Damjanich utcára – vélte a Sanyi pékségnél autójával várakozó István Ferenc.

Ritkítanák a táblákat

Nem történt még a kereszteződésben baleset azóta, hogy itt fut az új kerékpárút – tudtuk meg Torzsa Endre főhadnagytól. A vásárhelyi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője hozzátette: a rendőrség is sokallja a Lázár utcai tájékoztató táblákat, ezért kezdeményezik az önkormányzatnál, hogy szedjék be azokat a kerékpárúttal ellentétes oldalról.
Figyelmetlen vásárhelyi biciklisek

Olvasóink írták

 • 13. SympleX 2009. február 15. 20:35
  „Én mondjuk a bicikliseket is elhajtanám kresz vizsgára, csak a baj van velük. Amúgy is: az, hogy nem tudja mit jelent a tábla, még nem jogosítja fel arra, hogy úgy menjen mint a bírka. A kresz meg nem egy olyan téma, hogy egyszer megtanultad és kész, vannak változások amit figyelemmel kell kísérni és nem háborogni, hogy dehát én nem tanultam ilyen táblát. Amúgy meg tényleg káosz ami itt megy, de sajnos mi nem tehetünk ellene, csak azzal, hogy vigyázunk magunkra és egymásra.”
 • 12. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 14. 10:24
  „Mire fel ez a lázongás? Városatyánk ilyen rejtvényes jelzőtáblákkal kívánja még vátozatosabbá tenni az amúgy is elbaszarintott városi közlekedést! Ejnye hát nektek semmi sem tezszik????”
 • 11. skandal 2009. február 13. 11:25
  „http://kresz.mlap.hu/
  Az f/1-es ábra ennek a táblának a másik oldala, ami nagyobb fejtörést okoz.”
 • 10. SomeBody 2009. február 12. 14:55
  „Biztos nem tudnak angolul ... :) Vagy csak a KRESZ ismerete hiányzik? :)”
 • 9. VásárhelyiÁgi 2009. február 12. 09:16
  „totya66!
  Sajnos nem csak ilyen helyeken hagyja sok autós figyelmen kívül azt, hogy jobbról is foglalt lehet az úttest!
  Egyébként meg mit jelent igazándiból ez a csupa nyíl tábla?
  Nap, mint nap elgyönyörködök benne, de nem értem.
  Pedig nem csak kerékpárral járok, jogosítványom is van, de nem emlékszem, hogy annak idején ez a tábla benne lett volna a KRESZ könyvben.”
 • 8. totya66 2009. február 12. 00:28
  „Azért jó sokáig ott lehetett az újságíró, mert arra többnyire a madár se jár. A másik meg az hogy a STOP táblával védett úton az átmenő forgalmat tiltják tehát elég ritka ott is a kijövő forgalom. Viszont a Madách utcánál valakit biztos agyon fognak taposni egyszer mert ott meg nincs STOP tábla és az autós úgy van vele hogy balról jó jobbra kis ívben mehet közben meg ott a kerékpáros jobbról az út "rossz" oldalán és ez az igazi nagy baj.”
 • 7. csavok 2009. február 11. 23:15
  „Az az egész rendszer egy nagy rejtvény. Azok nem kresztáblák hanem képrejtvények. Nevetséges és egyben szomorú tehát tragikomikus a város közlekedésének összevisszasága.
  Ékes úrnak kellene ott közlekedni biciklivel akkor elsőkézből megtapasztalná a baromságait.
  Sajnos ezek a gyerekek rajtunk tanulnak várost irányítani .”
 • 6. az_aki 2009. február 11. 21:04
  „én tudom a kreszt mégsem állok meg mindig a stop táblánál! ha látom hogy nem jön egyik irányból se semmi nem állok meg, megyek tovább....sztem a többi ember is így csinálja”
 • 5. JB007 2009. február 11. 18:06
  „Elsiklottatok a lényeg felett:
  2 megállt!!!”
 • 4. cikicakk55 2009. február 11. 17:16
  „Nornora.Természetesen igazad van.Szerintem szinte minden kerékpáros ismeri azt a táblát, csak nagyon hozzá vagyunk szokva, hogy a legtöbb helyen elsőbbségünk van.Én szerencsére nem tartozom azok közzé akik ott kelnek át,mert én tovább tekerek a Lázár utcán, nem megyek a Damjanichra.Az sem egyszerűbb de én megszoktam állni, és megnézem jön-e valami.A többi kerékpár útnál is fő az óvatosság elve alapján, még ha elsőbbségem is van, lelassítok.Nem vagyok egyenlő súlycsoportban az autókkal, a buszokról nem is beszélve.”
 • 3. Nornora 2009. február 11. 16:47
  „Cikicakk55! És ha majd elüt egy autós, akkor az fog téged felmenteni, hogy idő kell, míg átállsz? Ennek nem így kellene működnie.
  Szerintem az a 8 biciklis azért nem állt meg, mert azt sem tudja, hogy mit jelent az a tábla, vagy egyszerűen csak úgy van vele, hogy figyeljen az autós. Kötelezővé kellene tenni a Kresz tanfolyamot a bicikliseknek is!”
 • 2. cikicakk55 2009. február 11. 16:16
  „Mert nem szoktuk még meg!Várni kell egy kis időt ameddig átállunk.Ráadásul nagyon zavaró, és rendesen megkavarja a kerékpárosokat, hogy sok helyen meg nekik van elsőbbségük.Pld Andrási,Petőfi utca kereszteződés, vagy az János téren a Bercsényi utcánál.l Frászt hozva ezzel a kerékpárosra, és az autósra is egyaránt..Főleg az Andrási, Deák Ferenc utcánál.( de lehet, hogy Petőfi?) Bocsánat, már 1972 óta itt lakom, de az utcák nevével hadilábon állok.”
 • 1. Norman_Bates 2009. február 11. 16:12
  „"Tapasztalatunk szerint tíz kerékpáros közül csak kettő állt meg annál a stoptábláná" én inkább azon csodálkozom, hogy nem kapnak sokkot ettől a táblától. Most nem tom, nézzem ezt az izét, vagy olvassam?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenty Józsefre emlékeznek

Hódmezővásárhely - A magyar egyháztörténet egyik legellentmondásosabb alakjára, Mindszenty Józsefre… Tovább olvasom