Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Nincs petárda pult alól Vásárhelyen

Annak ellenére, hogy nekünk nem sikerült petárdát szereznünk tegnap Vásárhelyen, szilveszter éjjelén biztosan nem lesz robbantásmentes a város. A piacon kaptunk ugyan tippet, hol juthatunk hozzá az illegális tárgyhoz, de nem sikerült találkoznunk az árussal. Tűzijátékot viszont több helyen is kínáltak a városban.
Aki szereti a saját tűzijátékot, annak van miből választania. Illusztráció: Segesvári Csaba
Tegnap kora délután csak néhányan voltak a vásárhelyi piacon. A Szabadság téri standok többségéről hiányzott a portéka, néhány ruhás, illetve egy szilveszteri kellékeket áruló piacos reménykedett a nagy fogásban.

Pulóver, csizma, illetve vigyorgó álarcok most nem érdekeltek minket, inkább arra voltunk kíváncsiak, vajon sikerül-e petárdához jutni. A ruhásoknál nem is próbálkoztunk. A kellékárust közelebbről megnézve pedig azonnal kiderült, hogy semmi illegálisat nem tart magánál.

A parkoló végén állt egy konténer, sárga műanyag szalaggal körbekerítve. Egy óriási tábla hirdette: Tűzijátékvásár! Sok kicsi meg azt, hogy tilos a dohányzás és a nyílt láng használata, valamint az árusítóhely 20 méteres körzetében szigorúan tilos kipróbálni a frissen vett portékát. Persze a „fémdoboz" is csak legális rakétákat rejtett.

Már majdnem csalódottan távoztunk a környékről, amikor a beszélgetésünket halva odalépett hozzánk egy középkorú férfi, s megkérdezte: „Ti is petárdát kerestek?"

Ötvenezres büntetés

Egy tavaly módosított kormányrendelet értelmében tilos petárdát árusítani, birtokolni vagy használni. Aki ezt megszegi, az 50-100 ezer forintos pénzbírsággal sújtható. Azért szigorítottak, mert az elmúlt két év tapasztalata szerint a lakosság nem volt toleráns az engedélyezéssel kapcsolatban. A nem durranó pirotechnikai eszközök viszont árusíthatóak december 28-a és 31-e között az arra kijelölt, engedélyezett helyeken. Csak nagykorú vásárolhat, s szilveszter este 6 órától másnap reggel 6 óráig használhatja. Az úgynevezett játékos pirotechnikai eszközökből magánszemély egyszerre egy kilónyit tárolhat, kis tűzijátékból pedig három kilónyit. A fel nem használt eszközöket január 5-éig kell visszavinni a vásárlás helyére. Aki ezt nem teszi meg, szabálysértést követ el, s a bírság összege 50 ezer forint.

Elárulta, hogy beszélt egy illetővel, aki ígért neki petárdát. Tavaly is tőle vett szilveszteri durrogtatót, így már szinte ismerik egymást. Azt is az orrunkra kötötte, hogy szerinte Szerbiából származhat a petárda, mert azt közölte vele a beszerző, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget nem tud a határon áthozni.

Egy darabig várakoztunk még a téren, de nem jött az illető. Így mi is, illetve a segíteni akaró úr is szépen továbbálltunk. A férfi még megjegyezte, ha nem sikerült Vásárhelyen, akkor majd sikerül neki Szegeden petárdát vennie.

Ha petárdát nem is, de különféle rakétákat, bombatelepeket, kisvulkánt és római gyertyát Vásárhely több pontján is vehetünk legálisan. Így az említett Szabadság tér mellett még a Tesco parkolójában, s a Kinizsi és Teleki utca sarkán lévő üres telken is áll egy-egy konténerbolt.

Szentesen három, szabványszerű konténerben árusítják tegnaptól a tűzijátékokat: a Tesco és a Hungerit parkolójában, valamint a sportszálló melletti szabad területen. De belvárosi üzletekben is árulnak tűzijátékot. Varga Zsolt, a Szentesi Rendőrkapitányság zászlósa érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt években nem volt baleset szilveszterkor a tűzijáték miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt Égető sárga újságja

Tizenkét év után búcsúzott olvasóitól a magánkiadásban megjelentetett vásárhelyi 7 Napról című… Tovább olvasom