Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Nemet mondott a megye

Hódmezővásárhely - Nem adja el a helyi Tourinform-iroda épületét Hódmezővásárhelynek a megyei önkormányzat, amíg a város nem fizeti ki a 7,3 milliós késedelmi kamatot. Ez az előző, 2007-es adásvételi szerződés meghiúsulása óta gyűlt össze. A város tovább tárgyal a megyével.
A Szőnyi utca 1. szám alatti kis házikóra mindenki felfigyel, aki áthalad a város főterén, mert a Dél-Alföld egyik legszebb épülete, a református ótemplom mellett áll, régen hozzá is tartozott, műemlék. Tulajdonosa a megye, de a város régóta szeretné megvásárolni. Ez ellen 2006-ban nem is volt kifogása a megyei közgyűlésnek: az értékbecslés alapján 14 millió 50 ezer forintért kínálta megvételre a városnak. Az állam lemondott elővásárlási jogáról, és 2007. február 27-én alá is írták az adásvételi szerződést. Ezután a közgyűlés elnöke, Magyar Anna egyeztetett Lázár János polgármesterrel, és közben az derült ki, hogy – mint a mostani előterjesztés fogalmaz – a vásárhelyi önkormányzatnak akkor „a vételár kiegyenlítésére nem nyílt reális lehetősége", viszont „a helyi jelentőségű, a város arculatát meghatározó, turisztikai hasznosítású műemlék ingatlan megszerzésére irányuló döntést (...) fenntartotta". A szerződésben szerepel olyan kikötés is, hogy a vételár késedelmes megfizetése esetén a vevő kamatot fizet, ez idén június 30-ára már 7 millió 336 ezer 998 forintra nőtt.

A Tourinform-iroda műemlék, 14 millió forintot ér. Fotó: Korom András
A Tourinform-iroda műemlék, 14 millió forintot ér.
Fotó: Korom András

A hódmezővásárhelyi önkormányzat nemrég jelezte, ismét élni kíván vételi jogával, kéri, hogy kössenek új szerződést, és a megye a késedelmi kamatot engedje el. Magyar Anna elnök a ciklus utolsó ülésén azt javasolta a megyei közgyűlésnek, hogy ez legyen így, a 2007-es szerződést közös megegyezéssel tekintsék semmisnek, továbbá szülessen olyan határozat, hogy a megye 2007. január óta az épületet térítésmentesen használatba adta a városnak. A tulajdonosi bizottság elnöke, Halmai László azonban azt mondta, megyei képviselőként mindezt nem szavazhatja meg, csak akkor, ha az elnök asszony, illetve a képviselők együtt a tiszteletdíjukból ki nem fizetik a késedelmi kamat összegét. A szavazáskor 18 igent, 4 nemet és 10 tartózkodást jelzett a tábla, ahhoz, hogy az adásvétel megtörténhessen, 21 igen voks kellett volna.

– Hódmezővásárhely folyamatosan tárgyal azokról az ingatlanokról, amelyek a megye tulajdonában állnak. A két önkormányzat között működő egyeztető bizottság következő ülésén ismét napirendre tűzzük a Tourinform-iroda ügyét – mondta Korsós Ágnes címzetes főjegyző.

Olvasóink írták

 • 5. becsei.sandor 2010. szeptember 08. 17:26
  „Halmainak megbocsájtom a korábbi hibás döntéseit. ( Nem volt az kevés.) A jövőbeni rossz dönté-
  sekre nem vonatkozik a megbocsájtás. A késedelmi kamat megfizetését a tiszteletdíjból méltá-
  nyolhatónak gondolom.”
 • 4. eldorádó 2010. szeptember 08. 17:25
  „sóher város:
  http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=80073”
 • 3. áldásbékesség 2010. szeptember 08. 15:26
  „Nem lehet, mert közel van hozzá az Ótemplom, a Cseresnyés és a Bethlen.”
 • 2. Filctoll 2010. szeptember 08. 13:21
  „Helyes, milyen jó kis kocsmát lehetne ott nyitni. :-)”
 • 1. Én2 2010. szeptember 08. 13:20
  „Jól teszi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátották a mindszenti jegyzőt

Hevesi Tamás nem jegyző többé a mindszenti önkormányzatnál. A fegyelmi határozat értelmében elbocsátották. Tovább olvasom