Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Népszerűbb a mobil tüdőszűrés

Míg a mobil tüdőszűrés látogatottsága a kisebb településeken 65–70 százalékos, addig a nagyobb városok tüdőgondozói- ban jó, ha eléri a 40 százalékot ez az arány. A napokban Mártélyon végeztek buszos szűrést, ahol a vizsgálatra várók egyetértettek abban, hogy ez kényelmes megoldás.
A mártélyi Béres Imre Dóczi Andrásné röntgenasszisztens segítségével megnézhette a tüdejéről készült felvételt. Fotó: Tésik Attila
Sokkal többen használják ki a mobil tüdőszűrés lehetőségét a kistelepüléseken, mint a nagyobb városokban, ahol a tüdőgondozóban végzik el a vizsgálatot. Míg a buszos szűrés látogatottsága 65–70 százalékos, addig az úgymond stabil állomásoké jó, ha eléri a 40-et. Pedig mindenképpen ajánlatos évente egyszer részt venni a vizsgálaton, főként a 40 és 70 év közötti, dohányosoknak nem szabadna elfeledkezni a rendszeres szűrésről, hiszen ők a legveszélyeztetettebbek, tudtuk meg a szegedi tüdőgondozó vezetőjétől, Polner Éva főorvostól. A tébécé mellett ugyanis a tüdődaganatot is szűrik, így annál több esély van a gyógyulásra, minél hamarabb fedezik fel a bajt.

A mobil tüdőszűrést időbeosztással, tervezetten végzik a megyében, így a kistelepüléseken élők sem maradnak le semmiről. A buszon használatos berendezés – a főorvos tájékoztatása szerint – még modernebb is, mint a szűrőállomásokon lévők. Digitális technikával készítik a felvételeket, amelyeket nem kell előhívni, hanem azonnal láthatók. Majd DVD-re kerülnek, gyorsabban tudják kiértékelni is őket. Az országban egyébként csupán négy ilyen szűrőbusz dolgozik.

A megyében utazó jármű segítségével a napokban a mártélyiakat szűrték. A faluház mellett leállított busz előtt várakozók többségétől azt hallottuk, komolyan veszi a tüdőszűrést, s rendszeresen eljár a vizsgálatokra. Azt pedig különösen szerencsésnek tartják sokan, hogy ehhez ki sem kell mozdulni a faluból.

Időt, no és az utazás költségeit is megspórolhatja azzal, hogy helyben végzik a vizsgálatot – magyarázta Béres Imre. A 65 éves férfinak csak kerékpárra kellett ülnie, hogy túl legyen a szűrésen. Soha nem hagy ki egy alkalmat sem, hiszen tisztában van a jelentőségével. Bárcsak más szűrővizsgálatokon is ilyen egyszerűen túl lehetne esni – jegyezte meg Béres Imre.

A közelben várakozó Sajti Imre is fontosnak tartja a rendszeres tüdőszűrést. Már csak azért is, mert autófényezőként olyan anyagokkal dolgozik, amelyek károsak lehetnek az egészségére. A mobil vizsgálatot kényelmesnek tartja, bár mint megjegyezte, az idén hiányolta a névre szóló értesítést a szűrés időpontjáról. Eddig ugyanis minden évben kaptak ilyet, most pedig hirdetményekből, újságból értesültek róla, mikor lesz a vizsgálat.

Adminisztrációs probléma miatt nem küldenek névre szóló értesítőt a szűrésről – tudtuk meg Polner Évától. A népesség-nyilvántartó korábban minden nehézség nélkül kiadta a neveket, címeket, most azonban az adatvédelem miatt szigorúbban veszik mindezt. A tüdőgondozó régi adatai pedig már elavultak, így inkább hirdetményeken igyekeznek ismertetni a mobil szűrés helyét és időpontját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb vásárhelyi plakátbotrány

Súlyos betegnek, agresszívnek, másokat megalázónak, a város vagyonát elherdálónak tüntetik fel … Tovább olvasom