Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Nem veszik le a listát a vásárhelyi honlapról

Hódmezővásárhely - Jogszerűtlennek tartja, ezért vizsgálatot indított az adatvédelmi biztos munkatársa a szociális juttatásokkal kapcsolatos vásárhelyi névsor nyilvánosságra hozatala miatt. Lázár János viszont azt mondja: az ombudsman fordítva ül a lovon.
Vizsgálatot indított Szabó Endre Győző, az adatvédelmi biztos munkatársa a város honlapjára felkerült vásárhelyiek listája ügyében. Mint arról tegnap beszámoltunk, az önkormányzat nyilvánosságra hozott egy több mint 300 nevet és születési dátumot tartalmazó listát – a város azt mondja, ők azok, akik visszaélnek a szociális támogatásokkal, segélyekkel. Megtudtuk: az eset kapcsán tájékoztatást kérnek a vásárhelyi önkormányzattól. Szabó Endre Győző ugyanis jogszerűtlennek tartja az adatok nyilvánosságra hozatalát. Úgy vélte: a polgármesteri hivatalnak le kell vennie honlapjáról a listát.

– Az ombudsman fordítva ül a lovon – reagált lapunknak Lázár János. – Nem a bűnözők, tolvajok, munkakerülők, hanem a tisztességes, dolgozó vásárhelyi polgárok oldalán állunk. Nekik pedig joguk van megtudni, ki tagadja meg a munkát, és kinek nem kell az ingyenebéd – tette hozzá. Kérdésünkre elmondta azt is, eszük ágában sincs leszedni a listát a város honlapjáról.

– A helyi rendeletünk előírja, hogy rendszeresen ellenőrizzük a támogatotti kört – nyilatkozta Korsós Ágnes jegyző. – Ezen ellenőrzések – környezettanulmányok, a hivatalhoz érkező bejelentések, különböző igazolások újbóli bekérése – során rendszerint kiderül, hogy még mindig vannak olyanok, akik a szociális törvény kiskapuit kihasználva jutottak például segélyhez, ingyenebédhez – tette hozzá. Egy 2007-es törvény lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatósága érdekében az ilyen támogatásokat nyilvánosságra hozzák – abban az esetben nem tehetik ezt meg, ha az illető rászorultsági alapon kapott segélyt. – Ha viszont valaki kér támogatást, de nem vállalja el a munkát vagy nem veszi át az ételt, nem rászoruló – magyarázta a jegyző, hogyan jutottak arra a következtetésre, hogy az adatokat a honlapon nyilvánosságra hozzák.

Olvasóink írták

102 hozzászólás
 • 102. keiner 2011. július 01. 09:52
  „<offtopic>”
 • 101. biboo 2010. július 12. 18:11
  „Kedves Szilléri!

  Ha Önnek van stabil munkahelye, fizetése, akkor miért kell gyűlöletet keltenie a rokkantnyugdíjasok iránt?
  Az érthető, ha valaki a periférián él, és irigy arra, aki képes normális szinten fenntartani magát... fordítva viszont nem értem: miért kell annak, aki (relatíve) szépen boldogul, azzal vádolnia a szerencsétlen sorsúakat, hogy tőle veszik el a pénzt?
  Egyébként nem Öntől veszik el, mert az egész szociális rendszert (pontosabban: ami maradt belőle) hitelből finanszírozza az állam!
  Másfelől: a számok, amiket közöl, nyilvánvalóan nem felelnek meg a valóságnak. A legtöbb rokkantnyugdíjas (rokkantnyugdíj-járadékos) 30-50 ezer forintból él. Ha ezt életnek lehet nevezni...
  Megértem, hogy elégedetlen a fizetésével, de ezt nem a rendszerváltás vesztesein kellene levernie! Nem szép dolog egy nagy létszámú és ebből fakadóan heterogén csoportot felelőssé tenni vélt vagy valós problémáinkért...”
 • 100. szilléri 2010. július 12. 16:56
  „A kis f-----------m irigy a szomszédra !
  Aki sír attól kell elvenni !

  800 000 rokkant nyugdíjas van Magyarországon.
  Statisztikai alapon a valós létszán 4-500 000 lehet. A többi seftes, vagy csökkent munkaképességű.
  No már ! 83 000 Ft az átlag nyugdíj, + 15 000 támogatás = 98 000 Ft
  A napi nyolc órát dolgozó ,,rabszolgák" átlag jövedelme nettó 104 000 Ft!!!!!!!!!!!!!

