Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Németországból is érkezett mű a vásárhelyi emlékkiállításra

Hódmezővásárhely - Almási Gyula Béla huszonegy alkotásából látható kamara kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. A tárlatra még Németországból is érkezett mű. A száz éve született mester makói évei alatt József Attila barátja volt. Az emlékkiállítás a Magyar Festészet Napja alkalmából jött létre.
Az 1957-ben Tornyai-plakettel jutalmazott Almási Gyula Béla Rómában és Párizsban tanulta a festőmesterséget. Több mint egy évtizedet töltött Makón, majd 1945 után Kohán Györggyel együtt komoly szerepet játszott a vásárhelyi művészeti élet újraindításában. A hódmezővásárhelyi művésztelep alapítója, gondnoka, a Vásárhelyi Őszi Tárlat egyik kezdeményezője.

Almási Gyula Béla festőművészként Rudnay Gyula és Tornyai János követőjének számít, s az alföldi realizmus egyik képviselője. „Művei többségén nagy távlatú tájakat és vásárhelyi utcákat ábrázol. Mostani emlékkiállítása, az 55. Őszi Tárlattal párhuzamosan egyben főhajtás a legendás kortárs kiállítás sorozat egyik életre hívója előtt" – mondja dr. Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.

A tárlaton a Városháza és a Tornyai János Múzeum tulajdonában lévő alkotások mellett magángyűjtők Almási Gyula Béla-művei is láthatóak. A legmesszebbről, Németországból egy németajkú férfi ajánlott fel festményt, aki az interneten keresztül tájékozódott és tudta meg, hogy a vásárhelyi múzeum gyűjti Almási Gyula Béla alkotásait. A december végéig látható kiállításon ezt a tájképet is megtekinthetik az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörnyethaltak a kettészakadt autóban

Hódmezővásárhely - Autóversenyzés állhat a hátterében annak a tegnap éjszaka Vásárhelyen történt borzalmas balesetnek, amelyben egy 20 éves fiú és egy 18 esztendős lány halt meg. Az autó kettészakadt, szinte szétrobbant, amikor villanyoszlopnak ütközött. Tovább olvasom