Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Német szemét miatt perelnek

Mindszent - Nem nyugszanak bele a mindszentiek, hogy a kisváros nyakán marad a még 2006-ban a Mihási úti hulladéktelepre illegálisan szállított 26 tonna német szemét. Pert indítanak a kunbajai polgármester ellen, aki a szemétbizniszt intézte.
Az ország több részében felfedezett illegális német szemetet már visszaszállíttatta a baden-württenbergi kormány a magyar kormánnyal kötött egyezség alapján. Ebből azonban két Csongrád megyei település, Mindszent és Balástya kimaradt. Balástyáról már nehezen lehetne visszaküldeni az ott lerakott 20 tonnányi német szemetet, a terepet ugyanis rendezték, és hulladékudvart alakítottak ki.

A mindszenti önkormányzat legutóbbi ülésén Antal István képviselő javaslatára ismét foglalkozott a testület a kisváros nyakán maradt német hulladék sorsával. A testület tagjai határozatban kötelezték a jegyzőt, hogy dolgozza ki, milyen jogi lépéseket lehet tenni az ügyben.

Bomló német bálák a mindszenti hulladéktelepen. Fotó: Tésik Attila
Bomló német bálák a mindszenti hulladéktelepen.
Fotó: Tésik Attila

Hevesi Tamás jegyző lapunknak elmondta: nem sok lehetősége van a városnak. Meg kell várniuk, míg a Kecskeméti Városi Bíróság által másfél év börtönre ítélt Halász István kunbajai polgármester ügyében jogerős ítélet születik. A mindszenti önkormányzat csak ezután indíthat Halász ellen polgári peres eljárást azért, hogy a saját költségén szállíttassa el a Mindszentre hozott német szemetet. Vagy azt a kisváros szállíttatja el, a kunbajai polgármester költségére. A döntést a testület szeptember 21-i rendkívüli ülésén hozza meg.

A német álláspont

Összesen 4100 tonna német szemetet hozott be mintegy 10 millió forintért 2006 júniusa és decembere között a Halász István és felesége által irányított Szinkron 99 Kft., majd még két másik cég, zömében engedélyek nélkül, és azokat Bács-Kiskun és Csongrád megyei településeken helyezték el. A németek a szemét 56 százalékát már visszaszállították, a többiről azt mondták, mivel fizettek a lerakásáért, ezért a magyar félnek is vállalnia kell a rá eső kötelezettséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Péter vette át a 20-as sisakot

Segédsugár-vezetőként kezdte a vásárhelyi tűzoltóság élére nemrégiben kinevezett Molnár Péter, aki… Tovább olvasom