Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Népszerűek a megyében a művészeti iskolák

Csongrád megye - Az alapfokú művészetoktatási intézmények, zeneiskolák sikeresek és népszerűek a megyében. A városi zenekarok, kamaraegyüttesek, kórusok alapját adják, működésüket az állami normatíván és a térítési díjon kívül önkormányzatok, alapítványok, pályázati források, helyi cégek, vállalkozások segítik.
Közel 30 zeneiskola, alapfokú művészetoktatási intézmény működik Csongrád megyében, számukat nehéz meghatározni, mert szinte évente alakulnak és szűnnek meg – mondta Csikota József, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének megyei elnöke. A fiatalok szellemi, lelki fejlődése szempontjából fontos, hogy komolyan foglalkozzanak valamilyen művészeti ággal, teljesebb emberré, empatikusabbá válnak, a tehetségesebbek vonzó életpályára találhatnak – tette hozzá.

Az 1953-ban alapított vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézményben az 1016 nebulót zenére (hangszerként a nagybőgő és a hárfa hiányzik), táncra, képzőművészetre és színjátszásra oktatják – tudtuk meg Vágó János igazgatótól. Helyi specifikumnak tekinthető a fazekas, keramikus, tűzzománc „szak". A büdzsé állami normatívából, térítési díjból, pályázati pénzekből és a fenntartó vásárhelyi önkormányzat dotációjából áll. Körülményeik jók, általában jut fejlesztésre, hangszervásárlásra, utóbbira jó példa a 7 milliós Yamaha hangversenyzongora.

– Intézményünkben kizárólag zeneoktatás folyik – közölte Mihály Béla, a 470 fiatalt képző szentesi Lajtha László Művészeti Iskola vezetője –, és ebbe mintegy 10 éve beletartozik a népzene citerával, valamint a besorolhatatlan, de népszerű szintetizátor. A városi zenekarok és kórus szakmai hátterének megteremtésében jelentős szerepet vállalnak. Az igazgató elmondta: az állami normatívák csupán a költségek egy részét fedezik, szükség van önkormányzati és pályázati forrásra, szülői hozzájárulásra. A munka – főleg az egyéni hangszeres képzésnél – csakis biztos anyagi háttérrel lehetséges.


Két éve kapott új versenyzongorát a vásárhelyi zeneiskola.  Fotó: Tésik Attila
Két éve kapott új versenyzongorát a vásárhelyi zeneiskola. Fotó: Tésik Attila

A szegedi, 953 főt oktató Király-König Péter Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a Kurca-partiakhoz hasonlóan számíthat a város támogatására – tudtuk meg Zádorné Raffa Éva igazgatóhelyettestől. Klasszikus zenével, klasszikus hangszerekkel foglalkoznak, a harmonika csak azért hiányzik a palettáról, mert tanára nyugdíjba ment. – Évek óta állandó a létszámunk, azok a szülők, akik a Kodály-módszeren, azokon az értékeken nevelkedtek, szívesen íratják csemetéjüket zeneiskolába – mondta Zádorné, aki még megjegyezte: az anyagiak erre a tanévre, május végéig biztosítottak, a jövő bizonytalannak tűnik. Szerinte kérdés, mennyi forrás jut a „luxusnak" titulálható művészeti képzésre, hiszen anélkül azért működik az ország...

Az 1994-ben alapított makói Magán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Zeneművészeti Szakképző Iskola tavaly szeptemberben új, a kollégák által irigyelt, tökéletes akusztikájú épületbe költözött. Az alapítványi suliban a zenén kívül táncot és képzőművészetet oktatnak a mintegy 800 nebulónak – mondta Csikota József igazgató. Ez segíti eddig is eredményes munkájukat – fesztiválokon több elsőséget szereztek zenekaraik –, s a vásárhelyiekhez hasonlóan büszkék újévi koncertjükre, amit idén január 1-jén 2000 ember élvezhetett. Több lábon állnak: a térítési díjból, a normatívákból, a helyi cégektől, vállalkozásoktól folynak be összegek az alapítványhoz, ezenkívül négy önkormányzattal (Makó, Kis- zombor, Maroslele, Földeák) állnak kapcsolatban.

Szakosodva, és falvakban is

Zeneiskolák, alapfokú művészetoktatási intézmények önállóan, általános iskolákhoz csatlakozva vagy kihelyezett tagozatként a megye számos településén (a már említetteken kívül például: Csongrád, Mindszent, Kistelek, Mórahalom, Domaszék, Bordány, Pitvaros, Ásotthalom, Fábiánsebestyén, Sándorfalva, Forráskút, Ruzsa, Üllés, Zákányszék, Zsombó) működnek. A legtöbb helyen a fő vagy egyetlen profil a zene, de létezik önálló táncképzés is.

Olvasóink írták

  • 2. zongorista 2011. február 20. 23:55
    „Mi annak idején Zeneiskolába, Tánciskolába, az iskolában pedig rajzSZAKKÖRRE, stbSZAKKÖRRE jártunk és ez jól működött!”
  • 1. tol 2011. február 14. 22:57
    „a művészeti iskolák a gyerekek szabadidős elfoglaltságának egyik leghelyesebb formái lehetnének - a sport mellett -, de olyan kusza módon dotálja az állam, hogy lehetetlen hosszú távon tervezve működtetni ezen iskolákat. Sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatási tilalom az Erzsébet Kórházban

Szombaton látogatási tilalom lépett érvénybe a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház- Rendelőintézetben. Tovább olvasom