Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Nemzeti Emlékezet Hete Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Megkezdődött Hódmezővásárhelyen az Emlékpontban a Nemzeti Emlékezet Hete. Az egész héten át tartó emlékezés célja, hogy a felnőtt nemzedékek ne feledjék el a múlt történéseit, az ifjak pedig megismerjék a korábbi évtizedek világát.
Október 20-án, hétfőn Török Pál, aki a második világháború idején honvédként utoljára hagyta el Vásárhelyt személyes tapasztalatairól szól a diákoknak, majd Dulka Andor az 1944-45-ös délvidéki vérengzésekről tart rendhagyó történelemórát. Hétfőn este 17 órától Bereményi Géza Eldorádó című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Török Pál maga az élő történelem. Utolsó honvédként hagyta el Hódmezővásárhelyt 1944. október 8-án - még egy utolsó gépfegyversorozatot lőve a Vörös Hadseregre. Háromszor sebesült meg: lábában orosz tüzérségi lövedék darabja, szemében szerb gránátszilánk van, Drezda bombázásakor pedig légnyomást kapott.

A kommunizmus és a Vörös Hadsereg bűneit már 1944. októberében, Földeák visszafoglalásakor megtapasztalta: a falu egyik házban egy 75 éves öregasszonyt találtak, akit kukoricacsutkával becstelenítettek meg és kínoztak halálra a „felszabadító katonák".

Török Pál fontosnak tartja, hogy idős emberként meséljen az elmúlt évtizedek borzalmairól a fiataloknak, mert hisz benne, az ifjaknak tudniuk kell, mi történt a nagyszüleikkel, dédszüleikkel egykoron.

