Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Népkert: ősszel megkezdődhet a vasútállomás felújítása

Hódmezővásárhely - Hamarosan pont kerülhet a népkerti vasútállomás rekonstrukciójának 2007 óta húzódó ügyére. A MÁV Zrt. és a vásárhelyi önkormányzat a nyáron aláírhatja az együttműködési megállapodást, és ősszel startolhat a város által 40 millió forintosra tervezett beruházás. Az összeg felét Vásárhely állná.
Megírtuk még 2007 nyarán, hogy Vásárhelyen az 1939. december 2-án átadott népkerti vasútállomás siralmas állapotban van. Lapunk cikke nyomán civilkezdeményezés indult, Nagy Rébék Ferenc nyugdíjas pedagógus és segítői 1400, a felújítást sürgető, támogató aláírást gyűjtöttek össze. Az ügyet kezdettől fogva felkarolta a helyi önkormányzat, és Lázár János polgármester javaslatára akkor a város vállalta: minden állami forint mellé tesznek egy városit, vagyis állják a 40 milliósra becsült beruházás költségeinek felét. A munka a környék rendezettebbé, szebbé tételével, az elvadult, elburjánzott cserjék, veszélyesnek nyilvánított beteg és öreg fák kivágásával tavaly tavasszal megkezdődött. Az épülethez azonban nem nyúltak. Tavaly szeptember végén arról számoltunk be, hogy a vásárhelyi önkormányzat már eljuttatta a MÁV Zrt.-hez az együttműködési megállapodás tervezetét, amit rövidesen elláthatnak kézjegyükkel az illetékesek.

Hódmezővásárhelyi Népkert napjainkban. A szebb napokat látott épület ősszel megkezdheti újjászületését. Fotó: Tésik Attila
Hódmezővásárhelyi Népkert napjainkban. A szebb napokat látott épület
ősszel megkezdheti újjászületését. Fotó: Tésik Attila

Mivel azóta nagy a csend, megkerestük az illetékeseket, hogy megkérdezzük: történt-e előrelépés a népkerti vasútállomás ügyében?

– Az állomásépületet az önkormányzat segítségével, közreműködésével szeretnénk megújítani, a tárgyalások jelenleg is zajlanak – mondta érdeklődésünkre Szentes Bíró Ferenc, a MÁV Szeged területi kommunikációs vezetője. – A műszaki tartalom többek között a homlokzat, a tetőszerkezet, az utasvécé felújítását, a váróban található népi bútorok és az egyedi, különleges szépségű majolikaoszlopok és kút restaurálását, rekonstrukcióját foglalja magába.

A MÁV Zrt. és Vásárhely nyáron aláírhatja az együttműködési megállapodást. Fotó: Tésik Attila
A MÁV Zrt. és Vásárhely nyáron aláírhatja az együttműködési megállapodást.
Fotó: Tésik Attila

Mindkét fél pozitívan áll az ügyhöz, az anyagiakról egyeztetnek, de már a célegyenesbe fordultak. Szentes Bíró szerint a nyár folyamán – ha a projekt költségvetését a MÁV Zrt. jóváhagyja – aláírhatják az együttműködési szerződést, s ősszel indulhat a beruházás. A fentieket vásárhelyi részről Ékes József, a városüzemeltetési csoport vezetője is megerősítette, hozzátéve: már a rekonstrukciós tervek is elkészültek, az sem lehet akadálya a munka elkezdésének.

Olvasóink írták

  • 1. totya66 2009. május 31. 06:47
    „Hát ez jó volna, igaz tudom nem csak leromlott hanem a "kedves" utazó közönség is nagyban hozzájárult a mai állapothoz. Ha jól megnézzük ez a legolcsóbb és leggyorsabb módja a Rókusra történő bejutásnak, igaz vannak a halálos baleseteket okozó autóversenyzők ők gyorsabbak. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagybányai képek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A legendás nagybányai művésztelepről nyílik kiállítás szombat délben a vásárhelyi… Tovább olvasom