Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Nincs zebra, pedig évek óta várják

Hódmezővásárhely - Még mindig nincs zebra az Ady Endre úton a fedett uszodánál annak ellenére, hogy a gyalogosok és kerékpárosok zöme itt kel át a forgalmas 47-esen. Vásárhely hamarosan átveszi az útszakaszt, és felfesti a hiányzó átkelőhelyet.
Senki sem tudta eddig megmondani, miért nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely az Ady Endre út közepén, a Bartók Béla utcánál. A Kertváros felől érkező gyalogosok és kerékpárosok számára itt a legkézenfekvőbb, hogy átkeljenek a strand bejáratához. A majd egy kilométer hosszú Ady Endre utcán csak egy zebra található, a város felőli végén, a Hősök tere sarkánál.

Bár nincs zebra, a gyalogosok a Bartók Béla utcánál nem szabálytalankodnak. Ezért nem is büntettek meg senkit a rendőrök azért, mert itt közlekednek – tudtuk meg Pál Jánostól, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

Nem szabálytalan, csak veszélyes. Fotó: Karnok Csaba
Nem szabálytalan, csak veszélyes.
Fotó: Karnok Csaba

Korábban az éjszakai megvilágítás gyenge fényereje volt a kizáró ok, csakhogy a közvilágítás régóta olyan erős, hogy sötétedés után akár olvasni is lehet az utcai lámpák fényénél. Feltettük a hiányzó átkelőhellyel kapcsolatos kérdésünket a 47-es utat kezelő Magyar Közút Zrt-nek. Légrádi Veronika szóvivő kérdésünkre azt válaszolta, hogy az Ady Endre utat rövid időn belül átveszi a városi önkormányzat, és megszűnik az utca főút jellege. Emiatt jóval szabadabban, akár sűrűbben is lehet majd felfesteni a zebrákat.

Az önkormányzat azonnal felfesteti a gyalogátkelőt, amint átveszi az utat az államtól – tudtuk meg Göbl Vilmostól, az önkormányzat sajtóreferensétől.

Olvasóink írták

 • 18. shalomka 2010. február 22. 18:33
  „a gyalogosok is arrébb tudnak ballagni néhány száz métert, oda kell állítani néhány rendőrt, aki jól megbünteti őket és majd megtanulják hogy ne rohangésszanak át az úttesten, amikor kedvük tartja”
 • 17. little_john 2010. február 22. 08:21
  „Attól, hogy utat cserélnek, nem oldódik meg gyorsan a probléma. A helyismerettel rendelkezők valószínűleg továbbra sem akarnak pörögni a körforgalmakban, a GPS-ek pedig még sokáig az Ady felé fogják vinni a forgalmat.”
 • 16. Filctoll 2010. február 21. 22:40
  „Agyalapi

  1, A gyalogátkelő hely nem Zebra!
  2, Igazad van! :-)

  hajnalka

  Tévedsz!
  A 47-es út nyomvonala maradt -még- a régi! Igaz hogy a város épitett egy vasúti aluljárós utat, de az a VÁROS tulajdona nem a Közútkezelőé. Tehát a 47-es út hivatalosan a Kaszap-Tóalj-Ady utcákon megy.
  A város és a Közút tervezi az útcserét amely szerint az aluljárós utat átveszik a várostól cserébe a Tóalj - Ady utcákat visszadja a városnak. Mint a cikkből is kiviláglik a Közútkezelő ezért nem akar gyalogátkelőhelyet létesíteni az adott helyen.”
 • 15. Agyalapi 2010. február 21. 14:34
  „1. Az Ady Endre UTCA sohasem volt ÚT, mint ahogy az Andrássy és a Szántó Kovács UTCA sem.
  2. Ha olyan fontos lenne a zebra, a polgármester már régen elintézte volna.”
 • 14. hajnalka 2010. február 21. 13:56
  „Hónapok óta nem is arra van a 47-es!”
 • 13. eldorádó 2010. február 20. 10:53
  „undorító a Közút hozzáállása”
 • 12. DMagóg 2010. február 19. 18:41
  „8. Én2 2010.02.19. 16:57 !

