Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Nincs plusz 10 millió a bankpalotára Mindszenten

Mindszent - Csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy a kötelező akadálymentesítést is el kell végezni a mindszenti bankpalota tervezett felújításakor. Ez mintegy 10 millió forint pluszköltséget jelent, amit egyelőre nem tudnak vállalni a mindszentiek. Emiatt a mostani pályázati lehetőségről lecsúsztak, s várniuk kell a következő alkalomra.
Lapunkban több alkalommal is írtunk arról, hogy a helyi önkormányzat, a lakók, civilszervezetek összefogtak az 1911-ben épült mindszenti bankpalota helyreállításának érdekében. A tulajdonosok, vagyis az önkormányzat és a ház lakói mellett két pénzintézet, illetve számos egyesület, klub, szervezet és magánszemély adományozott pénzt a felújításra.

Készpénzben 1 millió 362 ezer forint gyűlt össze, amit a civilek adtak össze. Ehhez még hozzájön a személyi jövedelemadók egy százalékából befolyt összeg, valamint az úgynevezett ígérvényeken újabb 2 millió 202 ezer forint. Minél több önerőt tudnak felmutatni, annál nagyobb pályázati pénzre számíthatnak. A becslések szerint a beruházás költsége 50 millió forint.

Most azonban homokszem került a gépezetbe. Ugyanis a napokban derült ki a pályázatírás során, hogy ezt az uniós támogatási forrást csak akkor veheti igénybe a város, ha a helyreállításkor kötelezően megoldják az épület akadálymentesítését is. Ez azonban 10 milliós többletköltséget jelent.

Ráadásul a pályázat utófinanszírozott, vagyis a megvalósulásig kellene előteremteni a kötelező feladat költségével megemelt beruházási költséget. Ekkora pluszforrás azonban nem áll a kisváros rendelkezésére.

– A többletfeladatot tartalmazó pályázati adatlapot néhány napja kaptuk meg. Sajnos ezzel egyáltalán nem számoltunk, így a mostani határidőre már nem tudjuk beadni az anyagot. Várnunk kell. Ráadásul egyelőre még azt sem lehet tudni, vajon mikor írnak ki újabb pályázatot, így tovább tolódik a bankpalota felújítása – foglalta össze Hevesi István önkormányzati képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víztakarékos öntözést fejlesztenek

Hódmezővásárhely - Víztakarékos, az eddiginél nagyobb területet elérő öntözőcsatorna-hálózatot kíván… Tovább olvasom