  Maflák !
  Miről beszéltek ???????????????”
 • 99. jim1241 2010. július 12. 10:10
  „szillérinek szeretném,nem vagy egy kicsit irígy a szomszédra?igaz nem etikus,de valahogy neki is meg kell élnie,és ha körül néz az ember nagyon sokan így boldogulnak csak.”
 • 98. biboo 2010. július 11. 22:10
  „Szilléri, mi az, hogy "kamu rokkant"?
  Lehet, hogy az illető nem teljesen munkaképtelen, de például azért "rokkantosította magát" (ami azért valószínűleg nem megy olyan könnyen), mert mondjuk ötven éves, hosszú ideje nem kap munkát, és esélye sincs arra, hogy elhelyezkedjen?!
  Ön nem hallott még arról, hogy egy takarítói állásra nyolcvanan is jelentkezhetnek?! Hogy egy tanári állást akár 130 ember is megpályázhat?
  Itt tartunk ma! Strukturális munkanélküliség van, amiért csak nagyon kis mértékben lehet az egyént felelőssé tenni!
  Egy ötven év körülinek ilyen "létharcban" gyakorlatilag esélye sincs! Hát akkor persze hogy belekapaszkodik az utolsó szalmaszálba, és rokkantosítja magát!
  Az jobb lenne, ha éhen halna?!”
 • 97. Hmmm... 2010. július 11. 19:37
  „Teljesen egyetertek "keinerrel"! A demokracia jogok es kotelezettsegek rendszere. A torvenyek hozasa es betartasa, betartatasa egyforman szukseges. Ennek pedig feltetele a folyamatos ellenorzes es a fegyelem. Amennyiben elejetol kezdve nincs indokolatlan kibuvo, az emberek automatikusan betartjak az eloirasokat. Kulonben ugyrik a joguk, mert a felelosseguket elmulasztottak. Itt is a problema az, hogy legtobben nem jeleztek , hogy nem veszik igenybe a tamogatast. Amennyiben kepesek egy igenylest beadni, ugyan ugy kepesek valami modon visszajelzest is adni szandekukrol /termeszetesen nem egy elhunyt eseteben/. Minderre nem lett volna szukseg egy megfelelo utanjaras biztositasaval es kovetkezetes ellenorzessel. A megszegyenitestol a lehutoje ugyan ugy az marad, a becsuletesei viszont megbelyedzettekke valnak.”
 • 96. keiner 2010. július 11. 16:14
  „szilléri , itt szintén az allam a hibás, ellenörszés a büvös szó.”
 • 95. szilléri 2010. július 11. 15:46
  „Szerintem pedig normális dolog lenne a rokkant nyugdíjas szomszédom a listán, aki nyomja a jól menő maszek ( kozmetika) vállalkozását.
  A másik példa - volt kollégám szintén zenész : két hete találkoztam vele, settenkedett az ingyen kajáért. Legszívesebben pofán vágtam volna ! Azt mondta, hogy ami jár az jár - kamú rokkant - mellesleg!”
 • 94. keiner 2010. július 11. 12:16
  „:-))) Németbe 6,5 millió, akik a HartzIV-törvény alatt esnek, tártosmunkánélüliek, éppen elképzeldtem, hogy mikor akárnanak ezt kiírni.”
 • 93. keiner 2010. július 11. 11:59
  „92. hozzászólás szilléri 2010.07.11. 11:20, tévedsz, nálunk tilos ilyesmi.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Bundesdatenschutzgesetzhttp://bundesrecht.juris.de/bdsg_1990/__1.html
  Söt, nálunk a polgarok pérelni mernek ilyesmi ellen.”
 • 92. szilléri 2010. július 11. 11:20
  „Az Én általam befizetett minden egyes forinttal a polgármesternek el kell számolnia.
  A ,,kedves " rászorulóknak pedig csak azt üzenem, hogy tessék csak nyilvánossá tenni kinek adunk közpénzt, ha már felveszi. .
  Lásd. a rokkant nyugdíjak, parkolási bérletek, gázártámogatás stb.
  A nálunk fejlettebb Németországban ez nyilvános adat. Az adó csalás- jogtalanul felvett pénzek- pedig bűnök !”
 • 91. czibor 2010. július 11. 10:52
  „T. jim1241.
  Hosszú nyelvet kell növeszteni és nem kell megijedni ha néha xaros lesz.”
 • 90. jim1241 2010. július 11. 10:22
  „csatlakoznék airwaveshez nekem is szükségem lenne arra a receptre.”
 • 89. vidraolo 2010. július 11. 09:58
  „Szerintem, a Polgármester "úr" és a tanácsadói, kicsit furán látják a Demokrácíát!
  SENKINEK nincs joga másokat megszégyenítenie!
  Erről az Európai Únió Alkotmánya IS rendelkezik.
  Sok éven át éltem Svédországban. Ott aki az orvos által felírt gyógyszereit nem váltotta ki a patikában, attól a betegállományra járó, támogatást NEM KAPTA MEG! ( a betegállományi időt igazolták, csak pénzt NEM KAPOTT érte, tehát ingyen pihent otthon)
  Nos a gyógyszereket nem kíváltótól, megvonták a táppénzt, de NEM FÜGGESZTETÉK KI SEHOVA, NEM BÉLYEGEZTÉK MEG!
  A Polgármester úr és a bandája, nem E.U. konform!
  Jártam a volt Szovjetuníóban!
  OTT MINDENHOVA, ki függesztették, sőt még a képeiket IS kirakták azon személyeknek, akik valamit elkövettek, a " Kommunízmus ellen".
  A Polgármesteri hívatal ezzel a cselekményével " átment" szovjetbe!
  Ráadául még egy elhunyt emlékét is megalázták!
  Kivánom a Polgármesternek, hogy a családja elhunytaival IS így cselekedjenek mások!”
 • 88. keiner 2010. július 10. 12:09
  „87.
  Ja, rossz hélyre mennt, íde szólt:
  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/levelvaltas_listaugyben/2167889/”
 • 87. keiner 2010. július 10. 12:07
  „Hogy ne feléjtsük el:
  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/hodmezovasarhely_nyilvanos_lista_a_szocialis_tamogatasokkal_segelyekkel_visszaelokrol/2167471/
  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/nem_veszik_le_a_listat_a_vasarhelyi_honlaprol_/2167698/

