Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Néma harang Vásárhely főterén

Hódmezővásárhely - Száztizenöt éve öntötték a vásárhelyi városháza régi harangját, amely az 1970-es toronytűzben megrongálódott. A budapesti Walser Ferenc gyárában készült bronzharangot kiemelése után a város főterén állították fel.
A vásárhelyi Kossuth Lajos-szoborral szemben áll az a megrepedt, örökre elnémult harang, amely egykoron a városháza 56 és fél méter magas büszke tornyában „lakott". Az idén száztizenöt éves bronzharang az 1970-es toronytűz során súlyosan megrongálódott.

Új Őrbottyánból

A vásárhelyi városháza tűzkárait 1971 júniusában kezdték helyreállítani, közben felújították és modernizálták is az épületet. A munkálatok 1975-ig tartottak, amelyhez anyagilag több Csongrád megyei település is hozzájárult. A városháza új harangját Gombos Lajos őrbottyáni öntőmester készítette.

A vásárhelyi városházát Ybl Lajos tervei alapján 1892. március 14-én kezdték el építeni. A munkálatokban negyvennégy kőműves és kétszáznál is több napszámos vett részt. Az építkezést Ybl helyettese, Janicsek József építész felügyelte. A városháza harangjának elkészítésével 1893 februárjában a budapesti Walser Ferenc cégét bízták meg. Az ezer kilogrammos és százhúsz centiméter alsó átmérőjű harang áprilisban érkezett meg az öntőműhelyből. A megrendelők 2 ezer 115 forintot fizetettek érte. Felhúzása közben baleset történt – tizenöt méter magasból a földre zuhant.

Az 1894. január 18-án ünnepélyesen felavatott városháza toronysisakja hetvenhat évvel később, 1970. szeptember 4-én este leégett. A tüzet az elektromos vezetékek hibája okozta. Fél évvel később ugyancsak emiatt kapott lángra a városháza, akkor a díszterem szenvedett súlyos károkat. Az első tűzben a harang felhevült, és az oltás közben megrepedt, így használhatatlanná vált. Helikopter segítségével emelték ki a helyéről, majd megfelelő tartókra helyezve a város főterén lelt új otthonra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő hétfőn kezdődik a beiskolázás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Április 14-én kezdődik és 16-áig tart az óvodai és iskolai beiratkozás Hódmezővásárhelyen – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Tóthné Kecskeméti Katalin. Tovább olvasom