Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Nincsenek pedellusi lakások az iskolákban

Hódmezővásárhely - Csongrád megyében az általunk megkérdezett iskolák többségében megszűntek a pedellusi lakások. Egyedül a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban működik még ez az intézmény.
Évekkel, évtizedekkel ezelőtt a pedellus, a gondnok az intézmény területén kialakított lakásban élt, és mint egy házmester látta el feladatait. Makó városi intézményeiben már nincs pedellusi lak. Hasonló a helyzet Csongrádon is, ahol szolgálati lakásokat még fenntartanak különböző oktatási intézményeknél, amelyekben általában nyugdíjas pedagógusok élnek. A vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában nyáron szüntették meg a pedellusi lakást – mondta lapunknak Tóthné Kecskeméti Katalin igazgató –, de a státusz megmaradt. A gondnoknak azonban az intézmény közelében biztosítottak otthont, egy önkormányzati magánházban.

A szintén vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium udvarán álló pedellusi lakás azonban lakott: Czirok Zoltán és felesége, Szalai Katalin gyermekükkel, Róberttel hetedik éve élnek a lakásban, és látják el a gondnoki munkát. A szerződés szerint feladataik közé tartoznak a kisebb javítások, égők cseréje, minden este végigjárják a tantermeket, leoltják a villanyokat, ellenőrzik, minden ablak zárva van-e – mesélték. A fizetség az ingyenes lakhatás és a fűtési díj, a többi rezsit ők állják. Szentesen több iskolában is volt pedellusi lakás.

Czirok Zoltánné férjével látja el a pedellusi feladatokat a Bethlen- gimnáziumban. Fotó: Tésik Attila
Czirok Zoltánné férjével látja el a pedellusi feladatokat a Bethlen- gimnáziumban.
Fotó: Tésik Attila

A Horváth Mihály gimnáziumban gondnoki már nem, szolgálati lakás viszont még működik. A szegedi iskolákban mindenütt megszűnt a pedellusi lakás – tudtuk meg Kardos Kálmántól, a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatójától. Korábban volt, többek között a Radnótiban, a Dózsában, a Déri Miksa Kollégiumban és a Tisza-parti Általános Iskolában. Utóbbi kettőben idén nyáron számolták fel. Ezeket az otthonokat tanteremmé, csoportszobává vagy könyvtárrá alakították.

Olvasóink írták

  • 2. kcha 2009. október 22. 13:11
    „A Bethlenben miota van legkondi?”
  • 1. Én2 2009. október 21. 12:35
    „Miért szüntek meg, szerintem szükség lenne rá minden bizonnyal.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vásárhely-Makó vonal is megszűnik

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium tegnap közzétette honlapján a jövő évi vasúti menetrend tervezetét. Tovább olvasom