Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Nincs állása, csak sok a munkája

Hódmezővásárhely - 2006 májusa óta aktív álláskereső Horváth Tibor vásárhelyi népművelő, akit az eltelt két és fél év alatt hosszabb-rövidebb időre alkalmaztak Szegeden.
Most ismét nincs állása, csak rengeteg a munkája. Pedig szeret gyerekekkel foglalkozni, ahogy ezt három évtizeden át tette. Munkáját nemrégiben Magyar Ifjúságért Díjjal ismerte el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Munka nélküli vásárhelyi népművelő kapott rangos kitüntetést a napokban. Az 53 esztendős Horváth Tibor a Magyar Ifjúságért Díjat vehette át a gyermek- és ifjúságügy területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban.

– Nincsenek magányos hősök ebben a szakmában, csak csapatban lehet dolgozni, s úgy gondolom, a kitüntetést volt kollégáimnak is köszönhetem – mondta Horváth Tibor. A vásárhelyi népművelő hozzátette: a kitüntetés egyik pikantériája, hogy 2006. május 29-e óta, amikor elküldték a Petőfi Sándor Művelődési Központból, munkanélküli. A másik: bár 2006. június 1-je után elindult a közszférából elbocsátottak számára az Új pálya ingyenes képzőprogram, csakhogy abban nem vehetett részt, mert 33 nappal korábban bocsátották el.

Horváth Tibor a díjjal. A gyermekek között eltöltött három évtizedes munkáját ismerték el. Fotó: Tésik Attila
Horváth Tibor a díjjal. A gyermekek között eltöltött három évtizedes munkáját ismerték el.
Fotó: Tésik Attila

– Miután elküldtek a munkahelyemről, négy hónapig nem dolgoztam, majd a munkaügyi központ támogatásával néhány hónapig alkalmaztak a szegedi Százszorszép Gyermekházban. Aztán egy hónapig ismét munkanélküli voltam, majd egy évre ismét visszahívtak – sorolta állástalansága eddigi történetét Horváth Tibor, akit Vásárhelyen a városi gyermek- és ifjúsági önkormányzat felnőtt segítőjeként is ismernek.

– Ez az időszak is elmúlt, februárban átadtam ezt a munkát Bálint Andreának, aki 2000 óta tagja a testületnek, s jelenleg ifjúságsegítő képzésre jár. Úgy gondoltam, 22 évesen jobban megtalálja a hangot a tizenévesekkel, mint én. Most mentorként segítem az ifjúsági önkormányzatot. De nem tétlenkedek, alelnöke vagyok a Hódmezővásárhely Ifjúságáért Egyesületnek, titkára a Csongrád Megyei Népművelők Egyesületének. S attól függetlenül, hogy nem dolgozom, besegítek a szegedi Százszorszép Gyermekház egyes programjaiba. Azt szoktam mondani: dolgom van, munkám is, de munkahelyem és jövedelmem nem nagyon.

Egy pálya grádicsai

Horváth Tibor villanyszerelőként végzett. A Hódgépnél, illetve a sütőiparnál dolgozó férfi 20 éves korában kapcsolódott be az ifivezetői munkába. Később két félállásban látta el az úttörőház fűtői, illetve a mártélyi úttörőtábor gondnoki teendőit. Érettségi után a bajai tanítóképzőbe iratkozott be, de két év után pályát módosított, a megyei közművelődési intézet középfokú népművelői tanfolyamán tanult tovább. Kiváló tanulmányi eredményének köszönhetően, felvételi nélkül jutott be a szegedi tanárképző főiskola közművelődés-szervező szakára, ahol 1995-ben szerzett oklevelet. Idén februárban kapta meg a Pécsi Egyetemen ifjúsági szakértői oklevelét.

Olvasóink írták

  • 1. vadlab 2008. december 03. 17:10
    „Tibort több évtizede ismerem, még a Gyerökök Házából, Ifjusági Parkból és a mártélyi táborból. Mindig segitőkész, áldozatkész és egy olyan ember aki a fiatalokért él! Gratulálok a szép elismeréshez! Most egyik szemem sír, a mások nevet. Sajnálom hogy helyben nem kap munkát, annak viszont őszintén örülök hogy egy hatalmas elismerést kapott a Minisztériumtól ! Bár a város megbecsülte volna példaértékű munkáját! Én további kitartást, erőt kivánok a munkádhoz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmeghallgatás a gazdasági válságról

Hódmezővásárhely - A kialakult pénzügyi, gazdasági válság hatásairól tart december 10-én… Tovább olvasom