Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Nem vágnak ki minden fát a vásárhelyi Oldalkosár 10. előtt

Hódmezővásárhely - Aláírásgyűjtésbe kezdtek a vásárhelyi Oldalkosár utca 10. számú házban élők, így szeretnék megakadályozni, hogy bárki is kivágassa a ház előtt álló harmincéves fákat. A lakók úgy hallották, valakit a házból zavarnak az árnyékot adó, levelüket hullató fák.
Aláírásgyűjtésbe kezdtek a vásárhelyi Oldalkosár utca 10. számú házban élők, így szeretnék megakadályozni, hogy bárki is kivágassa a ház előtt álló harmincéves fákat. A lakók úgy hallották, valakit a házból zavarnak az árnyékot adó, levelüket hullató fák. Megpróbáltuk megkeresni a vágást kezdeményező lakót, de csak ellenzőkkel találkoztunk. A főkertész megnyugtatott mindenkit: nem jön a fűrész.

Összesen harmincnyolc aláírást gyűjtött a vásárhelyi Oldalkosár utca 10. szám alatt élő Kormányos Istvánné lakótársai segítségével, annak érdekében, nehogy kivágják a házuk és a szomszédos Oldalkosár utca 12. szám közti parkot ékítő harmincéves platánt, illetve a hársakat. A gyűjtőíveket már átadták a jelenleg szabadságát töltő városi főkertésznek, aki azt ígérte, nem nyúlnak a növényekhez. A platán, illetve a hársak alatt álló padokon a legnagyobb forróságban is lehetett hűsölni, a fák jótékonyan takarják az ablakokat a tűző Nap elől, így nincs benn olyan forróság – mondták a belvárosi lakótelep társasházában élők.

A fakivágás szabályai

A vásárhelyi közgyűlés 2004-es rendelete szerint kivágási engedély nem adható élő fára, kizárólag akkor, ha annak lombja árnyékolja, besötétíti a lakóhelyiséget, virága, termése, levelei szemetelnek, vagy ha gyökerei a járdát rongálják. Igaz, helyettük olyan fát kell ültetni, melynek koronája öt éven belül eléri a kivágott előd lombjának 80 százalékát.

– Hallottuk, hogy valaki azt szeretné, ha kivágnák a harminc évvel ezelőtt ültetett fáinkat. Felháborodtunk már a szándékon is – mondta Kormányos Istvánné. A lakók félelme, mint kiderült, nem alaptalan: tavaly a szomszédos 8. számú ház egyik lakója kijárta a városházán, hogy vágják ki a közeli, hatalmasra nőtt fát.

A gyűjtőívet a szintén a 10. szám alatt élő Vanderstein János, a zsidó hitközség korábbi elnöke adta le a városházán. – Magam is aláírtam az ívet, s a főkertész megnyugtatott, szó sem lehet arról, hogy a fákhoz nyúljon valaki is – mondta.

Drahota Lilla városi főkertész elmondta, nem áll a város szándékában kivágni a fákat. A hivatalhoz nem is érkezett erre irányuló kérelem.
Megkerestük azokat a lakókat is, akikről a többiek tudni vélték, hogy favágáspártiak, ám kiderült: ők is fabarátok. Azt viszont többen is szeretnék, ha a ház előtti rendezetlen közterületről kivágnák az elhanyagolt bokrokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új esőelvezető rendszert terveznek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Hódmezővásárhelyen évek óta gondot okoz a csapadék- és belvízelvezető árkok rossz… Tovább olvasom