Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Népszerű az egynapos sebészet Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 2009. október 10-éig be van osztva az előjegyzés szerint a vásárhelyi kórház egynapos sebészetén a szemészet minden perce: egy évre előre betelt a várólista. Emiatt a kapacitás bővítését tervezik.
A tavalyi egészségügyi reform rendkívül érzékenyen érintette a vásárhelyi Erzsébet-kórházat, amely addig 11 aktív osztályon 315, míg a krónikus és rehabilitációs osztályon 115 ággyal rendelkezett. Április 1. után az aktív ágyak számát 116-ban állapították meg, ez 63 százalékos csökkenést jelentett. Nem lehetett sokáig keseregni. Az intézmény június 4-én benyújtotta pályázatát az egynapos sebészeti ellátásra. Ez az elnevezés azt jelenti, a beavatkozással együtt a betegek nem tölthetnek 24 óránál többet az osztályon. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár július 10-én július 1-jei hatállyal kötött szerződést a kórházzal ötféle szakmában: szemészeti, fül-orr-gégészeti, urológiai, sebészeti és nőgyógyászati beavatkozásokat végezhet így az intézmény. A megállapodás értelmében évi 1400 beavatkozást támogat (súlyszámkorlátozással) az OEP. Idén júliusig 1116-ot végeztek el, amellyel túllépték a rendelkezésre álló finanszírozási keretet.

Az egynapos sebészeti osztályon a kapacitás bővítését tervezik. Fotó: Tésik Attila
Az egynapos sebészeti osztályon a kapacitás bővítését tervezik. Fotó: Tésik Attila

– A vásárhelyiek és a környéken lakók egyre nagyobb számban veszik igénybe az egynapos sebészeti ellátást – mondta Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója. – Időarányosan, a súlyszámokat tekintve túlteljesítettük a normánkat – ez független a beavatkozások mennyiségétől –, jellemző, hogy a szemészeten jövő év október 10-éig „beteltünk", ami 403 beteget jelent.

Beszédes számok

Az elmúlt esztendőben a finanszírozási év végéig, szeptember 30-áig 245 egynapos sebészeti műtétet végeztek el a vásárhelyi Erzsébet-kórházban. Ebből 14 volt sebészeti, 99 nőgyógyászati, 8 fül-orr-gégészeti, 119 szemészeti és 3 urológiai. Tavaly októbertől júliusig az adatok szerint: összesen 873 beavatkozás volt, ebből a sebészeten 44, a nőgyógyászaton 492, fül-orr-gégészeten 30, szemészeten 300, urológián 7. Vagyis júliusig összesen 1116 beavatkozást végeztek el Vásárhelyen. Az OEP-től idén májusig közel 66 millió forint finanszírozást kapott a kórház.

Az egynapos sebészeti osztályt a kórház A épületének második emeletén alakították ki, s az önkormányzat 13,5 milliós támogatásával teljesen felújították azt a részt. Hét kórteremben tizenkét ágy található, négy egyágyas, két kétágyas és egy négyágyas. A televízióval ellátottak emelt színvonalú szolgáltatásai külön díjazás ellenében vehetők igénybe. A területi ellátási kötelezettség a sebészet és a nőgyógyászat esetében Vásárhely, Mártély és Székkutas, míg a szemészetnél, a fül-orr-gégészetnél és az urológiánál ezt nem határozták meg. Bárhonnan jöhetnek és jönnek is betegek. A kórház vette az „egynapos" akadályt.

– A kényszerű struktúraátalakítást követően az elvesztett fekvőbeteg-ellátó szakterületeken egyes szakmákban az egynapos sebészet bevezetésével szinte teljes mértékben pótoltuk a hiányt – árulta el a főigazgató. – Gyorsan alkalmazkodtunk az új körülményekhez, éltünk a pályázati lehetőséggel, így kielégíthettük a lakossági igényeket. Szeretnénk bővíteni többek között az „egynapos" kapacitásunkat – közel a duplájára –, ezért kérelemmel fordultunk a Regionális Egészségügyi Tanácshoz, amit tudomásom szerint támogatólag továbbítottak a minisztériumnak.

