Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Nem veszi el a földet az állam

Hódmezővásárhely - Visszautasítják azt, hogy a vásárhelyiekkel, a várossal takarózva védi a Hód-Mezőgazda Zrt. az üzleteit – mondta Hegedűs Zoltán és Benkő Zsolt önkormányzati képviselő (Fidesz) tegnap sajtótájékoztatón.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
– Senkitől nem veszi el a földet az állam. Visszautasítjuk ezt a sugalmazást – reagált tegnap Vásárhelyen Hegedűs Zoltán önkormányzati képviselő (Fidesz) Antal Gábornak, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatójának keddi lapunkban megjelent nyilatkozatára: ha elveszik a földeket a cégtől, akkor kárt okoznak. Megírtuk: újrapályáztatják azokat az állami földbérleteket, amelyek 2017. március 31-én lejárnak. A Hód-Mezőgazda 4500 hektár ilyen földet használ.

– A magyar állam tulajdonai ezek a földek, nem a Hód-Mezőgazdáé. Ugyanaz az arrogáns, a vásárhelyi közösséget megkárosító, kapzsi és mohó szellem érvényesül, mint a privatizáció idején. A céget annak idején 2,7-2,8 milliárd forintos érték helyett, 1,7 milliárdért vásárolták meg. A vásárhelyi önkormányzat már akkor is hangot adott annak, hogy ez az államnak, a vásárhelyieknek rossz konstrukció volt, károsodott a város. Kivásárolták a dolgozók részvényeit. Érdekes, hogy most a vezérigazgató félti a 350 dolgozó munkahelyét, amikor a privatizáció után több mint 300 dolgozónak mondtak fel. Eltűntek a privatizációs dokumentumok. A valóság: csak azt a földtulajdont pályáztatják meg, amely az államé. A Hód-Mezőgazda tulajdonosai az adófizetők pénzén, támogatásával, a vásárhelyiek munkájával növelik vagyonukat. Az állam azt akarja, hogy a földterület több száz családnak jelentsen megélhetést – jelentette ki Hegedűs Zoltán.

Képviselőtársa, Benkő Zsolt is azt mondta: visszautasítják, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt. a várossal takarózva, a vásárhelyieket használja, hogy védje saját üzleteit. A cég tulajdonosai között nincs vásárhelyi lakos, nincs helyi érdek. Arrogáns, hogy arra hivatkoznak, mennyivel támogatják a civilszervezeteket, mert az elmúlt években mintegy 6 milliárd forint állami támogatást kaptak. A hasznot elviszik, miközben a vásárhelyiek dolgoznak a földeken. Ezt a hozzáállást keresztülhúzza az állami kezdeményezés – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 15. Hód 2013. április 23. 08:27
  „Tisztelt Makoiner!

  Gratulálok az írásodhoz, korrekt és tárgyilagos, éppúgy, mint Antal Gábor vezérigazgató nyilatkozata.
  Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Hód-Mezőgazdának sok vásárhelyi vállalkozóként is dolgozik, akik pontosan és időben kapják meg az elvégzett munkájuk ellenértékét! Ezeknek a vállalkozásoknak a léte és megélhetése is veszélybe fog kerülni a cég ellehetetlenítése miatt.”
 • 14. airwaves 2013. április 21. 09:36
  „"arrogáns, a vásárhelyi közösséget megkárosító, kapzsi és mohó szellem"
  Erről egy ember neve ugrik be Vásárhely...”
 • 13. Makoiner 2013. április 18. 20:45
  „Van rengeteg elhagyott gyártelep, TSz major, állattenyésztő telep, stb. Magyarországon, amit ,,szerencselovagok" a rendszerváltást követő privatizáció (,,eredeti tőkefelhalmozás") során így-úgy megszereztek maguknak. Ezeknek az ,,újgazdagoknak" eszük águkban se volt (s ma sincs) működtetni, fejleszteni, újra ,,felvirágoztatni" a megszerzett vagyont. Nem is értenének hozzá. Csak van. Majd felmegy az ára... Esetleg egy-két kis bérlő, kényszervállalkozó kínlódik egy-két romos épületben... Elszomorító látvány. Nyakig érő gaz, beomlott tetőzet, kosz és szemét, romhalmaz.
  Nem kell messzire menni, mindenki találhat ilyeneket a saját lakóhelyéhez közel.

