Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nő a volánnál: Fekete Gyöngyi, a vásárhelyi buszsofőr

Hódmezővásárhely - A filigrán vásárhelyi Fekete Gyöngyi eddigi élete nagy részét a volán mögött töltötte. Először a Majolikagyárban dolgozott – édesapjával együtt –, majd következett a Tisza Volán és a busz. Két hónapja tért haza Brüsszelből, ahol a Bárka Közösségnél szellemi fogyatékosokkal foglalkozott.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Édesapám, Fekete Sándor is sofőr volt, például dolgozott a Hód-Mezőnél is, és gyerekként sokszor elkísértem. Azt hiszem, azokon az utakon dőlt el, én is „volánpárti" leszek, megszerettem a nagy járműveket – mesélt a kezdetekről a 39 éves vásárhelyi Fekete Gyöngyi, a Tisza Volán buszsofőrje.

Nem a közlekedési cégnél kezdett: édesapjával – családi vállalkozásban – a Majolikagyárban dolgoztak anyagbeszerzőként, áruterítőként, ahogy fogalmazott, 1,5 tonnás kisautóval. A Tisza Volánhoz 2000-ben került, 9 évig a volán mögött ült, majd 1 évig forgalmista volt, ezt követően Brüsszelbe távozott. A belga fővárosban olyan munkahelyet keresett és talált, ahol nyelvtudás nélkül is elhelyezkedhetett; egy ismerőse ajánlotta neki a Bárka Közösséget, ahol szellemi fogyatékosokkal foglalkozott, és franciául tanult.

– Jól éreztem magam, a munka is tetszett, de a szülők, a párom és a két nagylányom miatt 2 hónapja hazajöttem – indokolta döntését. – A 21 éves Noémi a gödöllői Agrártudományi Egyetem állattenyésztési szakára jár, ami nem meglepő, imádja az állatokat: 7 éves korától lovagol, 4 éve a saját lován, és igyekszik elsajátítani, illetve továbbfejleszteni az ismert, úgynevezett Suttogó-módszert. Nóra 18 esztendős, most érettségizik a Corvinban, és fodrásznak szeretne továbbtanulni.

Az utasok és a kollégák is respektálják Fekete Gyöngyi ˝férfias˝ munkáját. A szerző felvétele
Az utasok és a kollégák is respektálják Fekete Gyöngyi ˝férfias˝ munkáját. A szerző felvétele

Gyöngyi, aki azóta ismét vezet, elmondta: soha semmilyen negatív megjegyzést, észrevételt nem kapott az utasoktól, a visszajelzések mindig pozitívak voltak. A kollégák is el- és befogadták, az ő szemükben sem volt szálka, hogy nő létére ezt a férfiak uralta hivatást választotta. A technikához nemcsak a munkahelyén kötődik.

– Szeretem a motorokat, az autókat, korábban volt egy kis Renault-m, valamint egy Honda Shadow chopperem, amit Brüsszel előtt eladtam – és már mutatta is telefonjában az utóbbiról készült fotót. – Azért otthon most megvagyok nélkülük, vezetek a Volánnál eleget. A sofőrködésben is az tetszik, hogy nagy járműveknek „parancsolhatok", és szívesen kipróbálok minden óriást, ha lehetőségem adódik rá, a kamiontól a traktoron át a szeméttelepeken használatos dúróig. Lehet, hogy azért vonzódom a nagyobb járgányokhoz, mert én mindössze 56 kiló vagyok.

A családban csak hobbiszinten öröklődik a foglalkozása: Nóra érdeklődik az autók, a motorok iránt – most iratkozott be autóvezetői tanfolyamra –, Noémi azonban megelégszik egyetlen lőerővel, a lovával – jegyezte meg mosolyogva Fekete Gyöngyi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőruhákat tervez a kétgyermekes vásárhelyi édesanya

Swan, azaz hattyú márkájú kollekciójával debütált Szegeden a közelmúltban a vásárhelyi Sirokmán Linda fürdőruha-tervező. Tovább olvasom