Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Nincs két egyforma lángos

Hódmezővásárhely - Nincs két egyforma lángos – állítja a szegedi Sipos Sándor, aki közel húsz éve süti a tipikus magyar eledelt a Mars téren. A feltételezések szerint a török hódoltság idején került hozzánk a lágy kelt tésztából sült lepény.

Hódmezővásárhelyen, a vasútállomásnál már legalább 40 éve vásárolhatnak lángost az étek kedvelői, a jelenlegi csapat 6 esztendeje dolgozik az üzletben. Krajcsovics Anikó, az egyik alkalmazott elmondta: a tulajdonosok családi receptet vásároltak meg. A sütést hagyományos zsírral kezdték, de áttértek a strapabíróbb és egészségesebb pálmazsírra.

Pár utcával arrébb Németh Jenő arra panaszkodott, hogy 20 évvel ezelőtt, amikor kezdte az ipart, még nagyobb volt a forgalom, a környéken dolgozók nála reggeliztek – mára jelentősen csökkent a munkahelyek, így a vásárlók száma.

A tipikus magyar eledelnek tartott lángos népszerűsége nem csökken. Vannak árusok, akik igyekeznek a kor követelményeihez, az egészséges táplálkozással kapcsolatos elvárásokhoz igazítani terméküket. Szegeden, a Mars téri piacon öt helyen lehet lángost venni. Az egyik legismertebb a Nagymama lángosa sütöde, amely 1969 óta üzemel. Sipos Sándor több mint 100 éves családi recept alapján készíti a lángost, édesanyjától tanulta a fogásokat, és már gyermekei is segítenek neki a vállalkozásban.

A szegedi Sipos Sándor családi recept alapján süti a lángosát. Fotó: Veréb Simon
A szegedi Sipos Sándor családi recept alapján süti a lángosát.
Fotó: Veréb Simon

– Korábban azt mondtam, olyan a lángosunk, mint a Chokito, azaz: ronda, de finom. Manapság viszont inkább fitneszlángosnak hívom, ugyanis 1992 óta – ekkor álltam a pult mögé – napraforgóolajban sütjük. Az ok egyszerű: égett a gyomrom a zsírtól, és olyat akartam kínálni a vevőknek, amit magam is meg tudok enni. Ebben az olajban még az emésztést segítő E-vitamin is megtalálható. Érdemes egyébként megkóstolni a lángosokat, bármerre is járjon az ember az országban, mert nincs két egyforma.

Kis lángostörténet

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából sült lepénye. A feltételezések szerint a török hódoltság idején került hozzánk, de van olyan verzió is, hogy ókori római eredetű. Főként piacon, strandon vagy gyorsbüfében árulják Magyarországon, de Románia, Szlovákia és Szerbia magyarlakta vidékein is kapható. Magyar hatásra terjedt el Ausztriában és Csehországban is. A hírek szerint Angliában is próbálkozik nem régóta egy magyar fiatalember a lángos elterjesztésével.

Olvasóink írták

  • 11. Madzsar 2010. augusztus 18. 08:58
    „Szegedi lángosszakértőként nyugodtan állíthatom, hogy a vásárhelyi lángos messze veri a szegedi lángossütők termékeit. :-P

    Szeged:
    A Mars téren az új csarnok közepén van a legjobb lángosos (akik korábban a 100 Ft-os bolttal szemben voltak). Nagymama sütödéjével ellentétben itt nem a fánk-méretű lángost árulnak, hanem a hagyományos méretűt... A másik jó lángossütő a Cserepes piac kajasorának a sarkán van. Náluk vannak töltött lángosok is. Viszont ha már a cserkón jártok, akkor az "arab srác" gyrosát ne hagyjátok ki, mert Ali a talponálló büfék császára! :-) Végül a citromdíj: az Olajbányász téri büfében keletlen, kemény lángost sütnek, amitől megfájdul a gyomrom. Ételre nem szívesen használom ezt a szót, de erre nyugodtan mondhatjuk, hogy sz@r! Ott inkább valami mást egyetek!

    Vásárhely:
    Több helyen is ettem isteni lángosokat, amik messze verték a szegedi lángosokat. A legjobb a Kistópart utcai töltött lángos kollekció, ami szerintem országos szinten simán bekerülhetne a 10 legjobb hazai lángos kategóriába! A tölteléket hatalmas választékból lehet tetszés szerint összeállítani és a végeredmény valami CSODA!

    Citromdíj jár a cikk írójának is, amiért csak egy nyamvadt mondatot írt a környék legjobb lángossütőjéről! :-P”
  • 10. Elvira 2010. május 14. 20:02
    „szőkecica! Egyetértek!!!”
  • 9. efje 2010. május 13. 23:56
    „http://www.femina.hu/egeszseg/6_veszelyes_etel_ami_vastagbelrakot_okoz”
  • 8. Írástudatlan-Tdi. 2010. május 13. 16:32
    „Kár vitatkoznotok. A legjobb lángost édesanyám sütötte amíg még élt.”
  • 7. szőkecica 2010. május 13. 16:15
    „A legfinomabb lángos a piacon van itt ebben az igen szuper városban.A piac közepén a nagydarab bácsinál és néninél.
    Utánozhatatlan.
    A cikk írója felhozhatta volna példának a Tordasi lángost is.
    Hihetetlen!!!”
  • 6. az_aki 2010. május 13. 15:41
    „3. icus 2010.05.13. 10:30

    sajna én nem értek veled egyet:) szerintem a legfinomabbat a kistópart utcán a nagyállomásnál csinálják!
    sonka-virsli-szalámi-sajtos töltött lángos isteni:P”
  • 5. Agyalapi 2010. május 13. 14:42
    „Ha nem vettétek volna észre, ez az újság már nem az az újság, a Délmagyarország és a Délvilág csak a lapfejben különbözik. Tönkre tették a szegedi városi újságot és a megyeit is, lett egy öszvér. Ilyen ez a lángos.”
  • 4. brokkoli 2010. május 13. 12:06
    „Mi köze a szegedi lángossütőnek Vásárhelyhez???-ingyen reklám ?????--és még nem is a jók között van a Mars téren.”
  • 3. icus 2010. május 13. 10:30
    „Vásárhelyen már sok helyen ettem lángost,de a legfinomabbat a Teleki-Rákóczi sarkon sütik!”
  • 2. gróf 2010. május 13. 09:48
    „1!
    Összehasonlítottad mindet?

    A lángos olyan egyszerű étel, hogy már azért is finom!!!”
  • 1. tarkan 2010. május 13. 08:38
    „Mint ahogy nincs két egyforma lángossütöde sem::)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetlen támaszát vesztette el a horgász özvegye

Anyjukat akarták meglepni egy hallal - mesélte Németh Zoltán, annak a horgásznak a legkisebb fia, aki szombaton belefulladt a mártélyi holtágba. Tovább olvasom