  Jóval kisebb számban, de azért van néhány kivétel is. Ilyen többek közt a Hód-Mezőgazda Zrt. Tiszteletre méltó, példaértékű, amit tettek, tesznek. Komolyan gondolták, hogy dolgoznak, működtetik, fejlesztik a privatizált vagyont. Azok a számok, tények, amiket Antal Gábor (kényszerűségből, védekezésül) közzétett, elismerésre méltóak, és előre mutatóak. Sok-sok ilyen vállalkozásra lenne szükség, ahol látszik a szakértelem, a tenni akarás. Fejlődni, bővülni akarnak, ezért visszaforgatják a nyereséget, és amire ma Magyarországon iszonyúan szükség van, több száz embernek munkát adnak.
  Szerintem nem ,,szerencselovagok". Az elmúlt közel tíz év bebizonyította, hogy nem azon befektetők közé tartoznak, akiknek privatizált vagyona egy romhalmaz, aminek semmi gazdasági haszna.

  ,,A céget annak idején 2,7-2,8 milliárd forintos érték helyett, 1,7 milliárdért vásárolták meg."
  Ezt akkor, közel tíz évvel ezelőtt (esetleg) lehetett volna mondani (de akkor is a kereslet kínálat határozta meg a vételárat). De ma már ilyet mondani, ilyenre hivatkozni nevetséges és rosszindulatú. Hiszen, ha akkor tudni lehetett volna, hogy ez lesz belőle, ami ma van, akkor ezeknek az embereknek 1 forintért is oda kellett volna adni!
  Tessék, mutassák meg, hozzanak létre ma 1,7 de akár 2,7-2,8 milliárd forintból 350 főt foglalkoztató munkahelyet, amelynek piaca van, jövője van, fejlődőképes!

  ,,Érdekes, hogy most a vezérigazgató félti a 350 dolgozó munkahelyét, amikor a privatizáció után több mint 300 dolgozónak mondtak fel."
  Az legalább olyan ,,érdekes", hogy már nem emlékeznek arra (vagy talán fogalmuk sincs róla), hogy az ,,átkosban" az volt a legnagyobb baj, hogy a gyárak, mezőgazdasági üzemek, stb. nem működtek hatékonyan, (nyugati) versenyképesen. Például sok volt a belső ,,munkanélküliség" (szoc. brigád vezető, bizalmi,...stb).
  Amennyiben annak idején, az iparban és a mezőgazdaságban felvállalták volna azt, hogy racionalizálnak, és azonnal elküldik a felesleges munkaerőt, akkor ma sokkal, de sokkal több magyar munkahely lenne, sokkal több magyar cég megmaradt volna. Sokkal több embernek lenne ma munkája!
  Ha akkor megtartották volna a 300 dolgozót, akkor lehet, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt. már csődbe ment volna. Viszont - ha most hagyják - lehet, hogy még (350+300=)650-en is fognak dolgozni majd ennél a cégnél.

  Lázár: ,,Amikor közel 10 éve privatizálták a céget, a vásárhelyiek vereséget szenvedtek, most nem fognak"
  Menjünk le óvodás szintre: ki kezdte? Lázár.
  Antal Gábor csak azt próbálta bizonygatni, hogy a vásárhelyiek nem szenvedtek vereséget. Erre mi a válasz:
  ,,visszautasítják, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt. a várossal takarózva, a vásárhelyieket használja, hogy védje saját üzleteit."

  Szerintem ez egész nagyon-nagyon elszomorító ... és kilátástalan.”
 • 12. csavok 2013. április 18. 12:44
  „"terminátor" jól látod.
  Ezek a kicsi fiúk még talán a saját Édesanyjukat is megtagadnák, ha "gazdájuk" úgy parancsolja. Komolyan kíváncsi vagyok, hogy ezekkel a percemberkékkel meddig tudna elmenni "lj". Mikor mondanák azt, hogy eddig és nem tovább ?! Ezt a parancsot már nem hajtjuk végre. Szerintem a határ a csillagos ég !
  A szövegből kiderül a kizsákmányolás, a vásárhelyiek zsírján élés, tiszta kommunista duma. Szinte 1950-ben érzem magam. Mindenki aki tulajdonos az gazember, kapitalista és aki alkalmazott az pedig kizsákmányolt, szerencsétlen vásárhelyi pária.
  Ezt ti komolyan is gondoljátok kicsi-kicsi fiúk ?
  Álljatok már egyszer a tükrötök elé és nézzetek szembe önmagatokkal, ha egyáltalán képesek vagytok ilyesmire és esetleg sercintsetek egy méreteset a tükörképre !
  Üdv.: Csavok”
 • 11. grafika88 2013. április 18. 10:30
  „2017. márc. HOL VAN az még ! a fidesz meg se lesz már akkor ! Nem is jegyzik a politikában ezeket !
  10. csutak--jól írod !

