Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Nem vágnak ki több fát Székkutason

Székkutas - Tóth Imre református lelkész nyomására leállították a fakivágást Székkutason. Varga Sándor állítása szerint minden szabályos volt. A polgármester reméli, hogy a lelkész vállalja a felelősséget, ha valamilyen bajt okoznak a száraz, korhadt fák.
Leállították a fakivágást Székkutason. Tóth Imre, a helyi református lelkész nyomására a falu vezetése úgy döntött: nem nyúlnak több platánhoz és akáchoz. Megírtuk: pár héttel ezelőtt kezdődött az akció, amit a lelkész csak brutális fairtásnak minősített. Szerinte nemcsak a beteg, korhadt fák estek áldozatul, hanem 60–70 éves egészséges fák is. A polgármester, Varga Sándor azonban hangsúlyozta: csak a házakra, emberekre veszélyt jelentő fákat vágtak ki. A szakember által jóváhagyott tereprendezés a Murgács Kálmán, Dózsa György, Béke és Erkel Ferenc utcát érintette. Egy platánt vágtak ki, egynek pedig lenyesték a koronáját. Több mint 10 korhadt akácot kivettek, szintén ennyit legallyaztak.

– Elégedett vagyok a döntéssel, azonban továbbra is úgy vélem, hogy a polgármester törvénysértést követett el azzal, hogy önhatalmúlag határozott a fák kivágásáról – mondta Tóth Imre. A lelkész is részt vett azon a napokban összehívott fórumon, ahol a környezetvédelmi bizottság vitatta meg az ügyet.

Nem vágják tovább a fákat a faluban. Archív fotó: Karnok Csaba
Nem vágják tovább a fákat a faluban.
Archív fotó: Karnok Csaba

– Forrt a levegő, de sikerült leállítatni a fairtást. Legalább néhány fa megmenekült a kivágástól – jegyezte meg a lelkész. Elmondta: Varga azt szerette volna, hogy írjon alá egy nyilatkozatot, vállalja a felelősséget, ha esetleg baleset történik a fák miatt. Úgy vélte: jogilag a felelősség nem ruházható át. Tóth Imre egyébként attól tart, hogy ezzel még nincs vége a fakivágásnak Székkutason. – Ha kell, akkor aláírást gyűjtök ennek megakadályozására – hangsúlyozta.

A lelkész törvénysértésről, a polgármester felelősségről beszél.
A lelkész törvénysértésről, a polgármester felelősségről beszél.
Archív fotó: Karnok Csaba

– Nem követtem el törvénysértést, a képviselő-testület döntött a fakivágásokról – jelentette ki nyomatékosan Varga Sándor. – Még néhány fa ágát kellett volna lemetszeni, és a legveszélyesebb, a főút mellett lévő fűzfát rendbe tenni. A lelkész közbenjárására ebből nem lesz semmi. Elfogadom, de akkor vállalja a felelősséget, ha valamilyen bajt okoznak a száraz, korhadt fák – jelentette ki a polgármester.

Sétány a faluban

Székkutas a közelmúltban 36 millió forintot nyert a falu központjának rendezésére. Ez néhány fa jövőbeni sorsát is érintené – mondta a polgármester. Megjegyezte: még az idén újakat telepítenek a kivágott fák helyére. A főút mentén pedig gömbkőriseket ültetnek, valamint díszburkolatú sétányt is kialakítanak, mintegy 800 méteren.

Olvasóink írták

 • 20. seawasp 2010. március 08. 13:02
  „12.
  bebito!

  ,,A korhadási jelet NE a tönkön keresd!"
  Há, mijé né? :-D
  A véleményemhez annyit, valaha erdész szeretem volna lenni - most is imádom a fákat, mert a természet része! -, de mivel Ratkó-gyerek lettem, a technikumi felvetélnél még a politikai uszályhoz tartozást nézték, és kimaradtam! A nagyszülőkig nem volt egy családtag sem, akinek lett volna valami plecsnije, a hatalomtól! :-(
  Annak a kettőnek - akik Csongrád megyére jutottak -, bizony volt! :-(