  Kedves DM, ez nem új, amit irnak és nem ezt, amit vártam egy vérbeli újságirótol.”
 • 86. airwaves 2010. július 10. 11:45
  „Jó ez a lista, de egy nyílvános receptre is kíváncsiak lennénk: hogyan lehet nyolc év alatt campingbicigliről milliárdosnak lenni?”
 • 85. mamacska 2010. július 10. 09:57
  „A témához kapcsolódó cikk:
  http://nol.hu/belfold/20100710-szegyenpadon”
 • 84. DMagóg 2010. július 10. 08:53
  „Tegyék szégyenlistára azokat a politikusokat, akiknek a jog szerint járt, az egyébként javarészt indokolatlan és ésszerűtlen költségtérítés, tiszteletdíj és egyebek, de azt mégsem vették fel. Nos, ez rövid lista lesz. Ez a szégyen!

  A politikusok és a rászorultak között is vannak a jogi kiskapukat kijátszók, felelőtlenül eljárók. Az arányuk is kb. egyforma.

  Fordítva ül a lovon az, aki a választóikat akarja úgy elszámoltatni, hogy saját elszámolásáról megfeledkezik, arról eltereli a figyelmet. Szánalmas csapda.”
 • 83. DMagóg 2010. július 10. 08:22
  „Természetes és normális dolognak tartja a polgármester úr, hogy a volt általános iskolai tanárnőjénél fizet az üzletlánc pénztáránál?
  Kizárt, mert nem ott vásárol.
  Bűn-e az, hogy aki Őt oktatta, mégsem megy el közterületet takarítani? A baj valóban az, hogy a volt tanárnője, talán még ezt is bevállalja, mások pedig nem. Lehet-e Őket egy kaptafára húzva, szégyenlistára tenni? Kik miatt ül be a volt tanára a pénztárgéphez? A >önként moderálva< helyi és országos politikusok miatt! Elsőként nekik kellene szégyenlistára kerülniük.

  Baj van, ha az Ő kordában tartásukra hivatott ombudsmant Ők próbálják kordában tartani.”
102 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: Vásárhely a becsületesen dolgozó polgárok oldalán áll

Hódmezővásárhely - Hódmezővásárhely Önkormányzata a becsületesen dolgozó polgárok, az adófizetők, a… Tovább olvasom