  Már szétlopni, privatizálni ..semmi sem maradt. Csak ez a kis föld. Na ez kéne nekik. Csókosok, rokonok ,haverok.
  Míg műkörmös nőnek--fidesz titkár, meg államtitkár---unokaöccs, meg ov né Tokaj környéke, ov tata ..fél Fejér megye , Csányi..simicska félék tulajdonában vannak. lj. is tulajdonol pár hektárt Vhely környékén .”
 • 10. _csutak_ 2013. április 17. 18:19
  „@ terminátor:
  Vigyázz mit írsz, mert te elszel a nyolcadik akit perbe fognak!”
 • 9. terminátor 2013. április 17. 14:28
  „Undorító ami Vásárhelyen folyik. Egyben nevetséges és szánalmas amikor Lázár a kiskutyáit kiparancsolja a sajtótájékoztatókra.”
 • 8. X_Y 2013. április 17. 14:27
  „"Senkitől nem veszi el a földet az állam"

  De hát ha valaki felajánlja ingyen, önként - mint a manyup tagok is a pénzüket...”
 • 7. pala1964 2013. április 17. 14:05
  „6, arról viszont elfeledkezel, hogy az még éppen elnézhető, ha nem vásárhelyi a tulaj - csak brancsbeli legyen...

  de ez a gondolatmenet egy valóban européer -de minimum is nem paraszt-párizsi világnézetű- ember számára eléggé veszélyes:

  itt Hunniában nem kell külföldi tőke... csak a magyar... de Vásárhelyen még a magyar sem kell, csak a vásárhelyi... aztán majd az osztályharc na meg a nemzetközi helyzet fokozódásával elérjük, hogy a keletvásárhelyi sem lesz jó, csak a nyugatvásárhelyi, vagy fordítva... aztán majd utcák szerint... mi vaaaan????

  vagy tessék nem pályázni az EU-forrásokra, és akkor nem kell kuncsorogni és sírni a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés érdekében (de csak amiatt, mert ez és csak ez jelent nehozható, és felügyelhető-irányítható pénzköéltekezést...

  a vengégségbe jövőtől elfogadni az ajándékot, aztán meg kihajítani, hát brávó, brávó... és még ezek demokraták”
 • 6. balihoho 2013. április 17. 12:59
  „"Miközben vásárhelyiek dolgoznak a földeken." dolgoznak, de nem ingyen, hanem munkabérért, ami persze több mint a közmunkabér. Ezzel az érveléssel, neki lehetne esni, bármelyik kereskedelmi multinak is, mert nem vásárhelyi a tulaj, és elviszik a hasznot a városból.”
 • 5. 3ikutas 2013. április 17. 10:58
  „Kérdezném ezeket a fideszes "urakat",- ha már a privatizációt emlegetik-, mi van azzal a 12 Állami Gazdaággal amit sebtében adtak el 2002-ben a két választási forduló között, látva az első forduló eredményét.Erről beszéljenek. Valószínű ugyan ilyen okok miatt kell már most lezárni a bérbeadást 2017.-re. Mi van <moderálva>?”
 • 4. mivan? 2013. április 17. 10:26
  „Nem sokáig vártak a válasszal. Lehet újra vagdalózni. Ez azt nagyon megy!”
 • 3. DMagóg 2013. április 17. 10:21
  „"A céget annak idején 2,7-2,8 milliárd forintos érték helyett, 1,7 milliárdért vásárolták meg."
  Minden annyit ér amennyit adnak érte! Ki ajánlott többet?
  Ja, hogy nekünk kellett volna megszerznünk, kevesebbért! Értjük!”
 • 2. DMagóg 2013. április 17. 08:42
  „AHA!
  A vagyonnal való hatékony gazdálkodás, a piaci versenyképesség!

  "A Hód-Mezőgazda tulajdonosai az adófizetők pénzén, támogatásával, a vásárhelyiek munkájával növelik vagyonukat."
  Mennyivel a cég és mennyivel a személyes vagyonukat? Persze, a cég vagyongyarapodása közvetve személyes is, ám mégis a működőtőke gyarapodása! Piaci értéke van, ám ha kiveszik alóla a lovat, az bizony bűn!
  "Az állam azt akarja, hogy a földterület több száz családnak jelentsen megélhetést ..."
  Úgy, ahogy azt Ángyán József tanulmányai is bemutatják!?
  Ez is a ravasz rókák és az éhes farkasok küzdelme!”
 • 1. balihoho 2013. április 17. 08:14
  „Mi is volt az oka annak, hogy lemondott Ángyán?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyitják az álomba vezető rejtett ajtókat

Az álmok világába vezeti el nézőit a Magyar Állami Népi Együttes misztikus látvány- és hangzásvilágú előadása, az Álomidő. Tovább olvasom