Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Nő a Fidesz és az MSZP

Az MSZP-nek több vásárhelyi és környékbeli tagja van, mint a Fidesznek, mégis az utóbbi párt színeiben ül több képviselő a közgyűlésben. Ami a taglétszámok alakulását illeti, az elmúlt három év vesztese a Munkáspárt és az SZDSZ, míg a Fidesz tábora épp ez idő alatt több mint háromszorosára emelkedett. Az MDF taglétszáma nem változott.
A Fidesz tagjelöltjei. Három év alatt több mint hetvenen töltötték ki a belépési nyilatkozatot. Fotó: Tésik Attila
Az utóbbi három év alatt majd harminccal csökkent a Munkáspárt helyi szervezetének létszáma: 118-ról 90-re. Mint azt Havránek Ferenctől, a Munkáspárt nemrégiben újraválasztott helyi elnökétől megtudtuk, a tagság egy része elhunyt időközben, más része pedig kilépett.

– A fiatalok azért léptek ki, mert nem tartották elég radikálisnak a pártot. Az is a Munkáspárt ellen szól, hogy 1990 óta egyetlen képviselője sem tudott bejutni a parlamentbe, s az érdekérvényesítési képessége sem a legerősebb, ráadásul a párt ketté is szakadt – mondta a helyi elnök. Hozzátette: azért néhány belépő is jelentkezett.

Százharmincnyolc tagot számlál a MSZP területi szervezete, beleértve a mindszenti és a székkutasi tagjait is. Három éve százhuszan voltak. E két utóbbi településen belépési hullám indult el. Bacsa Pál helyi elnök tapasztalata szerint főleg az országgyűlési választások után jelentkeztek többen soraikba. Nagyon sokan pedig párton kívüliként ajánlották fel segítségüket a helyhatósági választásokra való felkészülésben. A helyi elnök alulreprezentáltnak tartja pártját a helyi közgyűlésben, igaz, 2002-ben az MSZP koalícióban indult a választásokon.

– A Munkáspárttal, az SZDSZ-szel, a kisebbségi tanácsnokkal együtt 9 képviselőnk foglal helyet a közgyűlésben, miközben 12 van a Fidesznek és 3 az azzal szövetségben lévő Tiszta Lapnak – mondta Bacsa Pál.
Többszörös tagrevízió után is 50-60 tagja maradt a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezetének – tudtuk meg Grezsa István elnöktől, aki elmondta, volt egy tagsági regisztrációs akciójuk is. A létszámuk a három évvel ezelőttihez képest gyakorlatilag nem változott. Mint elmondta: azért nem tud pontos számot, mert többen is vannak, akik ugyan részt vesznek a helyi pártéletben, de nem regisztrálták még újra magukat.

– Az MDF a legnagyobb politikai rendszerváltó erő volt annak idején, de mára a Fidesz és az MSZP mögé szorult – tette hozzá. – A helyi politikában azonban fontos szerepe van, megkerülhetetlen.
„Húsz körül." Ezt mondta a taglétszámra vonatkozó kérdésünkre a Szabad Demokraták Szövetségének városi elnöke, Szentirmai Csaba. Hozzátette: a választásokon a helyi támogatottságuk aránya csak kicsit volt kevesebb, mint az országos átlag. Három éve ötvenen voltak.
– A liberális szimpatizánsokat éppen az jellemzi, hogy kevés szállal kötődnek a párthoz, őket leginkább a jelszavainkkal, elképzeléseinkkel tudjuk mozgósítani. Ez Vásárhelyre is igaz – mondta.

Száz körüli a Fidesz vásárhelyi taglétszáma, a mártélyi, székkutasi, mindszenti tagszervezetekkel együtt – tudtuk meg Havasi Katalintól. A párt városi elnöke hangsúlyozta: a tagszervezés folyamatos, mindenki felvesznek, aki egyetért elveikkel, és legalább ketten ajánlják a párt tagjai közé. Jelentős a száma azoknak az önkénteseknek is, akik ugyan nem tagjai a pártnak, de segítik a helyi szervezet munkáját.

Mindezek után összehasonlításképp érdemes leírni: Hódmezővásárhely lakossága a városi honlap szerint 48 ezer 333 fő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

III/III: Lázárt meglepte, Bacsát nem

Nem lepődött meg az MSZP vásárhelyi elnöke azon, hogy kampányfőnökük feltárta III/III-as tiszti… Tovább olvasom