  A tönkös képed előttem, és ha a fatörzs egészséges - az van a képen - , akkor az elrothadt ágat kell levágni ..., de nem egy vágással a törzset!”
 • 19. Én2 2010. március 07. 16:28
  „Candy0- teljesen igazad van, de ha alá akar vágni egyik a másiknak akkor nem ülhetnek le beszélgetni. Itt erről van szó.A pap teljes mértékben lj. embeere és alá akart vágni nyilvánosság előtt a polgármesternek hátha ráharap a jónép.”
 • 18. Candy0 2010. március 07. 07:20
  „Olvasgatva a hozzászólásokat azon gondolkodom ,hogy vajon miért nem lehet leülni s megbeszélni a falu gondjait! Természetesen mindezek előtt, hogy egymást szekálnák!Elvégre értelmes emberekről beszélünk!!
  Mint pártatlan írom ,mielőtt "hasba szúrnák" egymást viselkedjenek úgy mint két vezető egyéniség! Ne kelljen már azt hinnem hogy nem a megfelelő helyen vannak!!”
 • 17. bebito 2010. március 06. 10:39
  „A lelkész úr ha ennyire védi a fákat akkor kérdem én,hogy hova tüntek a nagy fák a plébánia udvaráról???Kérdésedre válaszolva,ültetem majd én is a facsemetéket...”
 • 16. lamatic 2010. március 06. 10:32
  „tény hogy egyre gyorsabbak a szelek, tény hogy Magyarországon(nagyon kevés fa van) és a világon is egyre több fát vágnak ki, tény hogy amit ma elültetnek az csak 20 év alatt nő nagyra, tény hogy egyre többen fűtenek fával, amitől még kevesebb fa van. akkor mi a nem érthető ha valaki meg akarja menteni a fákat. neked akar jobbat és tesz is de te mivel járulsz hozzá hogy jobb legyen a levegő.”
 • 15. bebito 2010. március 06. 10:26
  „lamatic
  Te tudod,hogy mennyi fa került kivágásra?Talán ott voltál Te is?A másik,amit ezek szerint nem tudsz,hogy vett az önkormányzat 300 facsemetét,amiket jövö héten ültetnek el.”
 • 14. lamatic 2010. március 06. 09:05
  „bebito ajánlom az agyadnak a discoveryn levő műsort mely arról szól hogy 200 km feletti szél sebességnél nincs visszaút és 350-400 km/óra nincs a mai élet forma. Tehát egyenesen következik a te gondolataidból hogy ki kell vágni az összes fát mert lehet hogy valakire ráesik, viszont ha kivágjuk a nagy részét, nem lesz kire ráessen.”
 • 13. lamatic 2010. március 06. 09:02
  „bebito kedves! nem várom el hogy agyad is legyen a fejedben de had jegyezzem meg hogy a vihartól, széltől csak úgy törhet, dőlhet ki fa ha annak a szélnek a sebessége elég nagy. na most a szél úgy tud gyorsulni ha nincs fa ami felfoghatná. természetesen nem egy fáról beszélünk hanem sok sok ról. nem csak Magyarországon gond a kevés fa hanem sok Eu s országban is, de Mo n nagyon nagyon kevés fa van. A fa az mely adja neked az életet. Sok sok fát irtanak ki az emberek, túl sokat. És ez vissza fog ütni. Ha picit belegondolsz te is rájössz.”
 • 12. bebito 2010. március 06. 09:00
  „seawaps
  A korhadási jelet NE a tönkön keresd!Ezek a fák önkormányzati területen vannak.Ahol a lovasnapokat szokták megtartani.Elég nagyszámú nézővel.Sok gyerekkel.Ez a favágás a tragédiák elkerülése érdekében történt.Csak azt vágták volna ki amit tényleg ki kell.A többi fa pedig csak meg lett volna nyesve.”
 • 11. bebito 2010. március 06. 08:34
  „A tavaly szeptemberi vihar kettétört egy teljesen egészséges platánt.A kedves lelkész úr nem volt jelen a másnapi káoszban.Akkor miért nem védte a fákat?”
 • 10. Larsson 2010. március 05. 21:07
  „Micsoda problémák... :(”
 • 9. bocko71 2010. március 05. 07:27
  „Isten útjai kifürkészhetetlenek”
 • 8. Filctoll 2010. március 03. 18:08
  „Ma ismét -tiszta fejjel- végigolvasva a hozzászólásomat - amely igen erősre sikeredett- elnézést kell hogy kérjek a lelkész Úrtól!”
 • 7. seawasp 2010. március 03. 11:30
  „6.
  Nem hiszem a körömreszelőt, mert a képen látható bandát, még Döbrögi sem vette volna fel a kardélével vágáshoz! A Maistro nem tudná elverni a Döbrögit, mert az erdő még ma is állna! :-D”
 • 6. portis 2010. március 03. 09:54
  „seawasp

  A favágóknak mindegy hogy mivel vágják a fát, ha megfizetik egy körömreszelővel vágják ki egy hónap alatt. :)”
 • 5. seawasp 2010. március 03. 05:35
  „Szerintem, a pap csak a jószolgálati okból mondott véleményt - Isten gondolatát továbbítva! -, mert a képeken nem látni a korhadási jeleket! Könnyű, egy téli álmát alvó fára rávágni, ez kipusztult! A tönkökön nincs rothadási nyom, tehát valakinek kell majd a terület, és lakóházak is lehetnek az öreg fák helyén!
  Pont, az alapok helyénél vágták ki a fákat! :-(

  A favágóktól kérdem, ha kézifűrésszel kellene kivágni a fákat, akkor is ilyen aktívak lennének? Akkor biztos megnéznék, melyik a beteges fa! :-D”
 • 4. Én2 2010. március 02. 19:16
  „Pap foglalkozzon a templom dolgaival és ne politizáljon, hisz ezt nem tanúlta erre nem tett esküt.”
 • 3. Filctoll 2010. március 02. 17:13
  „Véleményem szerint a Lelkész Úr fogja viselni az eletleges felelősséget, ugyanis az Önkormányzat mindent megtett hogy tragédia ne történhessen. Remélem sose lesz gond, de ha mégis szerintem azért a kampányoló urat lehet terhelni.”
 • 2. yuhvan 2010. március 02. 16:26
  „Varga azt szerette volna, hogy írjon alá egy nyilatkozatot, vállalja a felelősséget, ha esetleg baleset történik a fák miatt. Úgy vélte: jogilag a felelősség nem ruházható át.

  Ha már felelősséget kell vállalni akkor már hátrál a kedves lelkész. Nevetséges.”
 • 1. Én2 2010. március 02. 12:14
  „Persze, hogy nem csak a pap csinálta a kampányt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 millióból építenek utat Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - 243 millió forintot nyert az önkormányzat a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési… Tovább olvasom