  Úgy emlékszem, ekkor érveltek azzal, hogy azért nem csinálnak kijelölt gyalogosátkelőhelyet, mert ott ütik el a legtöbb gyalogost! Csak másként hangzik az, ha másutt ütik el.”
 • 11. rozator 2010. február 19. 18:40
  „A Botka a hibás, me´ a Jancsi nem lehet!”
 • 10. Filctoll 2010. február 19. 18:10
  „A keresztező utca járdájának meghosszabitott vonala a gyalogosoké. Legalábbis a KRESZ szerint, az más kérdés hogy nincs elsőbbségük. Lényeg hogy szabályoan kelnek át ezáltal ha elvárják az elhaladó járműveket.
  Évek óta "gond" volt ez de mint a Közútkezelő lenyilatkozta a városé lesz hamarosan az út ugyanis a vasúti aluljárós kikerülő utat átveszik a várostól és az lesz a 47-es út hivatalos nyomvonala. Ezért a közút nem költ egy vasat se, majd a város megoldja akár úgy is hogy az egész utcára és a (Tóalj utcára is) kiteszi a 40-es táblát.
  Szerintem logikus döntés. Az hogy a gyaloglos var 1 percet hogy átmehessen pedig még belefér. Ha gyerekek mennek át csoportostul, a tanár mindig kiáll középre és a forgalom megáll.
  Kicsit nagyobb türelem kellene a gyalogosok részéről.”
 • 9. nyomdasz63 2010. február 19. 17:24
  „nincs zebra ....De van!!!---agyőzikesó-ban! Itt a kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányzik !”
 • 8. Én2 2010. február 19. 16:57
  „Vásárhely gyalogátkelőhely hiányban szenved, sok helyen hiányzi, pl. Tóalj utca a Népkert és a Jósef A. iskola felé felvezető kis utca. Ott is sok gyerek ácsorog félórákat is.”
 • 7. vicevi 2010. február 19. 16:06
  „Az Ady Endre u. végén, ahol a busz megáll, miért nincs gyalogátkelő ?
  Hány ember megy át az egyik oldalról a másikra szabálytalanul ? De mi mást tehet ?”
 • 6. Zsoltee0716 2010. február 19. 14:19
  „5. hozzászólás eldorádó 2010.02.19. 13:53
  Meg lehet nézni az eredményt, ez is a Negyvennyolcas utcába található, a megálló neve Nagyvennyolcas utca.Hány ember használja azt napi szinten, egy kezemen megszámolóm.
  Így mondták, hogy képviselői alapból csinálták, ez tartalmaz két sima gyalogátkelőhely táblát, és két nagy sárga figyelmeztető táblát ill. összesen 20nm aszfaltot!

  Míg az én általam létesített gyalogátkelőt, meg napi szinten kb.50-100 ember használná. Köztük sok gyerek is, akik már egyedül is tudnak utazni.Orczy-Jerney igyekeznek.”
 • 5. eldorádó 2010. február 19. 13:53
  „1. hozzászólás Zsoltee0716 2010.02.19. 10:24 :

  2 Millió!? ebben már benne van az illetékes elvtárs horvátországi nyaralása a hajóbérlettel...”
 • 4. eldorádó 2010. február 19. 13:47
  „"az éjszakai megvilágítás gyenge fényereje volt a kizáró ok"
  "átveszi a városi önkormányzat...kár sűrűbben is lehet majd felfesteni a zebrákat"
  :-/
  eszem..... megáll! beszélek a fideszes haverommal, hogy a Közút Zrt-t sürgősen át kell szervezni a nyáron!
  SÓHIVATAL!”
 • 3. Én2 2010. február 19. 11:15
  „Rossz nézni amikor a gyerekek mennek át az úton a sok autó között. Nagyok kellene a zebra a vásárhelyi strandhoz.Nagy a gyalogos közl. gyerekek felnőttek mennek a strandra, de ki figyel oda még valakit el nem gázolnak.”
 • 2. DMagóg 2010. február 19. 11:11
  „Ne csak fessenek, táblát is tegyenek, mert, anélkül bizony nem zebra a zebra!
  Nagy nehezen pótolták a táblát az Oldalkosár utcán, igaz, hogy felfestett átkelő után tették ki, de legalább kitették. Ha én egy pirinyót megszegem a szabályokat, Ők büntetnek. Ők viszont büntetlenül tojhatnak az előírásokra. Az Andrássy - Szent Antal sarkán is hetekig hiányzott a kijelölt gyalogos-átkelőhely tábla, de az is lehet, hogy még most is.”
 • 1. Zsoltee0716 2010. február 19. 10:24
  „Nem csak ők várják a zebrát, Dorozsmán is el kellene egy, mert a Vásár téri buszmegállót, kicsit nehézkes megközelíteni.
  Mivel ez az út(Negyvennyolcas utca) elméletileg, a Magyar Közút kezelő területe.

  Egy válasz:

  Az átkelőhely javasolt helyszíne a kiskundorozsmai nagybani piac mellett, az 5405 és 5428 jelű utak csomópontjának közelében fekszik. Tapasztalataink szerint a nagybani piac nem generál jelentős gyalogos forgalmat, hiszen az oda érkezők többnyire gépjárművel érkeznek kereskedni a piac területére.  Az előző csomópontban körforgalmú csomópont létesítéséhez kért a korábbi időszakban közútkezelői hozzájárulást a helyi önkormányzat, melyet meg is kapott. A körforgalmú csomópont kiépítésének szándéka tudomásunk szerint ugyanakkor nem került le napirendről, csupán a pénzügyi fedezet biztosítása miatt szenved az átépítés halasztást.  Megkeresését köszönjük!  Üdvözlettel:  Pécsi Norbert Sándor

  kommunikációs menedzser

  Magyar Közút Nonprofit Zrt.

  Kommunikációs igazgatóság

  E-mail: pecsi@kozut.hu

  Ennyit erről! Nekem bent a hivatalba 2millió forintot mondtak, hogy annyi egy gyalogátkelőhely létesítése!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális irtás vagy tereprendezés

Brutális módon irtják a fákat Székkutason – ezzel kereste meg lapunkat Tóth Imre lelkész. Tovább olvasom