Olvasóink írták

 • 8. vwvw 2008. október 21. 06:36
  „Időskorú embereknél természetes élettani folyamat, hogy a régmúlt időkre visszaemlékeznek, míg az utóbiakra nem, vagy csak kevésbé.”
 • 7. Csavok 2008. október 20. 14:00
  „"harcitomi" Nagyon harcos vagy, de azért engedj meg nekem megemlíteni még egy diktatúrát, amelyik legalább olyan ocsmány és gyilkos volt. Ugye kitalálod melyik volt az ? Mintha a II. vh-t nem a vörösök robbantották volna ki ugye, ki rohanta le egész Európát emlékszel-e ? Ki zárta koncentrációs táborba az ellene szólókat egész Európában ?
  A háborús hős definíciójával nagy vonalakban egyetértek veled, de azért nem teljesen. Az én nagyszüleim is harcoltak az oroszok ellen, de még családi körben sem illettük őket a hős jelzővel viszont bennük sem merült fel ilyesfajta elnevezés vágyának a szikrája sem. Harcoltak, mert az volt a kötelességük. Aki valamilyen komoly dolgot tett, az kapott érdemrendet és ezzel kezdődött a hős fogalma. A hős jelző ilyetén osztogatása szerintem túlzás és erősen errodálja a szó értékét.
  Viszont az egyetemi tanár 6 osztállyal egy kicsit túlzás, ezzel nem értek egyet. Te milyen messziről láttál egyetemet valaha is, ha megkérdezhetem? Én elég közelről és egyetlen 6 osztályos egyetemi tanárral sem találkoztam. Sőt kivétel nélkül csodálatos képességű és tudású emberek voltak. Attól félek Te az emlékpontból táplálkozol, nézzél egy kicsit körül még a történelemben. Hátha akkor egy kicsit változik a véleményed és nagyobb látószögből nézve változik a történelemszemléleted .
  Üdv.: Csavok.”
 • 6. harcitomi 2008. október 20. 13:19
  „Az illető urat - gondolom veletek ellentétben - már hallottam beszélni háborús tapasztalatairól. Mint minden szellemileg tiszta idős ember, nagyon pontosan emlékszik az egykori eseményekre. Miféle bunkó gondolat az, hogy még élő idős embereket a mai gyerekek ne hallgathassanak meg? Mert másról beszél mint a hat elemit végzet komcsi egyetemi tanárok néhány évtizede? Valaki szar ember mert látta és átélte valójában milyen dolgok is történtek a háborúban? És nem hős, mert 70 évvel később vitatjuk az akkori országvezetés céljait és módszereit?
  Minden katona hős, minden háborúban, ha betartja az írott és íratlan katonai viselkedési normákat. Ők a hazájukért harcoltak, miként az orosz és német katonák is. A szülőfalujától több ezer kilométerre harcoló vörös katona sem eszméket védeni jött ide, hanem parancsra. És ha tisztességesen harcolt, nem kegyetlenkedett ő is megérdemli, hogy hősnek tekintsük. Függetlenül attól, hogy a sapkájukon ragyogó vörös csillag a történelem legocsmányabb diktatúráinak lett a jelképe.”
 • 5. aranka2 2008. október 20. 11:32
  „Csavok, valamikor azt tanultam, hogy ismétlés a tudás anyja (latinul ugyan, de most véletlenül nem akarok felvágni). Szóval jó az, ha kis különbségekkel, de hasonló dolgokat írunk többen is.
  Harcitomi, sajnos az élet nem olyan egyszerű. Ha jól emlékszem, a Vörös Hadsereg katonáinak "minden embertelen, rabló és gyilkos" megnyilvánulásairól beszéltem, ez aligha nemesíti őket hősökké. Nyilván szamár lennék, ha egy áldozatot a bűnös erkölcsi magasabbrendűségéről akarnék meggyőzni, ez azonban nem változtat azon, hogy a fasiszta oldalon harcolni hajtott szerencsétlen embereket sem lehet hőssé nyilvánítani. Egyszerűen csak rosszkor volt rossz helyen - többszázezer áldozattársával együtt. Kegyelet és szánalom illeti őket, felmagasztalás nem.”
 • 4. Csavok 2008. október 20. 11:11
  „"aranka2" tökéletesen egyezik a véleményünk. Azért írok manapság olyan ritkán, mert Te meg "orbit" minden leírtok és én már csak ismétlésekbe bocsátkoznék.
  Röhejes és arcpirító, hogy ezt a szerencsétlen öregembert ilyenre használják fel. Szegény már arra sem emlékszik milyen nap van ma, de tökéletesen visszaadja a 64 évvel ezelőtt történteket.
  Az egész cikk megdöbbentő mása egy mondjuk 40 évvel (1968) ezelőtti történetnek, ahol a hős szovjet katonák megmentették a kükürőszörcsögi marhaistállót a gaz németek okozta tűzvésztől.
  Nem veszik észre ezek a nyomorultak, hogy ugyanazt folytatják amit a kommonisták, csak mások a hősök és mások a banditák.
  Nem lehetne ezt normálisan, 64 év távlatából szemlélni.
  Nem, a mi bájmosolyú urunknak ez kell, újabb néphülyítés és gyermekmérgezés.
  Szégyen ez sajnos.
  Arra kérek minden normálisan gondolkodó polgártársamat, hogy a gyerekeit, unokáit sokkal kiegyenlítettebb módon tanítsa a történelemre mindkét oldal cselekedeteit és azok okait figyelembevéve. Ne lehessen nekik mindenfajta marhaságot beadni.
  Méghogy ő lőtte az utolsó sorozatot az oroszokra, nevetséges. Ki tudja, azt megítélni, talán az Isten és senki más.
  A délvidéki vérengzést pedig nagyon sajnálatos módon megelőzte egy 1941-es vérengzés. Erről sem szabadna megfeledkezni a tényszerűség érdekében kedves lj, aki imádja a történelmet. Úgy látszik csak a szelektív történelmet ???!! Arról is keresni kellene egy szemtanút, például aki ott az utolsót lelőtte. Nagyon szomorú, de ez is az igazsághoz tartozik kedves photoshopos mosolyú pm és Medgyesi Konstantin.
  Egyre erősebb bennem a vélemény, hogy haladunk egy újabb diktatúra felé, csak ez nem vörös hanem fehér lesz. Ezek a Fideszes megnyílvánulások és a mi aranyapánk cselekedeteit.
  Ezektől ments meg Uram minket !”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 20. 09:53
  „Hát Török Pál bizony eléggé idős már. Szerintem nem igen emlékezik már ő vissza a múltra. Esetleg amit a mai tőrténészek a szájába adtak neki. Szerintem Háry János módon adja elő az emlékeit. És csak is olyat amiben csak és kizárólag a Vöröshadsereg a felelős minden gonoszságért. Ezekszerint akkor ő a jó óldalon harcólt a fasiszták óldalán. Akkor meg mire emlékezik vissza? Talán visszasírja a fasizmust? Mi a bizonyíték arra hogy a sok megerőszakolást a Szovjetek követték el és nem a Németek???? Ki szabadította fel a haláltáborokat? Talán Török Pali bácsi? Török Pali bácsi csak arra emlékszik vissza amit a mostani városvezetés a szájába rágott neki. És most tartani kell neki egy élménybeszámolót az Emlékpontban. Ami csak arra jó hogy megint kihajtsák a tanulókat az iskolából. Pedig a mai fiatalságot nem érdekli hogy mitőrtént Török Palibácsival.”
 • 2. harcitomi 2008. október 20. 09:08
  „A hazáját védte a szifiliszt terjesztő, nők ezreit meggyalázó vörös horda ellen. Biztos én vagyok félretájékozódva, de eddig úgy gondoltam, hogy egy katonának nem szórakozásból hanem kötelességből kell védenie hazája területét és az ott élőket. Ez a nemes ember pont ezt tette a többi hőssel együtt. Gondolom egy megerőszakolt, férje kivégzését végignéző nőnek is be tudtad volna magyarázni, hogy a szent szabadság felszabadítói mókáztak vele kicsit az euroatlanti értékek nevében.”
 • 1. aranka2 2008. október 19. 13:49
  „Csak nem az új veterán? - gúnyolódnék, ha volna hozzá kedvem. Nincs. Aki "utolsó honvédként" hagyta el Vásárhely 1944-ben, az nem hős, az nem veterán, az egy szégyenletes és gyalázatos háborúba hajtott szerencsétlen fiatalember, aki fasiszta, náci érdekekért harcolt a demokratikus euroatlanti (ha úgy tetszik keresztény) civilizációt védő erőkkel szemben. Mert a Vörös Hadsereg, a kommunizmus minden gyalázatos bűne, és harcosainak minden embertelen, rabló és gyilkos megnyilvánulása ellenére a jó oldalon harcolt, Magyarország meg a rossz oldalon. Ez nem megmásítható tétel, illetve aki ezt másként látja, az a náci, fasiszta, nyilas, tökmindegy minek nevezzük) oldalra helyezi magát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandálok rongálták meg a csomorkányi templomromot

Hódmezővásárhely - Vandál kezek mintegy 20-25 téglát kiszedtek a csomorkányi templomrom falából, s a maradványépület közepén szalonnasütőt építettek belőle. Tovább olvasom