Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem történt bűncselekmény az otthon szülésnél

Hódmezővásárhely - Közigazgatási hatósági eljárás indul a vásárhelyi tragikus otthon szülés miatt, bűncselekmény gyanúja viszont nem merült fel. Amíg nincs meg a boncolási eredmény, nem lehet biztosat tudni, miért halt meg világra jötte után az újszülött. Megmenthették volna, ha egészségügyi intézményben születik? – a kérdés megválaszolására egyetlen szakember sem vállalkozott.

Bár a boncolásig nem lehet biztosat tudni, az előzetes neonatológusi vélemény szerint vélhetően egy fejlődési rendellenesség okozta a vásárhelyi otthon szülés tragédiáját. Mint megírtuk, kedden hajnalban halva született egy csecsemő, akit a születés házában egy vásárhelyi bába segített világra. Bár szívhangja a szülés alatt végig jó volt, mégsem sírt fel, és újraélesztése sem sikerült.
 

 Három és fél éve legális az otthon szülés

Hosszú évtizedek vitái után 2011-ben a kormány elfogadta az egészségügyért felelős államtitkárság tervezetét az otthon szülés legalizálására. Otthon szülésre, más néven intézeten kívüli szülésre akkor kerülhet sor, ha a szövődménymentes terhesség a 37. és 41. hét közötti időszakban van, a magzat fekvése koponyavégű, illetve az édesanya az intézeten kívüli szülésről történő döntése időpontjában betöltötte a 18. életévét, de még nem múlt el 40 éves. Az édesanya legkésőbb a terhessége 36. hetéig dönthet úgy, hogy intézeten kívül szül, a terhesgondozásnak azonban a jelenleg működő rendszerben kell történnie. Az ellátást erre a tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthatja. Az első engedélyt éppen a vásárhelyi bába kapta meg és ő vezette le az ország első legális otthon szülését Szegeden, 2012. március 19-én.
 

– Az események leírása alapján egy újszülöttgyógyász azt mondta, ez egy bal pitvari fejlődési rendellenességnek tűnik, ami miatt a szív születés után működésképtelenné válik, és nem bír egyet sem dobbanni – mondta el lapunknak a szülést levezető bába. Hozzátette: a hagyományos ultrahangos vizsgálattal sem lehet ezt az elváltozást kiszűrni.

Továbbra is úgy tűnik tehát, nem hibázott a bába.

Ezt támasztja alá a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának tájékoztatása is, miszerint az ügyben közigazgatási hatósági eljárás indult, bűncselekmény gyanúja azonban nem merült fel; az eljárásban a csecsemő halálának okát akarják tisztázni.

Cikkünkhöz rengeteg komment érkezett online oldalunkon, amelyekben összecsapnak az otthon szülést ellenzők és a pártolók. Mint megírtuk, a két bába, aki jelen volt a szülésnél, megkezdte az újraélesztést, de lehetőségeik korlátozottak voltak. A Vásárhelyről riasztott mentőgépkocsi és a központi orvosi ügyelet szakemberei 7 percen belül a helyszínen voltak, de akkor már a baba nem mutatott életjelenségeket. Ennek ellenére senki nem meri kijelenteni, hogy az újszülött megmenthető lett volna, ha egészségügyi intézményben jön világra.

– Amíg nem tudjuk, mi történt, nem lehet felelősségteljesen következtetéseket levonni – fogalmazott egymástól függetlenül ugyanúgy Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvos igazgatója és Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke. A regionális orvos igazgató elmondta: az alapszintű újraélesztéshez szükséges képzettség és eszköz a mentőknél is megvan, a magasabb szintű neonatológiai rohamkocsi megérkezéséig így ők folytatták a bábák helyett az újraélesztést. Az újszülöttmentők további fél órán át küzdöttek a baba életéért, de ők sem jártak sikerrel.

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két tűz egy házban Mindszenten

A hét elején, hétfőn és kedden, két tűz ütütt ki egyetlen lakóházban Mindszenten, a Szabadság… Tovább olvasom