Olvasóink írták

 • 11. Írástudatlan. 2008. szeptember 11. 13:12
  „EXTANÁR!Látom hogy megint csak a kötöszködésre tellik neked.Pedig írtam már neked hogy ha nem tetszik a hozzászóllásom akkor ne ólvsad el nem? Vagy művelt ember létedre tényleg csak ennyire tellik? Vagy csak ennyire útálsz? De hát akkor sem tudok mást mondani csak azt hogy ugórdj át a hozzászóllásaimon.OKÉ????”
 • 10. Írástudatlan. 2008. szeptember 11. 13:05
  „Írástudó!Miért akarsz te velem kötekedni? Hogy mi lenne jó nekem?A múltkorában a helyesírásommal vólt gondod.De mint az kiderűlt hogy neked még sokkalta gyöngébb a helyesírásod!De ezt a tényt nem én állapítottam meg!Émlékszel még rá?Egyépként nekem az lenne a legjobb mondjuk sok más embernek is ha ugyan úgy működne a kórház mint régebben.Lehet hogy a kórmány rendelet mást ír elő de hát pólgármesterünk azt ígérte hogy mindent meg fog tenni hogy a kórházunk újra a régi szinvonalnak megfelelően tudjon majd működni.Hát csak ennyire telt neki!Pedig ő nagyon utálja a szocialistákat.De úgy látszik hogy nem mer szembe szállni velük.Maradjunk annyiba hogy a FIDESZ is csak egy halovány árnyék ellenzék.Ez is egy bizonyíték rá!”
 • 9. mackó 2008. szeptember 08. 17:12
  „Azért csináltatta lj a 70 ágyas elfekvőt, hogy dögöljetek emberek még építtetek nektek káplnát is. Míly előrelátó.”
 • 8. írástudó 2008. szeptember 08. 08:30
  „Írástudatlan!
  Nem tűnik fel, hogy az amit leírsz annak semmi köze a városvezetéshez. Ezt a minisztérium határozta el, mármint egynapos sebészet, ágyak megszüntetése, stb...
  Nem jó az amit LJ csinál, de az se jó amit az MSZP erőltet rá LJ-re!!!
  Akkor mi volna a jó neked?”
 • 7. extanár 2008. szeptember 08. 08:25
  „Irástudatlan olvtársunknak, egyéb problémái is akadnak...”
 • 6. Beth 2008. szeptember 07. 22:17
  „Lj felesége sem a vásárhelyi kórházban szült... Nem? Minek akkor a szülészetet és a nőgyógyászatot különvenni, elférnek ők ott a sarokban.”
 • 5. aranka2 2008. szeptember 07. 19:19
  „Mi a francnak maradjak tovább a kórházban, mint ameddig feltétlenül szükséges?”
 • 4. Fegor 2008. szeptember 07. 18:28
  „mintha az egynapos sebészetet lj vagy akár a kórházigazgató találta volna ki. ők csak végrehajtották a kormányzati döntést vagy nem? szerintem meg nem akkora hülyeség. volt benne részem nekem is, másnap már otthon voltam, de a dokik mondták, hogy nem engednek haza, ha nincs minden rendben. de minden rendben volt, így nem kerültem külön pénzetekbe polgártársak, csak a legszükségesebb erejéig. annyit meg fizetek én is. (és még sokkal többet is.)”
 • 3. Írástudatlan. 2008. szeptember 07. 10:26
  „Én nem tartom azt nórmálisnak aki ezt az egy napos ellátást népszerünek tartja.Ez csak egy ócska propaganda cikk!Tényleg ha haza engedik és ne tán meghal? Akkor Kallai úr válalja majd a felelőséget?A kártérítést? Na mi van csak ennyire telt a pólgármesterünk kiállásából? Csak egy napos ellátásra? Mi van a kórház felvirágoztatásával? Nem változott itt semmi! Csak fel újították a vólt ideg gyógyászatot nagy csindrattával!Ott is a kápólnát emelték ki. Mi a fenének van ott kápólna? Inkább az helyett is kórtermet kelett vólna kialakítani.Imádkozni meg ráértek vólna a templomban.Úgy hogy maradjunk annyiban hogy jól átvert megint bennőnket városunk szemefénye!”
 • 2. mackó 2008. szeptember 06. 14:33
  „Van amire jó van amire nem. Valakit megműtenek pl aranyérrel és másnap kiengedik. Mit csinál otthon és ha bevérzik akkor mi van.Ki a felelős.”
 • 1. aranka2 2008. szeptember 06. 05:45
  „A kórház ugyebár nem hotel, ennyi legalább megmaradt az elvetélt eü. refomból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János feljelenti a Kalmár korábbi igazgatóját

Hódmezővásárhely - Büntetőfeljelentést tesz Lázár János polgármester a Kalmár szakközépiskola… Tovább olvasom