Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Népszerű az egyiptomi tárlat

Valamivel több mint egy hét alatt közel hétszázan nézték meg a Tornyai János Múzeum Élet a halál után című kiállítását. A budapesti Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének Vásárhelyre hozott darabjai nem csupán a helyieket érdeklik: Szegedről is jöttek már látogatók.
A Kalmár Zsigmond-iskola kilencedikesei is megnézték a tárlatot. Fotó: Tésik Attila
Egy hete megszaporodtak a csoportok, családok, baráti társaságok a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban. A város és közvetlen környékének múltját bemutató kiállításokon kívül most ugyanis egy igazi kuriózum is várja a látogatókat. Mint megírtuk, a budapesti Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének egy részét hozták el az alföldi városba.
A március 8-i ünnepélyes megnyitó óta közel hétszázan látták az egyiptomi halotti kultuszt bemutató tárlatot. Napközben főleg diákok jönnek, a hét végén pedig családok.

A vásárhelyi Kalmár Zsigmond Ipari Szakközép- és Szakiskolában a kilencedikesek kerámia szakot is választhatnak. Fintáné Piti Julianna tanárnőtől megtudtuk, a diákok így megismerhetik ezt a mesterséget, s eldönthetik, a későbbiekben akarnak-e ezzel foglalkozni vagy sem.
– Ezen a héten már nem először hoztam tanulókat a Tornyaiba. A célom, hogy a kiállításon látottak felkeltsék a diákok érdeklődését a kerámiák iránt. Személyesen novemberben láttam a teljes pesti gyűjteményt, de ez a Vásárhelyre hozott töredék is nagy hatással lehet a gyerekekre – folytatta a tanárnő.

Április 9-éig látható

Március 8-án nyílt és április 9-éig tekinthető meg a vásárhelyi Tornyai János Múzeum földszintjén az Élet a halál után című kiállítás. Az egyiptomi temetkezési szokásokat bemutató tárlat kedden és szerdán 10 és délután 4, csütörtöktől vasárnapig pedig 10 és 5 óra között látogatható. A hétfő szünnap. A felnőtteknek 500 forintos belépőt kell váltaniuk, a kedvezményes ár 300, a diákjegy pedig 100 forintba kerül. A kiállítást a 65 éven felüliek ingyen nézhetik meg.

A múmiák mellé tett amuletteknél időzött Suti Dóra. A kilencedikes diáklány elmesélte, hogy érdekli az ókori Egyiptom, főleg a miénktől gyökeresen eltérő szokások.
– Eddig csak tévében láttam ilyen dolgokat, de most „élőben" is. A különböző cserépedényeken lévő minták pedig ötletet adtak, amelyeket majd az órákon megpróbálok megvalósítani – árulta el a kerámia szakos Dóra.

Tóth Margit férjével Szegedről utazott Vásárhelyre a kiállítás miatt. A Csonka János Műszaki Szakközépiskola történelem szakos tanárnője elmondta, hogy az iskolájában javasolja a programszervezőnek, diákokat is hozzanak át Vásárhelyre.
– A férjem az interneten olvasott erről az egyiptomi kiállításról. A szakmám miatt ez a téma nagyon érdekel, ezért javasoltam neki, nézzük meg – tette hozzá végül Tóth Margit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók véleményére kíváncsiak Vásárhelyen

A száraz statisztikai adatokon túl a vásárhelyiek is elmondhatják a véleményüket a város… Tovább olvasom