Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem tudni, mikor tüntetnek

A Magosz országos választmánya a héten dönt arról, lesz-e Budapesten traktoros demonstráció vagy sem. Eredetileg halottak napja után tervezték a tüntetést, de a fővárosban közben „Traktorral behajtani tilos" táblákat tettek ki, illetve a főpolgármester levélben kérte a gazdákat, munkagépeikkel ne szállják meg a fővárost.
Tavaly szép számmal mentek Vásárhelyről is a fővárosi gazdatüntetésre. Fotó: Tésik Attila
A Magosz országos választmánya a héten dönt arról, lesz-e Budapesten traktoros demonstráció vagy sem. Eredetileg halottak napja után tervezték a tüntetést, de a fővárosban közben „Traktorral behajtani tilos" táblákat tettek ki, illetve a főpolgármester levélben kérte a gazdákat, munkagépeikkel ne szállják meg a fővárost. Kispál Ferenc, a Magosz megyei elnöke, vásárhelyi országgyűlési képviselő szerint a gazdákat nem korlátozhatják alkotmányos jogukban.

Az előzetes tervek szerint a héten ezer traktorral tüntettek volna a gazdák Budapesten. Néhány napja azonban „Traktorral behajtani tilos" táblák tucatjait helyezték el fővárosszerte. Ezenkívül a demonstráció szervezőjének, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) levelet írt Demszky Gábor főpolgármester, amelyben arra kéri őket, ne jöjjenek traktorral a fővárosba.
A Budapesti Rendőr-főkapitányságnak bejelentették a gazdák a tüntetést, de azt a választ kapták, hogy a rendőrség illetékesség hiányában nem jogosult ebben a kérdésben dönteni.

– A fenti fejlemények miatt arról határoztunk, hogy a héten összeül az országos választmányunk, s ezen dől el, lesz-e demonstráció, s ha igen, mikor és milyen formában – tudtuk meg Kispál Ferenc vásárhelyi országgyűlési képviselőtől, a Magosz megyei elnökétől.

Kérdésünkre, szerinte a politikának az utcán vagy a parlamentben van-e a helye, Kispál a következőt válaszolta: a gazdákat nem akadályozhatják meg abban, hogy meghozzák végső döntésüket, hiszen állampolgári joguk tüntetni. Hangsúlyozta: mivel ő országgyűlési képviselő, a parlamentben képviseli a vidék és a gazdák érdekeit. Kispál Ferenc hozzátette, emiatt nem is vállalt szerepet sem a megyei, sem az országos demonstrációs bizottságban.

Szerinte a kormány másodlagos állampolgároknak tekinti a gazdákat. A Nemzeti Földalapot Felügyelő Bizottságból például kizárták a Magoszt, s helyette azt a Parasztszövetséget ültették, amely – Kispál állítása szerint – nem is létezik, csak egy fantom érdekképviselet. Így a döntéseknél kedvező helyzetben van a kormány, hiszen nincs, aki ellentmondjon a kabinetnek.

Kispál Ferenc szerint a gazdákat több sérelem is érte a kormányzat intézkedéseivel. Egy éve nem kapták meg például a beígért támogatást. A másik probléma a földkérdés. A gazdák mellett jogi személyek is vásárolhatnának termőföldet, ami szerinte azért veszélyes, mert a jogi személyek mögött akár külföldiek is állhatnak, így megszerezhetik a magyar földek nagy részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a vásárhelyi díszkút rongálóit - százezres jutalom

Százezer forint jutalmat ajánlott fel a rendőrség egy a napokban Hódmezővásárhelyen történt rongálás… Tovább olvasom