Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Névtelen ügynök

Nem nevezte meg 56-os könyvében Fuchszné Benák Katalin, a kisváros könyvtárának igazgatója azt a mindszentit, aki évekig ügynökként dolgozott. Pedig az illető már nem is él. Az intézményvezető szerint ugyanis most botrányok helyett megbékélésre van szükség. Az Elhallgatott szavak 1956 című könyv szerzője úgy vélte: még ma is sokan félnek valamiféle megtorlástól.
Elhallgatott szavak 1956 címmel kötetet jelentetett meg a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtár. A szerző, Fuchszné Benák Katalin hónapokig gyűjtögette az információkat, adatokat az ötven évvel ezelőtti mindszenti eseményekről, résztvevőkről. Az állambiztonsági levéltárban végzett kutatásokat. Több rendőrségi vallomást is olvasott azoktól, akiket a forradalom leverése után őrizetbe vettek vagy bebörtönöztek.

Persze több olyan mindszentivel és készített beszélgetést, akik a történések szereplői voltak. Összesen tizenketten mondják el visszaemlékezéseiket a kötetben. Mint kiderült: korántsem volt egyszerű megszólalt őket. A könyvtár igazgatója, Fuchszné Benák Katalin szerint ugyanis sokan még ma is félnek megosztani az élményeiket, mondván: csupán ötven év telt el, akármi megtörténhet. „Ennyi évtized távlatából is tartanak az esetleges megtorlástól" – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal Fuchszné Benák Katalin.

A kötet szerzője kutatásai során több akkori informátor jelentéseit is áttanulmányozta. Az ügynökök között mindszentit is talált. A nevét azonban nem akarta nyilvánosságra hozni, annak ellenére sem, hogy az illető már meghalt.

– Megfagyott a levegő, amikor a vásárhelyi Emlékpont múzeumban az egyik 56'-os könyv bemutatóján megneveztek volt informátorokat, majd az egyikőjük felállt, s bocsánatot kért – idézte fel Benák Katalin a Csoma Lajos-kötet bemutatójának pillanatait. – A többség nem önszántából szállította az információkat. Ugyanolyan áldozatok voltak, mint azok, akikről készítették a jelentéseket, s zömében hamis információkat adtak – jegyezte meg a mindszenti könyvtár igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a vásárhelyi díszkút rongálóit - százezres jutalom

Százezer forint jutalmat ajánlott fel a rendőrség egy a napokban Hódmezővásárhelyen történt rongálás… Tovább olvasom